Peloponnészosz
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Peloponnészosz
<   1 2 3 ... 5 6 7 ... 113 114 115   >
Üzenet
  Juhi | #16722 Üzenet | 2006-10-30 09:33:36 |
Szia mia!
Sajnos nekem még nem sikerült Mystrát közelrõl látnom, de olyan jó nézni a képeket amit felraktok.
  Kvalcsi | #16727 Üzenet | 2006-10-30 13:09:21 | Monemvaszia
Monemvaszia a Peloponniszosz délkeleti partvidékének legfestõibb pontja. Nevének jelentése: egyedüli bejáratú. Amikor a hegyrõl megpillantjuk, hatalmas és valószínûtlenül meredek sziklatömbje mint egy óriási mitológiai szörny emelkedik ki az öböl vizébõl. A sziklaszigetet csak egy út köti össze a szárazfölddel. Stratégiai és kereskedelmi jelentõségét már a minószi Kréta lakósai is felismerték. Erre mutat, hogy az ókorban a sziklaszirten létesült települést Minóának nevezték. Ezután csak a bizánci és a török idõkben tett szert fontos szerepre, amikor a levantei kereskedelem fontos állomásaként virágzó kereskedõvárossá nõtt.
Jórészt épségben álló erõdjének falait még a szlávok ellen védekezõ bizánciak kezdték építeni. Monemvasziát 1249-ben a nagyravágyó Guillaume de Villehardouin háromévi ostrom árán, a védõk kiéheztetésével tudta térdrekényszeríteni, de rövidesen Misztrával együtt vissza kellett adnia a görögöknek váltságdíj gyanánt.
A bevehetetlen erõd környéke a középkorban híres szõlõtermõ vidék volt. Amikor a városka elfordult a terjeszkedõ török birodalom csapásai alatt vergõdõ Bizánctól, elõbb a pápánál, majd Velencénél keresett menedéket. A törökök végérvényesen csak 1715-ben vetették meg a lábukat Monemvassziában. A városka az elmúlt 100 év folyamán fokozatosan elvesztette gazdasági és katonai jelentõségét.

A velencei várfalak közé szorított hajdan forgalmas utcái ma csendesek, de festõiek és ódon hangulatúak. Az ún. alsóváros középkori és bizánci templomai közül a krétai Ajiosz Sztefanosz-templom (XIV. század), az Ajia Anna (XIV. század) és a XVIII. századi Krétai Miasszonyunk templom olaszos ikonja, és ikonosztáza érdemel figyelmet.
A szirt citadellává kiépített csúcsán, a több mint 200 méteres szédítõen meredek mélység fölött, szinte a sziklába kapaszkodva áll az Ajia Szofia templom, mely a XIII. század legvégén épült.
  Kvalcsi | #16730 Üzenet | 2006-10-30 13:29:21 |

Monemvaszia
  Kvalcsi | #16731 Üzenet | 2006-10-30 13:33:17 |

Monemvaszia kicsit közelebbrõl
  Kvalcsi | #16732 Üzenet | 2006-10-30 13:36:21 |

Még mindíg Monemvaszia csak fentrõl nézve.
  Kvalcsi | #16733 Üzenet | 2006-10-30 13:59:45 |

Monemvaszia közelrõl
  Juhi | #16779 Üzenet | 2006-10-31 09:37:09 |
Kvalcsi!
Ezek mind saját képek?
icon_lol.gif
Nagyon irigyellek, mert ilyen szép helyeken jártál. Jártam már sok helyen görögbe, de ezek a helyek még kimaradtak.
  Kvalcsi | #16788 Üzenet | 2006-10-31 12:46:47 |
Szia Juhi!

Ugyan jártam már ezeken a helyeken még 1997-ben, de mivel kb. egy hónapja vettem digitális gépet, csak papír képeim vannak. Ezeket a netrõl kerestem, mert szerintem gyönyörû helyek, és aki Tolóba megy nyaralni annak érdemes meglátogatni õket. Sajnos nagyon sokba kerül, ha CD-re íratnám a filmeket. A tavalyi Kos-i, és az idei Zakynthosi képeimért is egy vagyont fizettem, hogy meg tudjam osztani Veletek. Szeretnék még majd Peloponniszoszra visszamenni, mert nagyon sok olyan látnivaló akad még ami kimaradt. Nagyon hangulatos az egész, és én az ilyen helyeket szeretem.
  Juhi | #16820 Üzenet | 2006-11-02 09:08:30 |
Szia Valcsi!
Sajnos nekem is csak papir képeim vannak, sok gyönyörû görög helyrõl, ezért nem tudom felrakni. Már gondolatban én is a CD-re írás voltam de nem találtam meg hol lehet ilyen csináltatni. Nagyon drága? Nem lehet a gépbe be skennelni?
  Kvalcsi | #16821 Üzenet | 2006-11-02 10:01:53 |
Szia Juhi!

Én a Sooter's fotónál tetettem CD-re a képeimet. Tekercsenként 800,-Ft (tavaly 500,-Ft) volt az idén, és plussz az elõhívás. Egy lemezre teszik fel a fotókat. (Elnézést az "off"-ért.)

Legszívesebben minden eddigi utazásom képeit lemezre rakatnám, de nekem a Peloponniszoszi utam az egyik kedvencem. Itt van talán a legtöbb látnivaló, és mind gyönyörû és nagyon hangulatos.
  Vojandi | #16822 Üzenet | 2006-11-02 11:42:26 |
Bocs az offért, de én is csak az idén vettem digitális képet és mégis fent vannak évekre visszamenõleg a paírképeim is, mert bescanneltem az összeset. Akkoriban scannerem sem volt, hanem kölcsönkértem. MInden megoldható. icon_smile.gif

Valcsi, voltál Monemvásziában is? Ha emlékszel még a beszámolómra tavalyról...nekünk nem jött össze - sajnos.
  Juhi | #16914 Üzenet | 2006-11-08 09:26:31 |
kvalcsi írta:
Szia Juhi!

Én a Sooter's fotónál tetettem CD-re a képeimet. Tekercsenként 800,-Ft (tavaly 500,-Ft) volt az idén, és plussz az elõhívás. Egy lemezre teszik fel a fotókat. (Elnézést az "off"-ért.)

Legszívesebben minden eddigi utazásom képeit lemezre rakatnám, de nekem a Peloponniszoszi utam az egyik kedvencem. Itt van talán a legtöbb látnivaló, és mind gyönyörû és nagyon hangulatos.

Szia!
Nagyon köszönöm. Ha sikerül lehet, hogy egy-két év régi képeit megpróbálom CD-re íratni. icon_lol.gif
Bár volt, hogy egy nyáron 4-5 tekercset is el fényképeztem.
  Kvalcsi | #16916 Üzenet | 2006-11-08 09:41:05 |
Szia Juhi!

Nagyon szívesen.

Én nyaralásonként 10-12 tekercset szoktam elfotózni, mert nagyon spórolok. Sokkal több képet csináltam volna, de hát nem olcsó mulatság. Mostantól jobb a helyzet, mert vettem digitális gépet és 1 GB-os kártyát. Ez talán elég lesz ezekre a gyönyörû tájakra.

Nov. 9-én csütörtökön 13,55-kor ha tudod, nézd a Spektrum TV-t, mert Sparta, Misztra, Monemvaszia is szerepel benne. A mûsor címe: Kikelet.
  Andra | #16919 Üzenet | 2006-11-08 13:12:53 |
Valcsi!

Napflion tényleg nagyon hangulatos kis város lehet, már ettõl a kis utcai részlettõl is elájultam teljesen!! icon_eek.gif
Azt hiszem ebbe a kis városba is úgy bele tudnék szerelmesedni, mint Thasossba. icon_lol.gif
Nagyon tetszik!!!
  Kvalcsi | #16924 Üzenet | 2006-11-08 15:45:51 |
Szia Andra!

Nem csodálom, hogy tetszik. Szerintem az egyik leghangulatosabb görög város. Rengeteg virág, szûk utcácskák, vár, szóval engem teljesen elvarázsolt mikor Tolóból átmentünk. Sajnos csak egy fél napot és egy fél éjszakát tudtam itt eltölteni, éppen ezért egyszer vissza kell mennem, és alaposan bejárni. Ráadásul a másik szívem csücske, Hydra szigete is könnyen elérhetõ, tehát dupla indok. icon_biggrin.gif
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Peloponnészosz
<   1 2 3 ... 5 6 7 ... 113 114 115   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu