Görög konyha
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 61
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#5070 Üzenet linkje2006-02-15 20:02:46 

Kedves Ferrari!
Látom elõszeretettel írod be a http://gorogrecept.homestead.com receptjeit. Azért megköszönném, ha a forrást is bejelölnéd. icon_confused.gif Nem kis munka volt összehozni a weblapot, akkor is, ha már rég nem frissítettem. És a többi recepttel ellentétben, az itt lévõ kajákat _valóban_ készítik és eszik a mai Görögországban. Köszi.

# 62
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#5076 Üzenet linkje2006-02-16 11:28:33 

Szia Ágni!

A Te oldaladon most jártam elõször, hogy ideírtad a webcímet.
Más oldalakról írtam a görög recepteket. Azt pedig, hogy Õk honnan vették, nem tudom, talán nem rajtam kellene számon kérned.

# 63
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#5097 Üzenet linkje2006-02-16 14:28:31 

Kedves Ángi!

Köszönjük, becsmérelõ hozzászólásodat. Mivel, és ezt te tudod a legjobban, a görög konyha is, a mediterrán konyha egyrésze, így igyekeztünk olyan recepteket összegyûjteni, amelyek használják azokat a fûszereket, és egyéb kiegészítõket, amiket a görögök is használnak. Senki nem állította itt, hogy ezeket kint is eszik, vagy elkészítik!!!

De igyekeztünk, a magunk, és mások kedvéért ide leírni, ami szintén nem kis munka eredménye!

Tisztelettel:

# 64
Zeus
Aktív fórumos
Aktív fórumos
190 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#5100 Üzenet linkje2006-02-16 16:01:30 

Szia Ági

A Hellaszon mindenki követ el valamilyen plágiumot, ez egy megbocsátható bûn.ezen az oldalon
Én a helyedben még örülnék neki, hogy a „honlapomat reklámozzák”. Egy jó ajánlatom van számodra tedd írásvédetté.

zeus

# 65
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#5108 Üzenet linkje2006-02-16 23:22:54 

helló Zeusz,
épp az a bajom, hogy a honlapomat nem reklámozzákicon_smile.gif Mert ha odaírnák honnan a recept, akkor az lenne az igazi reklámicon_smile.gif

# 66
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#5478 Üzenet linkje2006-03-08 12:49:41 

# 67
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6068 Üzenet linkje2006-03-31 21:35:41 

Nos az alábbi recept Stahl konyhájából származik (már hogy meg ne szóljanak a forrás közlésének hiányáért), bár ahogy kedves ismerõsöm szerint Õ honnan...khm....."szerezte" nem tudhatom, de nekem nagyon igéretesnek néz ki. Bár én várom hozzá a friss fûszereket a kertembõl.
Mentás húsgombóc:
4-6 személyre:
0,5kg pépessé darált marha- vagy bárányhús, 2-3 szelet kenyér, 1 ek. olívaolaj, 4 ek. reszelt vöröshagyma, 4 ek. finomra vágott petrezselyem, 4 ek. finomra vágott menta, 0,5 teáskanál oregánó, ugyan ennyi õrölt római kömény, õrölt szerecsendió vagy koriander, õrölt fahéj, csipet cayennei bors, só, fekete bors, 1 dl száraz vörösbor, liszt, olaj
A hozzávalókat a liszt kivételével összedolgozzuk, mint a hagyományos fasírtot, diónyi gombócokat formálunk belõle. Lisztben meghempergetjük õket és bõ olajban 3-4 perc alatt barnára sütjük, úgy hogy belül szaftos maradjon. A görögök általában paradicsompürébõl vízzel, fahéjjal készült szósszal eszik. Fõt rizst adjunk mellé.

# 68
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6069 Üzenet linkje2006-03-31 21:38:24 

Bocs, de kimaradt:
Látom hogy egy hozzá nagyban hasonlító recept van a receptek között Görög fasírt - keftedes néven, de nekem ez a változat izgalmasabbnak tûnik.

# 69
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6108 Üzenet linkje2006-04-01 18:56:34  mentás fasírt a hétköznapokban

Szia Rebeka!
Valóban a mindennapok görög fasírtjában van menta, de nem az otthon termõ fajta, hanem a diosmo, amit a szótárak zöld mentának vagy vad mentának fordítanak (tk. lehet mentával helyettesíteni, de tapasztalatom szerint ha nem friss, hanem szárított, teljesen más ízt ad:(). Ugyanakkor ki lehet símán hagyni a koriandert, õrölt köményt, szerecsendiót, tehát mehet bele síma hagyma, fokhagyma, só, bors, marék zöldmenta. Apró gombócokat kell formálni, majd lisztben meghempergetni és utána jól lerázni, lepaskolni róluk a lisztet. Kisütni õket olajban, de normálisan, nem kell az belül szaftos maradjon, a görögökre inkább az jellemzõ, hogy mindent jól kisütnek és nem szeretik az angolosan belül még mozog icon_lol.gif ételeket.
A paradicsomos szósz úgy készül, hogy miután kisültek a fasírtok, kivesszük õket, az olajba beleöntünk fél borospohár bort, majd paradicsompasztát vizzel kikavarva, nem sokat. Ebbe bele dobuk 3-4 szem szekfûborsot, egy darabka fahéjat és picit összerotyogtatjuk, amíg besûrûsödik. 10 percnél nem kell tovább rotyogtatni, mert a paradicsomnak az nem tesz különösebben jót. Aztán õk ezt inkább rízzsel eszik, de nagyon finom magyar ízekhez szokott embernek krumplipürével.
Jó ötlet, holnap ez lesz ebédre icon_wink.gif
Sziasztok

