Nálunk a gránátalma érzi az õsz közeledtét, egyik napról a másikra minden levele sárga lett. Ideje õt is téliesíteni. A leanderek viszont virágoznak. Most kinek higgyek?
Valószínû, hogy tényleg megbolondult a természet, kicsit felborult az egyensúly. Nyáron szinte csak két hét igazi jó idõ volt, de most azért kárpótol minket az idõjárás.
Lehet, hogy a növényeknek ez nem tesz jót.
Sziasztok! Kedves ferrari a természet a globális felmelegedés miat egyre szeszélyessebé válik sajnos mi emberek tehetünk róla a légköri szennyezés miatt ! sajnos ez egyre rosszab lesz hála a õseinknek jó helyre táboroztak le ! Egyébként nagyon tetszenek a hozászólásaid elég sokrétûek nagyon tájékozott vagy a világrol !
Szerintem pedig nagyon jó, hogy Jox feltesz ilyen szép képeket, még ha fáj is érte a szíved, mert jön a csúnya tél, és kell valami színes is az életünkben
Azzal egyet érthetünk, hogy Görögország egyik legjellemzõbb növénye az olajfa. Az olajfáknak is nagy ligetei találhatók e vidéken. Ez a növény az emberiség egyik legõsibb haszonfája. Már jóval idõszámításunk elõtt termesztették, és a füge mellett ez volt a bõség és gazdagság egyik jelképe, ezen túl pedig a görög mondavilág gyakori szereplõje. olajbogyónak pedig mágikus képességeket tulajdonítanak, vannak olyan elméletek, melyek szerint az ókorban Hippokrátész iskolájának követõi, a rák gyógyítására is felhasználták, és általában mindent gyógyítónak hiszik.
Az olajbogyó szedés egy nagy esemény, üneppel és vígassággal összekötött kemény munka, olyanszerû rituálé mint a magyar embernek a szüret.
Örökzöld levelei bõrszerûek, kemény tapintásúak, ovális alakúak. Olaját, termését a konyhában használjuk, fája drága bútorfa (sárgás színe és tartóssága miatt), és az idõsebb példányok girbe-gurba ágaikkal, egzotikus megjelenésükkel kedvelt díszei a kerteknek.
Én úgy voltam eddig, hogy nem érdekelt az oliva olaj, gondoltam amennyivel drágább annyival nem lehet jobb. És jött a nyár, és odakint megkostóluk azt is. És láttam a fákat is, nagyon szépnek találtam akkor.
Nos azóta szoktam venni, és használom, fõleg a görögételeknél, és nagyon jó, hogy van, és az egészségre gyakorlot hatását is megemlíteném.
Igyekszek ezzel kapcsolatosan gyûjteni anyagot is.
Sokáig én is sajnáltam a pénzt a jóféle olíva olajra, de ma már gyakran használjuk. Az ára miatt persze megnézzük mibe tesszük, de egészen sok ételben nem is tudnánk ma már mást elképzelni.
Még az olívafához visszakanyarodva, annyi érdekességet szeretnék írni, hogy egy átlagos olajfa 1-2 liter olívaolaj elõállításához elgendõ olajbogyót terem. 5 kg olajbogyó szükséges egyetlen liter olívaolaj elõállításához.
Szia Rebeka!
Nagyon gyönyörû képeket találtál Kos szigetrõl. Most nosztalgiázom, mert eszembe jutott az a rengeteg Leander, és a többi gyönyõrû növény amit nyáron láttam ott.
Sziasztok!
Én minden évben hozok kimondottan jó minõségû oliva olajat. Általában salátákra használom, vagy különleges kaják elkészítésénél. Az oliva bogyót viszont én nem szeretem, pedig nagyon sok félét kóstoltam. Thesszalonikiben a piacon az összes fajtából kértem egyet, de nem ízlett igazán.