Szerb dinárt érdemes váltani,legalább 1 tankolásnak megfelelő összeget,mert pl. a mac-szerb határon lévő mol-kútnál ,csak szerb dinárt fogadnak el,még eurót sem!
Összecuccoltunk, szendvicsek kész vannak, kávé termoszban... még pár liter égei-kerozin, aztán irány észak!
Azért még mindig jó Görögországban lenni...
Bankkártya használathoz annyit tennék hozzá, hogy éveken keresztül én is váltogattam, dinárt, denárt, eurót. Sose tudja az ember pontosan mennyi is kell belőle, mindíg a nyakán marad valamennyi (idén sikerült megszabadulnom az utolsó denáromtól végre).
Mások tapasztalatai (Csodálatos Stevie ) alapján idén Szerbiában már mindenhol kártyát használtam, benzinkutaknál (OMV, MOL, EKO), illetve az autópálya fizető kapuinál is.
Több előnye volt a dolognak:
1. nem kell a valutaváltással egy percet se foglalkozni.
2. sokkal jobb árfolyamon "váltottam" a dinárt, mintha a határon veszem (most néztem a banki kivonatot, odafelé a 15,5€-s útdíjért 4088 Ft-ot fizettem, ami 263 Ft-os euróárfolyamnak felel meg. Pénzváltóknál bőven 280 Ft felett járt akkor az euro.)
Macedóniában a kapuknál 1€-s, kutaknál bankkártya.
#1511272010-09-03 19:47:39 Válasz a #151123. hsz-ra
Friss info, hogy a Maestro kartyat nem igazan tudjuk itt kint hasznalni, erre keszuljetek fel. Most is itt vagyunk Karpathoson es itt valamint utkozben is egesz Gorogorszagban nagyon maceras volt a hasznalata.
Udv
#1511332010-09-04 07:39:08 Válasz a #151127. hsz-ra
Hát Görögország valóban ne megy bankkártya barát ország.
(-Lidl - szémélyi, vagy útlevél kell mellé,
-más nagyobb bevásárló kp. az információs pulthoz kell menni, és csak ott lehet a kártyával fizetni.
- néhány étteremben fizethetsz vele
- automatából viszont gond nélkül lehet pénzt felvenni)
Bitang jó kis út volt, hátszelünk volt végig...
Vasiliki-Paks 22,5 óra (rozsdás kisótó+nyugdíjas tempó), határokon csend, Macedóniában 1-1-1€-t adtam, nem reklamálták meg, viszont egy kapunál az előttünk haladó osztrák rendszámú kocsiból Günter megkérdezhette, hogy mennyi a tarifa, mert a kapus kettőt mutatott neki...
Macedóniában mértek a dupla alagút kijáratánál, Szerbiában elég gyér volt már a forgalom, így sunyi módon kétszer is mögém gurult egy rendőrautó s úgy csekkolta, mennyivel jövök. Hála annak a becsületes ábrázatomnak, nem keltettem gyanút...
Péntek hajnal fél 3-kor szerencsésen megérkeztünk a Pilion félszigetről.
A határok közül röszkénél várakoztunk a legtöbbet, az átlag várakozás kb 10 perc volt mindegyik átkelésnél.
A maciknál mi is 1-1-1 Eu-t fizettünk, rendőri jelenléttel csak a szerbeknél, méréssel sehol sem találkoztunk csak az M5-ön (természetesen sunyin, parkolóból).
Nyugisan, a seb határok max betartásával de inkább alatta, vagy az útviszonyoknak megfelelően jöttünk, 16 óra alatt értünk haza 2 tankolással (egy görög, egy szerb) és pár kisebb pihenővel (cigi, wc).
Tegnap délután megérkeztünk Eviára. Szombaton este indultunk, probléma mentes volt az út, a határokon 5-10 percet kellet várni a görög határon előrehívtak és mehettünk át a sor mellett.
Infrastructure Minister Milutin Mrkonjić said that the northern section of Corridor 10 would be completed by the planned deadline of January 1, 2011. He added that the bridge near Beška would be finished in March.
Mrkonjić said that he was pleased with the pace of the work during visits to the construction sites, adding that it was the largest construction site in Europe currently.
The minister visited the bridge near Beška, the bypass around Novi Sad, and the Corridor 10 Y junction near Subotica, where Environment Minister Oliver Dulić accompanied him as well.
The construction of a 110 kilometers of a semi-motorway along Corridor 10 involves a 28 kilometer road from Horgoš to the Hungarian border, a 60 kilometer section from Horgoš to Novi Sad, and a 24 kilometer stretch between Kelebija and Subotica.
Ami a lényeg: január 1-ig átadják a teljes autópályát a magyar határ és Belgrád között, a beska-i nagy Dunahíd kivételével, de márciusra az is elkészül.
Érdekesség, hogy Tompától is építenek egy rácsatlakozó autópályát, ez az, amit a szövegben "Y-kereszteződésként" emlegetnek. Az csak a kérdés, hogy csökkenteni tudja-e ez a röszkei csúcsforgalmat, ha a határ túloldalán nincs folytatása. (Bár én most arra jöttem haza, mert eleve Szabadkán volt dolgom, és azt tapasztaltam, hogy az M8-M6 útvonal sem rossz, pláne az M1-es tranzitnak, hiszen az M6 Diósdnál csatlakozik az M0-ra.)