Ezen az oldalon pontosan megtudod tervezni az utadat
http://www.belfoldiszallasok.hu/index.php?inc=utvonaltervezo&ln=hu
ha beirtad makragialost akkor két választási lehetõséget ír ki
1 krétai
2 Tessalonikit ebben a pontban levan írva a távolság és az idõ is és még mindenmás csak angolul érdemes megnézni
Kriszta!
Mi tankolni Nisnél szoktunk, a határtól elég szokott lenni addig az üzamanyag. Az autópályán is vannak kutak, de mi a vége utánit vettük eddig igénybe. Bár ha most a másik autóval megyünk, aminek kisebb a tankja már lehet hogy célszerû Belgrádban megállni. Azt is kipróbáltuk már, nem volt gond. Bár ennek a fogyasztása is kisebb, majd meglátjuk. Elvileg most is elég lesz Nisnél megállni. De végig vannak kutak, válogathatsz a nagyok és az ottani kisebbek között. Macedóniában nem tudom mi a helyzet, de ha Szerbiában tankolunk simán vesszük az utat, mi Bulgáriában sem tankoltunk eddig, pedig az hosszabb út. Görögországban érdemes arra figyelni, ha hajnalban érkezünk nagyon nehéz nyitva tartó kutat találni. Ott ugye késõn kellnek a kutasok is! Volt már egy nehéz hajnalunk, amikor már nagyon világított a lámpa, már nagyon ott akartunk lenni, de minden kút zárva volt. Bezzeg megérkezésünkkor a bárok csak akkor zártak, de megvárta a tulaj amíg a párom megiszik egy jó hideg Mythost.
De tapasztalat, hogy célszerû pénzt váltani és nem euróban fizetni, mert elég vacakul váltják és vissza adni sem igen akarnak. Ugyan ez a helyzet az autópálya kapuinál is. Mire indulni kell már meglesznek az üzemanyag árak és az autópálya díjak is, lehet elõre tervezni. Ráadásul mi menetben kicsit bõvebben váltunk pénzt, vissza fele meg már jobban lehet kalkulálni.
A vésztartalékkal meg úgy vagyok, hogy az automatákban vehetek fel külföldön is pénzt a kártyámról.
Én is, illetve, a férjemmel együtt készítettünk költségvetést, mert ezt a várakozást, valamivel el kell ütni, még sok nap van hátra az indulásig.
Én sem a beszámolód alapján döntöttem Makri mellett, hanem a képek alapján, igazán megtetszett, fõleg, hogy a közelében vannak azok a helyek amirõl már itt olvashattam a másik topikokban. Mivel kocsival megyünk, így szeretném, bejárni a környéket is. Paráliát én sem tartom borzalmas helynek, inkább szórakoztatónak a tömeget, és a zsivajt. Éppen ezért mivel gyerekeim is izgõ mozógak, és a képek alapján elég szélesnek tartom a strandját, döntöttünk úgy , hogy ide, mert még ez van igazán közel kocsival Magyarországhoz. Az én hisztis fiammal pedig délebbre egyenlõre nem lehet indulni, ilyen rövid idõre.
Még visszatérve a költségvetéshez, be szoktunk kalkulálni váratlan helyzetekre, értem a kocsival kapcsolatosan, költõ pénzt/ az olaszoknál már ezt megtanultuk/. De ahogy én láttam tavaly hát lehet nem kell itt tartani. Ezt csak eszembe jutott.
A másik már néztem az utirányban a leírásokat, mint Bulgária felé, mint a Macedónok felé, nagyon jó, nagyon lehet használni. Mivel már jártam arra, így nagyon ismerõsnek találtam. Egyedül amit hiányolok, és ez már nem igazán tartozik ide, hogy tankolni hol lehet, nekünk egy tankkal nem megy ki az autónk, valahol majd meg kell állni, ezmiatt is.
Ezt jó lenne még majd valakitõl megtudni. Lehet éppen ti lesztek akik ide majd leírjátok.
Szóval kérlek, majd a benzinkútak milyen messze vannak egymástól figyeljétek már meg, és írjátok fel, nehogy nekem kelljen kitolni Görögországba az autót
Már elég késõ van, most néztem meg, mit írtatok. Látom, hogy mindenkinek elege van a hidegbõl. Én is nagyon unom már. Vágyom a melegre, bár a 10 fok még elég kevésnek tûnik. De tényleg jobb az ittenitõl. Mindenképp nézegetem majd az oldalt, mert még semmi tapasztalatunk autós utazásban, és innen kell majd tájékozódnom, úgyhogy remélem Ti is jó tippeket adtok majd. Elõre is köszi.
Anikó!
