Szóval az autópályadíjakon volt oda vissza cca. 10 euró bukó... Ez van!
Nis után valóban lehet válogatni a három OMV kút közül, én a legtávolabbinál tankoltam, teljesen normális áron. Innen elkezdõdik a hegyi szakasz még Szerbiában, majd folytatódik Macedóniában is. Az út jó, oda kell azért figyelni, fõleg, mivel a kamionosok nem kímélnek senkit, még akkor sem, ha külföldi és elõször jár eme tájakon. Nyomják le az embert és ha nem mész 100 km/h felett ezeken a kanyargós hegyi utakon meg is elõznek, ez Velem is elõfordult kétszer... A szerb-macedón határnál és a fizetõkapuknál agresszívak az etnikai kéregetõk, de a magyarokat az elsõ fejbólintásra hanyagolják, inkább a nyugatiak isszák a levét a dolognak. A határon ismét cca. 10 perc alatt átértünk, amint meglátták, hogy madzsarok vagyunk már intettek is, hogy mehetünk. Aztán elsõ igazi sorscsapás a macedón oldalon: végeláthatatlan kocsisor, senki nem tudja miért áll a sor, de áll vagy esetleg lépésben cammog, kéregetõk dögivel...
Több, mint 3 óra alatt megtettünk 10 km-t, mire egyszer csak mintha mi sem történt volna beindultunk és az út visszatért a jó kerékvágásba. Senki nem tudja mi volt az ok, de miután sem baleset sem útlezárás nem volt a környékjen erõs a gyanú, hogy a több száz kéregetõ miatt állt a sor.
Hegyek, alagutak, autópályakapuk - jó haladás és a kapuknál is csak minimális átverés az euróval. Aztán száz kilométer egyenes jó minõségû autópálya, rendõrök sehol lehet nyomni vagy 160-al. Este 9 órakkor értük el a görög határt, a macedón oldalon a szokásos integetés, a görög oldalon kihalt határátkelõ. 10 perc várakozás után fény gyúl és egy álmos határõr, lenge öltözékben átengedi a várakozó 10 autót, irány Szaloniki. Egyenes, jó út be a városba, aztán kezdõdik a baj, amikor az ember sötétben, esõben megpróbálja a Halkidiki felé vezetõ utat megtalálni... Itt is úgy van, mint Magyarországon: 4 embert kérdeztem meg görögül és mind a 4 másfelé küldött. Egy órányi felesleges autópályázás után ráakadtunk a repülõtér/halkidiki jelzésre és onnan már csak a kijáratokat kellett figyelni, amik jól vannak kitáblázva meg is volt az általunk keresett falu. Ott még némi körbe-körbe a szállodáig és fél 12-kor az elsõ hûsítõ sör a recepción...
Hát ez volt az odaút...
Az eltöltött 3 hét alatt fõleg a családom Görögországban élõ tagjai által lakott északi hegyvidéket jártuk be, hát az vezetési élménynek nem semmi. 3000 m magas hegyek között szerpentinek, korlát és egyéb védõberendezések nélkül. Nyolc napot töltöttem a hegyekben, meg kell szokni, ha kinézel a kocsiból, helyenként 600 m szakadék néz vissza rád, de mindenhol folynak a minõségi utak építései.
Jómagam 700 km-t tettem meg csak a hegyek között, minden különösebb probléma nélkül... Ioannina és Konica is gyönyörû kisvárosok, ajánlom mindenkinek...
Elindulás hajnal fél négykor Szalonikibõl, Fél hat elõtt a határ, Duty Free, indulás haza fél nyolckor... A határon görög-macedón még reggel van meg sem állítottak, várni egy percet sem kellett, ismét az integetés, ha magyar vagy ne állj meg, menj utadra fejjel...
Macedóniában kezdett sûrûsödni a forgalom, majd a macedón-szerb határ akadálymentes átlépése után kifejezetten nagy volt a forgalom, de ez valószínûleg a Németországba tartó többszáz autóval közlekedõ töröknek volt köszönhetõ. Hazafelé legalább 20 helyen rendõrök Macedóniában néhány osztrák, svájci, német pilótát kiszedtek és büntettek. Ha normális sebességgel haladtál senki nem foglalkozott Veled... De volt olyan osztrák Opel, ami vagy négyszer húzott el mellettem 200-al, és kb. öt ilyen ponton is megállították, gondolom nem azért, hogy gratuláljanak a sebességi rekordokhoz:-)
Aztán többet nem láttuk az ötödik helyen még az is lehet letartoztatták...
Szerbiában jó közlekedés mellett 42 fokban, drága autópályadíjakkal, olcsó tankolással...
Meg akartam még egyszer tankolni bementem valami XYPetrol kútra, aztán ott, el is költöttem, amit a többinél behoztam. Számításaim szerint 38 € volt a tankolás, de a kút 48-t mutatott... Ez van, nem messze a határ és még csak du 4 óra van, király. Szerb oldal gond nélkül, de ott aztán megállt az élet. Két és félóra várakozás után sikerült átérni a magyar határon, volt akit kinyittattak, volt akit nem, emgem nem, de közben beesteledett, és ismét este tizenegyre sikerült hazaérni...
Na ilyen volt röviden összefoglalva. Buli volt, jó volt, szép volt, ajánlom mindenkinek szeretettel
Egy figyelmeztetés az olvtársaknak: egyre keményebbek a görög zsaruk, rengeteg a trafipax és keményen büntetnek is , az EU trv-k alapján pedig itthon is behajtják !
A parkolásra is érdemes odafigyelni; símán leszerelik a rendszámtáblát!
Egy figyelmeztetés az olvtársaknak: egyre keményebbek a görög zsaruk, rengeteg a trafipax és keményen büntetnek is , az EU trv-k alapján pedig itthon is behajtják !
A parkolásra is érdemes odafigyelni; símán leszerelik a rendszámtáblát!
Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy felújítás miatt elõreláthatólag mintegy egy éves idõtartamra lezárták a Szkopje – Velesz autópályának a déli irányba menõ szakaszát. A kétoldalú forgalmat az ellenkezõ irányú sávokra terelték. A felújítás befejezését tájékoztatóban közöljük. A fokozott balesetveszély miatt az utazók figyelmét felhívjuk a sebességkorlátozás szigorú betartására. A felújítás befejezéséig ezen az autópálya-szakaszon nem kell díjat fizetni.
2006.novermber
Hát igen, a Szaloniki - Grevena autópálya tényleg gyönyörû, de - sajnos- egy árva benzinkút, autós pihenõ nincs rajta! Meleg ejánlom mindenkinek hogy, csak tankolás és az ilyen-olyan szükségletek elintézése után kanyarodjon rá!
De a vonalvezetése, a kialakítása, a panoráma tényleg csodás!
Sziasztok!
Tud valaki tanácsot adni, merre érdemes autóval átvágni a hegyeken, ha Korfura megyünk? Hosszú évekkel ezelõtt jártunk arra, láttuk, hogy épül autópálya, alagutakat vájnak, de mi végig szerpentinen mentünk, és igencsak zöldek voltunk az út végére. Ráadásul most kisgyerekkel vágunk neki. A Katerini (a határtól Szalonikit elkerülve, "Athén felé" tábla irányában), Larissa, Trikala, Ioannia, Igoumenitsa útvonalon mentünk anno.
Hallottam híreket, hogy 2008-ra adják csak át az autópályát, hol van, hol nem készült el, így tanácstalan vagyok. Ráadásul a vonatkozó görög honlapon nem mûködik az angol nyelvû fordítás, görögül pedig nem megy...
És Messonghiról is szívesen fogadnék tájékoztatást, nem ismerem a sziget déli részét.
Én két éve nyaraltam Korfun, és bár nem vezetek, de Messongin és Moraitikán (utóbbin volt a szállásunk) elég "temperamentumos" vezetési stíllel találtam magam szemközt. Elég nehéz volt átmennünk az utca egyik oldaláról a másikra...
A határtól Szaloniki irányába kell menni az autópályán, Szaloniki elõtt elfordulni Athén irányába, aztán késõbb (kb 80 km) Veria - Kozani - Ioannina irányába kell menni, Ioanninából tovább Igoumenitszába. (Aztán komppal Korfura.)
Ioannináig kissebb-nagyobb megszakításokkal végig autópálya van.
Jox, köszi a térképet, szerintem mi is hasznát vesszük majd,hiszen Pargába is erre kell menni! Már sok mindent begyûjtöttem, de még mindig találok itt valami használhatót!
Még 183 nap, és irány Parga!!!!