Szia Firkamanó!
Üdv itthon!! Most olvastam az első beszámoló soraid. A Meltémi (nevű szél) egész nyár közepétől októberig tombol a Kiklád-szigeteken, ehhez elég egy útikönyvet elolvasni. Nekünk eddig karpathoson volt a legdurvább. Mivel jövőre mi is Milosra készülünk, nagyon folózok, mi lehet a "jó" időpont, talán olyan korán, mint Babarék voltak, de nem biztos, hogy megkapom azt az időt szabinak.
Várom én is, még szelesen is a képeidet!!
#1152562009-08-24 13:56:10 Válasz a #115215. hsz-ra
Elolvastam mégegyszer, amiket írtál Firka, és hát elég hasonlóak a negatív tapasztalataid azokhoz, amiket én írtam Neked a mi szigetes utunkról az indulásotok előtt... Kicsit reménykedtem, hogy talán Milos más lesz, mint az általunk meglátogatott népszerű kikládi szigetek, de ahogy látom, pontosan ugyanazokba lehet itt is belefutni, mint amikbe nekünk sikerült a Kikládokon... (árak, kaják, autókölcsönzés stb... a szél meg ugye adott...).
#1152582009-08-24 14:09:00 Válasz a #115256. hsz-ra
Sziasztok!
Amikor beültünk netezni meglestem Babar képeit, hogy tuti ezen a szigeten voltak-e ...
Olvastam Babartól a Meltemi szelet, meg hogy drágább is a sziget, azt hiszem nem gondoltam teljesen bele mit is jelent.
Gondoltam szél-szél, de ez vihaaaar
Az árakról... mindig minden topikban írják, hogy ilyen drága a sziget olyan drága a sziget, mikor mi megyünk akkor meg átlagos görög árak vannak (ami persze nem olcsó), de azt hittem Babar "drága sziget" hozzászólása is azt takarja mint másoké.
De ez nem gond, így is képzeljétek 70 ezer Ft költőpénzt váltottam hogy csak elég lesz, és visszahoztam 30 ezret
Pedig most rekordot döntöttünk, mert többször tavernáztunk mint eddig
És még üdítőket is vettünk, volt jégkrém is, szóval olyan büszke vagyok magamra
Hát igen, útikönyv még nem volt a kezemben, jó lesz egyet beszerezni...
Tanulság: csak júniusban megyünk nyaralni, eddig mindig bevált és még olcsó is.
És amit Verka is ír, elég egy szél, és úgy átformálja a képet, hogy rá sem ismersz a helyre... Pedig milyen csodaszép mindegyik
Azért sikerült jó képeket csinálni.
Viszont érdekes, az eddigi nyaralás képei soha nem adták vissza amit valójában láttunk, a valsóág jobb volt mint a kép, most viszont fordítva.
A képeken olyan jó volt visszanézni hogy aznap merre jártunk mit láttunk, jobb volt mint a valóságban a látvány.
De igazából ha Babar azt írta volna hogy ne menjetek a szigetre mert lefújja a fejeteket a szél akkor sem tudtam volna mit tenni, mert minden jegy és szállás megvolt, és nem lehetett módosítani. Márciusban még lehetett volna, de utána már nem.
Azért összességében jó volt, a legjobban a mászást élveztük Tsigradonál.
#1152602009-08-24 14:12:14 Válasz a #115257. hsz-ra
Verka!
Amit a kölcsönzőnél kaptunk térképet, azon volt rajta a térkép bal fele halvány volt és rá volt írva.
Aki teheti tényleg autót béreljen amikor nagy a szél, nekünk sokszor a szemünkbefújta a homokot menetközben, pedig napszemüveg volt rajtunk.
Viszont a bérelt autó nagyon drága ilyenkor.
A robogót 15 euróért béreltük, és egy kis szar volt. Már ezt is sokalltuk, hát még az autót... Kibírtuk így is, nem akartuk minden vagyonunkat otthagyni nekik, Párizsra tartalékolunk
Olvastam Babartól a Meltemi szelet, meg hogy drágább is a sziget, azt hiszem nem gondoltam teljesen bele mit is jelent.