Természetesen mi is végzünk elõzetes számításokat, mert sajna nem vagyunk a pénznek úgy bõvében mint szeretnénk. De ki nincs így ezzel? Az idén valszeg nem diesel autóval vágunk neki az útnak, bár így kevesebb lesz a hely a csomagoknak, de tavaly nehezen kaptunk gázolajat. Az üzemanyag árak máshol olcsóbbak mint itthon, tehát ha hazai árakkal számolunk mindenképpen jól jövünk ki. Az autópálya díjak meg már tavasztól keringenek a neten, így mindenképpen kalkulálható, hogy az egyes országokban mennyi pénzt váltsunk át. Tapasztalataink szerint hazai valutával jobban járunk mint euróval. Ráadásul mi nem igen tudtuk elõre eldönteni, hogy az autónkat mely kategóriába fogják besorolni az autópálya kapuiban. De szerencsére személyautónak vették, így nem jelentett plussz költséget.
A menet idõ pedig változó, már írtam, hogy tavaly bizony úgy jártunk a törökökkel mint a torkos borz, és megérkezés után még szállást is kellett kerítenünk. De megoldódott, bár másnap csak põcikélni volt erõnk a parton.
De az utazás közeledtével már pontosabb terveink lesznek, szerintem sokan adnak jobbnál jobb tippet ezeken az oldalakon. Csak tartanánk már ott! Az vigasztal, hogy ott sincs még jó idõ, bár ennél a havas esõnél biztos jobb lehet.
Kedves Rebeka! Én ugyanígy vagyok vele, hogy számolom a napokat, csak túl lassan telnek. Ti szoktatok számításokat végezni az utazással kapcsolatban? Benzinpénz, menetidõ stb.? Én most ezen gondolkodom, de még nem fogtam hozzá. Lehet, hogy nem ártana. Bár addig még annyi minden változhat. Most nézegettem a neten Nea Plagiáról valamit, mert az elõbb eszembe jutott. De csak 1-2 fotót találtam róla, nem sokat. Úgyhogy mindenképpen élõben kell megnézni. Jaj, annyira várom már a tavaszt is, de fõleg a nyarat, hogy szörnyû!!!! Írjatok sokat, hogy álmodozhassak addig is.
Anikó!
Csalódás remélem nem fog érni. Ha már Görögország rossz nem lehet! Makri sem lehet rossz, nekem még Parália sem okozott nagy törést! Mi szeretjük a nyugodtabb helyeket, autóval mobilak vagyunk. De a választás nem a beszámolód alapján esett erre a helyre, csak meggyõzött a döntésem helyességérõl. Már csak azért a két hétért érdemes élni ezeken a nyírkos, borús napokon. Kedvem lenne számolni a napokat, csak félek még túl nagy szám jönne ki, ezért még csak a hónapokat tartom nyílván. De ez már a készülõdés idõszaka, egy új idõszámítás kezdete!
Kedves Kriszta és Rebeka!
"Sajnos" én is megfertõzõdtem Görögországgal, családom szerint már betegesen, de annyira szeretek ott lenni, hogy szinte már oda van honvágyam. Vagyis olyan érzésem van, ami csak az lehet. Nagyon várom már én is az utat, fõleg hogy már befizettük mi is az utat. Állandóan a görög oldalakon lógok. Már nem nagyon tud semmi lekötni. Tegnap is végignéztem a tavaly felvett utazásunkat, hogy kicsit nosztalgiázzak. De utána csak rosszabb lett.
Legelõször én Athénban voltam, és utána Nea Plagián. Azóta sem olvastam sehol róla. Ha sikerül idén ellátogatunk oda. A Kassandra félszigeten van. Térkép szerint nincs túl messze autóval Szalonikitõl. Kiváncsi vagyok rá, hogy megismerem-e még? Korfun kétszer voltunk, de az nem annyira görögös nekem, bár szép volt. A szárazföldi rész az jobban megbabonázott, bár jövõre szeretnék Eviára is eljutni, ha már idén nem sikerült.
Tényleg jó lenne a Diasban találkozni, bár az idõpont szerint nem valószinû. Hátha legközelebb összefutunk valahol, mert én még sokszor szeretnék Görögországban elõfordulni. Gondolom Ti is. A tengerrel tavaly nem tudom mi volt, mert bármerre jártunk mindenhol hatalmas hullámok voltak, és elõtte ezt még nem tapasztaltam. Mikor Olympic Beachen nyaraltunk ott annyira tiszta, áttetszõ volt, hogy valami csodálatos tavaly pedig ott is hatalmas hullámok fogadtak. Makrigialoson is egyszer akkora hullámok jöttek, hogy még a parton is fentebb kellett mennünk elõle, de ez csak egyszer volt. REmélem nem csalódtok majd a helyben!? És remélem nem engem okoltok, ha esetleg így lesz?!
Én is csatlakozok a Rebeka által írt, dolgokhoz, de én idén mégcsak másodjára megyek Görögországba!!!
De valamiért ezen a lapon maradt, valószínû nem véletlenül
Azt kell hogy írjam, elfecséreltem az idõt, egy másik mediterrán országra, Olaszországra, amit már bánok. Igaz, hogy én is mint a legtöbb magyar utazó, Paráliával keztem, de olyan élményeim vannak, kellemes, és szép, amit a másik országban többszöri nyaralás után sem éreztem. És ami a legfontosabb, a tenger... Olyan csodálatosan tisztát, soha nem tapasztalam, és Makriba azt mondják, még tisztább lesz, mint amikor Paralián én voltam.
Most pedig, hogy az út be van fizetve, alig bírok a fenekemen ülni, annyira indulnék már.
De elõtte még lesz, egy "ferde" utam, amit már ismét csak bánok, hogy azt az idõt is inkább Görögországban kellene eltölteni.
Tudod, az lenne az igazán klassz dolog, ha a Diasban találkozhatnánk Veled, nem pedig itt az írásoddal majd június végén.
Anikó!
Nem vagyunk mi oly tapasztalt utazók, csak erõsen fertõzöttek és gyógyíthatatlan Görögország imádók! Legalább is beszéljek csak a saját nevemben. Görögországba autóval még eddig kétszer utaztunk, elõtte buszoztunk. Elsõre egyedül mentünk neki az útnak, menet közben alig találkoztunk magyarokkal, a magyar vámos lehülyézett minket, hogy nem váltunk vízumot, be merünk menni Bulgáriába.
Így neki indulva szinte meg sem mertünk állni útközben, de félelmünk alaptalan volt, gond nélkül vettük a dolgot. A nyáron barátainkkal vágtunk neki, útközben sok magyarral, köztük ismerõsökkel találkoztunk ( és még több törökkel ), gond szintén nem volt. Útközben segítõkészek voltak az emberek, azt leszámítva, hogy a szerbeknél alig kaptunk gázolajat számomra máig rejtélyes ok miatt. Benzin az volt.
Sokan szidják a rendõröket, nekünk eddig nem volt velük gondunk. Tény, elvem az, hogy más országban is be kell tartani a szabályaikat, én vagyok a vendég. Ha nem vállaljam a következményeket. De minket a bulgár rendõr is elengedett, bár gyorsabban hajtottunk a megengedettnél. A szerb kollega pedig meglátva a rendszámtáblámat intett, hogy mégis inkább menjek tovább, illetve egyszer mosolyogva integettek, hogy azért vegyek vissza a tempóból az egyik kisebb településen. Tény, másoktól nem ilyen tapasztalatokat olvasok.
A neten megtalálhatók a részletes útleírások, néhol még a rendõr helye is fel van tüntetve, és tényleg ott álltak! Honpolgáraink meg nagy tömegekben hömpölyögnek az utakon turnus váltások idején, és külföldön sokkal segítõkészebbek vagyunk egymással szemben baj esetén.
Szóval ne aggódj ha mégsem lesznek utitársak. Bár hidd el sok magyarral fogsz találkozni út közben, fõleg ha turnusváltásra mentek, hisz utána szeretnétek tovább maradni.
Szia Kriszta!
Nem olyan sok az a két hét. Tavaly legalábbis nagyon gyorsan eltelt, de az idén sajnos nem fér bele, de az egy hét meg annyira kevésnek tûnik, hogy azért szeretnék még 1-2, esetleg 3 napot ráhúzni, de mi úgy, hogy tovább maradnánk, és nem elõbb mennénk. Most olvasgattam az autóval Görögországba részt, és kicsit tartok attól, hogy egyedül menjünk. De június még tényleg annyira messze van, hogy addig hátha valaki még kerül, aki arra jön. Jó lenne! Ti már nagyon tapasztalt utazók vagytok. Én még csak hatodszor megyek most Görögbe. Hozzátok képest ez semmi.
Az nagyon jó lesz, ha sikerül még itt értekezni, mi is azon gondolkodunk, hogy szombaton elindulunk Görögországba, igaz,Nea Potidea lenne a cél, és onnan Makriba.
A családomnak nagy kedve van hozzá, de nekünk is sok 2 hét, annyi idõt nem tudunk eltölteni szabin, ennyire távol.
Mostmár a várakozás ami nagyon rossz, fõleg, hogy ma már sütött a nap is!!
Kedves Kriszta! Sajnos mi korábban megyünk. Azért sajnos mert most az egész nyaralás nem úgy alakul, ahogyan terveztem, de nem baj. Mi június 12-én indulunk, mert 13-ától kell elfoglalni a szállást. 20-ig van lefoglalva, de, ha sikerül, akkor még 2-3 napot maradnánk. Lehet, hogy lesz üres szoba, vagy a fõnök tud ajánlani valamit. A két hét az már nem fér bele, de ez a pár nap még jó lenne. Úgyhogy biztos fogok írni indulásotok elõtt.