# 70
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6119 Üzenet linkje2006-04-02 07:21:45 

Ágni!
Köszi az útbaigazítást, nekem is nagyon tetszett a dolog. Amúgy is szeretem azokat az ételeket amik nem igényelnek bonyolult eljárásokat, de kissé különböznek az addig megszokottól.
Nos az én kertemben szerintem nem a boltokban kapható mentaváltozat terem, az eredeti növény vadon nõtt egy országhatáron túl. icon_cool.gif Így lehet hogy az általad említett változat van nekem? Persze még nem hajtott ki, de már nem várat magára sokat.
Nem vagyok egy nagy szakács, de továbbra is örülni fogok, ha segítesz abban, hogy ha már "görögösen" fõzök, akkor az tényleg olyan legyen. icon_lol.gif

# 71
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6135 Üzenet linkje2006-04-03 08:39:40  zöld menta

Szia Rebeka!
A zöldmenta levele kísértetiesen hasonlít a citromfû leveléhez. Nálam a zöldmenta már alaposan ki van bújva, búján kínálgatja zöld és illatos leveleit a kertben. Mikor idõm engedi le fogom fényképezni a levelet közelrõl, így csak sikerül beazonosítani.
Azt is elfelejtettem mondani, hogy Görögországban ritkán, vagy inkább soha már nem használnak fel juhhúst darálva. A húsgombóc fajták mind zsír nélküli marhahúsból készülnek, egyesek néhanapján tesznek a kiló húshoz egy negyed kiló disznóhúst is.
Jó fõzicskéticon_smile.gif

# 72
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6148 Üzenet linkje2006-04-03 18:35:02 

Ágni!
Kétségbe esve járkáltam a kertemben és a mentának nem sok zöldjét találtam meg, sõt hírét hamvát sem. icon_cry.gif Aztán leesett, a te kerted Evián van, vagy nem jól gondolom? icon_lol.gif Így marad valamely hipermarketben a cserepes menta. icon_confused.gif Nos az messze áll az igazitól, de az is valami ha görög fasírtot akarok enni.
Annak örülök, hogy inkább marha hús kell bele, mert az inkább beszerezhetõ nálunk mint a birka, mármint a jó féle birka hús.
Lassan jön a húsvét nálatok is! Ti is oly komolyan tartjátok, mint ahogy mi itt olvassuk? Komoly fejtörést okozott nekünk a birka megtisztított beleinek megsütése. Te ettél már ilyet? Vagy esetleg mit tudsz errõl?

# 73
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6155 Üzenet linkje2006-04-03 20:16:48 

Szia Rebeka!
A kertem valóban Évián van icon_lol.gif , de nem mondhatom, hogy az idén nagyon nagy különbség lett volna az otthoni, meg az idei idõjárás között. Hosszú, nehéz, nagyon havas telünk volt, most is ég a kandallóban a tûz, kint hideg van és esik reggel óta.
A Húsvét. Itt mindenhol betartják, nem annyira vallási okokból kifolyólag, mint hagyomány miatt. Ja nem a böjtöt, hanem a húsvéti szokásokat. A böjtöt sajnos már csakis falusi idõs emberek tartják, pedig nagyon jól ki van az találva, egészségmegörzõ étrend a nagy zabálások elõtt. Húsvét elõtti napon valóban nagy munka a belek megpuccolása, én ezt a munkát utálom és eddig minden évben sikerült kitérnem elõle, de sajnos az idén azt hiszem át kell vennem a stafétabotot. A megtisztitott belekbõl háromféle étel készül, a magiritsza leves (amit nagyon megszerettem, pedig valamikor rá sem tudtam nézni), amit csak Húsvétkor esznek, a gardubákia és a kokoretszi. Most nem tudom egyenként elmagyarázni, bocs, ha rámész a receptes lapomra ott elolvashatod õket és ha érdekel, még kérdezz. icon_confused.gif

# 74
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6159 Üzenet linkje2006-04-04 07:04:38 

Szia Ágni!

Ez a Húsvét engem is nagyon érdekel, fõleg mióta az egyik ismerõsöm Athénba töltötte, már nem tudom hány csillagos szállodában a Hústvétot, és az elõtte csinálták a görögök ezt az igen érdekes hagyományt. Irsz nekünk a Húsvétrõl?, Hogyan készültök rá, és töltitek el?

Én megnézem a receptet, mert érdekel, hogy lehet azt egyáltalán megenni, de végül is a magyaroktól se áll messze az ilyen étel, gondolok itt a juhbeles virslire, vagy a hurkánkra icon_lol.gif icon_wink.gif

Szió

# 75
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6160 Üzenet linkje2006-04-04 10:00:02  húsvéti kaják

Sziasztok, ígérem mindenrõl megpróbálok írni, ahogy egy kicsit ráérek. Nálunk duplán nehéz megszervezni, mert a férjem Jorgosz (Gyuri) és ez egy mozgó névnap, mindig Húsvét hétfõjén van és rengetegen jönnek, jaj... icon_sad.gif
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu