Érdeklődni szeretnék, hogy mostanában fordult-e elő valakivel, hogy nemzetközi jogosítványt kértek volna Szerbiában vagy Macedóniában, és ezzel próbáltak pénzt kisajtolni rendőrök/határőrök?
Ha jól tudom egyik országban sem kell ez hivatalosan, mégis sokan pórul jártak az utóbbi években.
Köszi!
sziasztok
ha már kocsikrol van szo,elég kalandos volt az utunk
mi egy 17 éves 250000km-t futott honda civic-el indultunk neki sartinak,le is vitt hibátlanul,visszafelé belgrád elött elment a szervo és kattogás jött a motortérböl,félreálltunk egy kutra és láttuk hogy szervoszij sehol,klimaszij sehol,csak a generátor szij van meg,a kattogást az adta hogy lelazult az ékszijtárcsa és furán járt,ekkor már oda jött egy automentö(nemtudom ki hivta)és mondta hogy ezzel nem lehet tovább menni elvisz szervizbe,mi ezt nem kértük mert gondolom horror áron tette volna ezt,ezekután továbbbmentünk és nem sokkal ezután ledobta a generátor szijat pont egy fizetökapunál.elgurultunk egy kutig ott azonnal kijött 3 kutas és visszarakták a szijat(köszönet nekik)igy elmentünk kb 100km-ert.és elhagytuk a szijat ugyanis ujra kilazult a tárcsa,utolag kiderült vki régebben rosszul rakta vissza ezért volt az egész,ugyhogy csepelig eljöttünk töltés nélkül ott megállt az auto annyira lemerült az akksi,de szerencse hogy idáig elhozott és nem görögországban történt ez az egész.
A vezérműszíjas hozzászóláshoz csak annyit,hogy a viszonylag laikus(azért tudja melyik a motor)is meg tudja állapítani mivel van hajtva a vezérlés,a váltóval ellentétes oldalon van a vezérlés ha műanyag a burkolata akkor szíjas,ha fém házban van(a kenés miatt)akkor láncos.Nekem volt egy Punto 1.3 multijetem ami tényleg láncos pont egy Görög út előtt 1hónappal vettük át 3.8 literes fogyasztással mentünk lefelé computer szerint haza 4.6 volt de kitapostam a belét,nagyon jó kis kocsi volt csak kinőttük a kasznit(de használtan nem vennék Fiatot)a VW-s kultusznak én is tagja voltam,de úgy 7-8 éve ezek is ugyanolyanok mint a többi csak jóval drágábbak,csalódás volt ennyi.
#1490602010-08-15 13:51:06 Válasz a #148853. hsz-ra
MOst érkztünk haza, a benzin 10 nap alatt nem ment fel. 1,48 euro/liter a 95-ös. Hazafelé az autópálya mellett 1,65 volt, de mellette kisebb helyeken 1,5 alatt. Mi odafelé a határ előtt kb. 30 km-rel tankoltunk a Macedónoknál, kártyával, át akart verni durván a kutas!!
Vigyázzatok, ha kártyával fizettek, nekem ez már a második esetem (az első a horvátoknál volt...). Az összeget nézd meg, mielőtt átadod a kártyát, meg utána is, ha aláírod a cetlit!
Végül milyen megállapodás született a sztrájk végén, ki tudja?
#1490632010-08-15 14:03:34 Válasz a #149060. hsz-ra
Tárgyalnak...
És mellesleg pár ezer ember falhoz állított egy országot és néhány évre betett a turizmusnak, már pedig ott nagyon sokan abból élnek, sokan vettek fel ott is hiteleket, melyekből apartmanokat építettek, de ha nem lesz vendég... , és itt nem csak a csóri kelet-Európaiakra gondolok, hanem a pénzes nyugatiakra, akik oda nem mennek, ahol gond van.
A spanyol légiirányítóknak mennyivel több eszük van; közölték, hogy lesz sztrájk, de csak szeptember végén, ha vége a szezonnak.
Így is lehet!
Igen. Kicsit ellentétes a dolog,ha azt nézem a görög emberek hozzáálása a túristákhoz nagyon jó, nagyon jól bánnak a túristákkal,kedvesek.....
Szerintem ez nem megjátszás,hanem egyszerűen ilyen emberek.
Nem gondolnak Ők arra,hogy milesz,nem is terveznek hosszú távra szerintem. Nyugodt,békés emberek akik sokkal jobban a mának élnek,mint mi magyarok. (sokan szerintem emiatt is, sokak kedvence az ország)
Az 100%,hogy a túrizmusnak árt a mostanában egyre gyakoribb sztrájk és az a baj,hogy a legtöbb embernek drága az ideje. A munkahelyeken nagyon mereven állnak minden adódó problémákhoz és a legtöbb munkaadó kicsit sem megértő.(hazajutás,benzin vagy egyébb dolog miatt) Nálunk is volt sztrájk,mert amikor minket vesznek elő,akkor ugyan így mi is sztrjákolunk,de a görögöket egyből megszóljuk,ha ugyanezt teszik. Persze amit ők csináltak az nagy butaság volt, olyan életmódot választottak maguknak ami a leggazdagabb országokra jellemző, persze hitelből és most ennek isszák a levét. Lehet,hogy többen fogják horvátországot,bulgáriát,romániát,olaszországot választani ezután (Én biztos nem),mert megbízhatóbbnak fogják gondolni. A görögök nem fognak megváltozni, biztos idővel nem fognak költekezni ennyit,de mindig is egy tiszta erkölcsű,egyszerű emberek voltak,akik megvédték érdekeiket keményen.
Szevasztok !
Tegnap érkeztünk meg Vrasnárol .
Néhány tapasztalat ,tanács az oda - vissza útról .
Szerb autópálya díllyak : 330 , 240 , 730 , 190
Makedon díllyak : 50 , 60 , 50
Szeretném hangsúllyozni ,hogy én DÍNÁRRAL illetve DENÁRRAL fizettem és Magyarországon szereztem be 3,0 ill. 4.30 forintos váltással .
Tankolás kártyával történt ( közép árfolyamos elszámolással ) EKO , MOL , OMV , MakPetrol kutaknál . Átvágást , ügyeskedést nem tapasztaltam . Természetesen körültekintéssel kell tankolni , inkább kétszer ellenőrizni a számlát , a kútoszlopon lévővel . Nálam még a kártyámhoz tartozó SMS szolgáltatás is biztonságot adott .
Árak : 95-ös Szerbia 119,40 kártyával 314.- ft
Makedonia 68,50 310.- ft
Görögo. 1,4-1,7 nagyon sok lett volna!
Rendőröket oda-vissza négyszer láttunk . Sebességmérés nem volt .
Belgrádban gőzerővel újjítják a hidat, napközben biztos nagy dugók lehetnek. Mi odafelé este 10 h-ra érkeztünk meg és még igy is volt némi akadozás a forgalomba ( folyamatos kocsisor 50-60km/h sebesség ). Belgrád előtt a kapunál egy kis térképet osztogatnak , amin az elkerülő útvonalat javasolják . Én nem tudtam rajta kiigazodni . Vissza felé már Belgrád előtt letértem az autópályáról és egy kis kalandozás után jutottam be a városba ( GPS szükséges ! ) , hogy
elkerüljem a dugót a kapunál illetve a hídon , de ez nem a Szerbek álltal javasolt útvonal volt .
Határ helyzetek :
Oda - Röszke 45 perc ( felhőszakadás )
Szeb- Makedón 20-30 perc
Makedón-Görög 15 és 0 perc , ugyanis a Görög határőr kiintette a Magyarokat , hogy menjenek nyugodtan át .
Vissza felé már nem volt ilyen egyszerű átkelésünk semelyik határon , ugyanis elindult a Török sereg nyugati irányba .
Görög - Makedón 1,0
Makedón -Szerb 1,0
Útközbe szerencsére kaptuk az infót , hogy Röszkénél 6h a várakozás , igy Tompa felé mentünk , itt félóra alatt
átjutottunk .
Körübelül ennyi !
Ha valakinek kérdése van , akkor szivesen válaszolok !
Most regeltem a fórumba, üdvözlök mindenkit:)
Több alkalommal voltam már Görögországban, azonban autóval még egyszer sem.
Meg tudnátok mondani (persze csak kb-ra), hogy oda-vissza mennyi az útiköltség mindennel együtt?
#1490772010-08-15 16:01:59 Válasz a #149073. hsz-ra
Mi tegnap reggel fél 9-re értünk Röszkéhez, 1 km-res sor állt a határon, aztán átmentünk Tiszaszigetre, ott nem voltak túl sokan, de elég lassan ment, kb. 40 perc alatt értünk át. Kifelé nem volt sor tegnap, csak befelé.
#1490802010-08-15 16:03:17 Válasz a #149075. hsz-ra
Az előző hozzászólásba elég részletes választ kaphatsz. Pálya díjak szerepelnek benne, üzemanyagot ki kell kalkulálnod, hiszen Te tudod, hogy mit és mennyit eszeik az autód. Ha esetleg diesel az autód, akkor egy lehelettel (5-10 cent/liter) kevesebb.