Gondoltam szél-szél, de ez vihaaaar
Hát igen... amíg az ember nem éli át saját maga, addig nem tudja elképzelni, hogy milyen kellemetlen is tud lenni a meltemi. Ezzel én is pont ugyanígy voltam, mert tavaly Krétán valahogy megúsztuk annak ellenére, hogy két hétig augusztusban voltunk. (Ezért mondom, hogy nem nagyon lehet kiszámítani, most utólag tudom, hogy akkor pl. irtó mázlisták voltunk, hogy csak éjszakánként fütyült a szél, nappalra mindig elcsendesedett.) Szinte nem is értettem, hogy mit vannak úgy oda ettől a meltemitől mások, mikor napközben csak kellemes szellő, pont jól esik a nagy melegben...
Aztán idén megtapasztaltuk, hogy mi is az a meltemi igazából! Alig volt egy-két szélcsendes napunk, a többin ugyanazt az orkánerejű szelet tapasztaltuk, amit valószínűleg Ti is Miloson... (sőt, biztos, mert a gyorshajó törlése biztos jelent egy bizonyos szélerősséget... ).
Aki járt már Santorinin, az az ősi Thria ásatásainál a hegyen érezhetett hasonló szelet... hát annál alig valamivel "csendesebben" tombol a meltemi...
Mindenesetre örülök, hogy leírtad a tapasztalataidat (nem a szélre vonatkozóan gondolom elsősorban, hanem a többire), mert már eddig is fogalmazódott bennem a gondolat, hogy jövőre talán mégsem Milos lesz a célpont... Csak abban reménykedtem, hogy hátha majd másmilyen hangulatról számolsz be, mint amilyennek a többi kikládi szigeten találkoztunk, de ez sajnos akkor nem jött be. Kénytelenek leszünk más, eldugottabb szigetek után kutatni... (Vagy meghódítani a Jón-szgk-et... )
Ügyes vagy, hogy ennyi költőpénzt megspóroltatok! Igazából az a bajom az ilyen helyekkel, hogy ha még a kaja finom lenne, akkor esetleg az ember könnyebben rászánja magát, hogy kiadjon egy rakás pénzt érte, de amikor a sok pénzért mégcsak nem is finom az étel... hát akkor az ember tényleg jobban jár, ha maga főz vagy hideget eszik.
Ez a sziget "bal fele" nekem csak most esett le. Hát ez nagyon durva. Ez nekem fél halál, ha ott vagyok és nem láthatom, amiért odamentem. Azt hiszem ölni is tudnék dühömben, ha nekem mondanak ilyet! De elviekben mindenütt ezt mondják, hogy földútra tilos a bérelt autóval menni, a motor általában ezt jobban bírja, arra még nem hallottam, hogy ezt megszabták volna. Talán van olyan kölcsönzős, aki nem szabja ezt meg. Jó lenne tudni. Jó lenne másoktól is majd tepasztalat.
Kezdem Milost egyre kevésbé "görögös" szigetnek látni. Lassan az áll össze a fejemben, hogy a strandjai verhetetlenek, de más nem lesz ott, ami nekem Görögország? Akkor viszont én is piszkosul tudok csalódni.
Ma valahol belémállt munka közben, mint egy villámcsapás, az a gondolat, hogy piszkosul görögöset akarok jövőre és inkább Krétára kellene menni.
Még van jó 3-4 hónapom eldönteni, mert januárra tudni kell. Majd Szanna tapasztalatai vannak még hátra, mert más már nem utazik innen.
#1152782009-08-24 16:41:33 Válasz a #115269. hsz-ra
Vojandi!
Képzelheted mikor megláttuk hogy a "bal felére" nem mehetünk milyen egyperces mondókát mondtam el...
Egyébként élveztük hogy senki nem értett minket, sok embert szidtunk...
Olyan balfékek voltak Tsigrado-nál is, egy csaj sírva jött fel illetve próbált, de már ketten is húzták, a pasik is olyan bénák voltak, nem is értem, nem néztek ezek hegymászós filmet???
Néha elég nagy sor alakult ki mikor menni akartunk, töketlenkedtek, aztán mondtam a magamét magyarul
Az öregek a kompon kiborítóak... letapos, fut, teteti hogy ő beteg öreg, áááá
És tényleg nem jók az utak, mondjuk ilyen kis szigetre (Adamas-legtávolabbi strand: 15 km) nem értem miért nem tudnak kicsit több jó és járható utat csinálni.
Viszont a házak nagyon görögösek, még én ilyen típusúakat nem láttam, ez nekem nagyon tetszett. Nem csak itt van ilyen, de én most jártam először olyan szigeten ahol ilyen van.
Jaj, nem is meséltem... Milosi szállásunkon 2 éjszaka is volt, hogy hajnali 2-3 körül arra ébredtünk hogy egy csaj a mellettünk lévő szobában úgy élvez el mint egy állat. Szó szerint!! Nem kívánom senkinek, hogy ilyet halljon. Amikor másodjára fordult elő, ismét bosszankodtunk, majd mikor még azon az éjjel másodjára is rákezdett, akkor jó hangosan megtapsoltuk. Na akkor elcsendesedett. Ááááááá
nagyon sok érdekeset írtál, de azt hiszem, megerősítettél abban, hogy Milost ki lehet hagyni. Bár Babar képei gyönyörűek, csábító a tengerpart. A széllel kapcsolatban nekem is vannak aggályaim, bár mi Naxosra megyünk, de tudom, hogy ott is viharos tud lenni a szél. Csak remélem, hogy kicsit lecsillapodik aug. végén.
#1152822009-08-24 17:56:06 Válasz a #115281. hsz-ra
Ha már Milos közelében jársz, érdemes átruccanni pár napra.
De külön nyaralást ide szervezni, hááát, nincs itt sok érdekes dolog, más szigettel kombinálva vagy Athénnal, úgy érdekes igen, de mint fő nyaralás, nekem kicsit üres lenne, pedig én inkább csak a tengerpartokért vagyok oda.
Meg hangsúlyozom, előszezonban gyönyörű lehet!!!
Bottakati,
szerintem már kisebb lesz a szél, hiszen mindjárt egyáltalán nem lesz, és biztos nem egyik napról a másikra áll ell.
Meg ha vannak szélvédett öblök, akkor semmi baj nincs. Miloson egy volt, Naxoson lehet hogy több lesz, de kívánom, hogy egyáltalán ne legyen szeletek és a vízben hűsöljetek ne a szélben
Egyébként Miloson fél óra internet 1.5 euro.
Hűtőmágnesek 2-3 euro.
#1152872009-08-24 18:54:06 Válasz a #115282. hsz-ra
Sziasztok!
Sajnálom, hogy Vojandi, Bottakati, Verka és még ki tudja hányan elvesztettétek hiteteket egy Milosi nyaralással kapcsolatban.
Kedves Firkamanó!
Az általad felsorolt problémáknak az erős szél kivételével semmi köze a nyaralás élvezetéhez. Szerintem az, hogy rossz gyrost ettél 1 tavernában a 200 közül, mit bizonyít? Ha Te kölcsönadnád egy vadidegennek a motorodat, szerintem Te is körbenéznéd, ez természetes, nem értem mi ezen a felháborító????Rengeteg bérelt motort és autót láttunk a földutakon. (a sziget bal fele!!!!!!!)Ők meg tudták nézni amit akartak.
Milosi árak? Mi sokat főztünk, és látni mentünk, nem pedig vacsorázgatni minden egyes áldott nap.
Nem vettem észre a milosi görögökön, hogy le akarnának húzni. Érdekes, hogy Te mindig beleszaladsz minden negatívumba, vagy ezeket a kis szarságokat fújod fel túlságosan.
Engem nem érdekel a 6 eurós sárgadinnye, meg a 0,8 Eurós ásványvíz, én olyan csodát láttam ott, amit soha az életemben el nem felejtek!!!!
Eddig Korfun, Lefkadán, Kefalónián, Zakynthoson, Krétán és Paralián voltunk, mindegyiknek meg volt a maga szépsége. De igazán görög feelinget, fehér házakat kék ablakokkal, gyönyörű öblökkel, pici csónakokkal főleg Miloson, de leginkább Folegandroson éreztünk. Ha majd Miloson az utolsó szar kis strand is ki lesz aszfaltozva, túristák tömege fog oda menni,onnantól vége ennek a feelingnek, na majd akkor fog Neked tetszeni. Mindannyian mások vagyunk, mindenkinek más a nyűgje, problémája, van aki nem szereti a rossz gyrost, a rossz utakat, az erős szelet, a magas árakat, vagy a hosszú sétákat, meg a kicsit hidegebb vizet! Tévedés ne essék, a szél minket is kicsit zavart, de a nagy melegben sokszor jól esett.
Nagyon sajnáljuk, hogy elvetted mások kedvét Milostól, ettől a gyönyörű szigettől!!! Szerintünk alaptalanul!!!!!Alig láttál belőle valamit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lefkadán az apartmanunkkal szemben lévő erkélyen kb 5 méterre egy alkoholista görög családapa üvöltözött egész éjszaka tök részegen a gyerekeivel. Szerény angol tudásommal az éjszaka közepén leordítottam őket, és mégis az a véleményem, hogy Lefkada egy csodálatos sziget, a görög emberek pedig túlnyomórészt rendkívül kedvesek. A nyaralásom értékéből ezek semmit nem vonnak le.
Remélem Szanna Neked tetszeni fog a sziget!! És elmész Kimolosra is, mert az kihagyhatatlan!!!
Bocs, Firkamanó és a többiek, akik magukra veszik, de nem vagyunk egyformák!
Szia Babar!
Köszönöm a kontrát! Engem nagyon könnyen lehet befolyásolni.
Amikor Firka első sorait olvastam, az ugrott be, hogy Lefkadan is minden rossz volt, és nekem is megfordult a fejemben, hogy talán nem a szigetekkel van a baj, hanem Firka elvárásai mások, mint az átlagé (ne haragudj, Firkamanó, nem akarlak bántani, csak így érzem).
Mi is szoktunk vacak gíroszt enni, de akkor másnap máshol eszünk. A magas árakat megszoktam, a motorbérlés aggasztott inkább, de nyilván 30 kölcsönzős közül 15 mondja ezt és másik 15 meg nem mond semmit. A szél felkorbácsolta gyönyörű partoktól én is le lennék lankadva, mert a fotózás a hobbim, még ha tök amatőr módon is, de engem boldogít és nagyon fontos nekem, hogy a helyet a legszebb mivoltában tudjam megörökíteni. De hát akkor mi is inkább júniusban mennénk. Szóval, nem tudom, én alaposan össze lettem zavarva most és elment kicsit a kedvem, de az még visszajöhet, ha ismét megnézem Babar képeit.
A karpathosi beszámolóm erről szól: bazi drága minden, ehetetlen a kaja, ráadásul csak olasz kaja, állandóan tombol a szél, hogy majd ledob a motorról (ja és végig tudtam, hogy nyaralás után két nappal kórházba megyek, megműtenek, nem tudni, még mi a bajom)...de mégis Karpathos az egyik hely, ahova visszavágyom, pedig még az emberek is tahók voltak a voltokban, koloncnak néztek...mégis szuper szép hely volt és jót nyaraltam és leírtam ezek a beszámolómban, mert hozzá tartozik, de senkit sem beszélnék le a helyről ezek miatt. Bocs, az offért.
#1153212009-08-25 00:11:42 Válasz a #115287. hsz-ra
Szia Babar!
Nem arról van szó, hogy Firkamanó beírása miatt elveszítettem volna a "hitemet" Milosban. Egyáltalán nem veszítettem el, csak megerősített valami olyanban, amit alig pár héttel ezelőtt én is pontosan ugyanígy tapasztaltam a Kikládok más szigetein.
Sajnos pont ugyanezek a dolgok előfordultak velünk is Mykonoson, Naxoson, Santorinin is... Lehet, hogy mi is éppen olyan pechesek voltunk, hogy belenyúltunk a nem túl kedves autókölcsönzősökbe, akik még meg akartak vágni párszáz euróval, amikor visszavittük vagy átvettük a kocsit, egy-két nem túl jó gyrososba vagy tavernába; de őszintén szólva én nem hiszem, hogy véletlen az, hogy az ember ezeken a szigeteken elég gyakran beletrafál ilyenekbe...
További "véletlen egybeesés" pl. Balazsbea beszámolója... Ők is Naxoson és Santorinin voltak idén, és bizony tapasztaltak hasonló negatív dolgokat, mint pl. drága taverna rossz étellel, turistalehúzás, olyan szállásadó, amelyik átverte őket...
Ehhez harmadikként jöttek Firkamanó tapasztalatai, és őszintén szólva nem is vagyok meglepődve rajta. Ezek a szigetek a külföldiek körében igen frekventáltak, és nyilván ez az oka annak, hogy itt bizony megélnek a nem túl színvonalas szolgáltatók is, még úgy is, hogy nagyon magas árat kérnek. Ezek szerint Milos is ilyen, mégha azért nem is olyan gyakori célpont egyelőre, mint pl. Santorini, de július-augusztusban biztos teltházas.
Negyedikként pedig azt kell mondanom, hogy ezek szerint sajnos igaza van az útikönyveknek, amik ezekről a szigetekről többnyire azt írják, hogy eléggé elüzletiesedett szellem uralkodik rajtuk. Üdítő kivételként az olyan kisebb szigeteket említik, mint pl. Anafi Santorini mellett, és ahogy írod, Folegrandos is például. Most még… egyelőre…
De egyébként talán ez még mind nem is lenne feltűnő, ha az embernek nem lenne más görögországi helyekről másmilyen előzetes tapasztalata. Mert az azért szintén "furcsa", hogy ezelőtt Krétán és a Peloponnészoszon mi egyszer sem ültünk be olyan helyre, ahol nem ízlett az étel (volt jobb és még jobb, ezenkívül más kategória nem ), nem akartak minket sehol átvágni, szóval egyszerűen heteken át nem futottunk bele semmilyen ilyen "apró bosszúságba", ami bizony itt a Kikládokon azért előfordult kb. háromnaponta...
És a mi esetünkben ez egy igen fontos eleme annak a bizonyos görög hangulatnak, amiről Te is írsz. Te azt írod, hogy a kék-fehér házak és a gyönyörű öblök jelentik azt a bizonyos görög feelinget, ami tetszik nektek. Mi viszont Veletek ellentétben úgy találtuk, hogy a mégoly gyönyörű kék-fehér Kikládokon bizony a „görög hangulat” nyomába sem ér a krétainak vagy a peloponnészoszinak…
Persze abban igazad van, hogy nem kell ezeket a dolgokat felfújni, dehát Firkamanó is írta, hogy ettől még jó volt a nyaralásuk és jókat strandoltak. Nekem sem ez jut eszembe először a mi nyaralásunkról, sőt, már előzetesen úgy készültünk, hogy tudtuk, hogy nem a Peloponnészoszra megyünk, tehát más hangulatra kell számítanunk. De tudod, ez olyan, mint az első meltemis élmény , hogy amíg csak elméletben készül rá az ember, az messze nem ugyanolyan, mint a gyakorlatban megtapasztalni...
Apropó, meltemi: ebben a dologban Firkamanó valószínűleg teljesen mást élt át, mint Ti, a Ti képeitek alapján nektek eszményi szélcsendes időtök volt. A meltemi sokszor nem az a melegben jóleső erős szél, amit Te írsz, hanem az a fajta, amikor a strandon nemhogy napernyőt nem tudsz kinyitni, de még egy törülközőt sem tudsz leteríteni, mert felkapja a szél, és viszi, neked meg csípi a bőrödet a homok és a vízcseppek, amit az arcodba, a szemedbe, és minden bőrfelületedre vág a szél… Képtelenség normálisan strandolni, egyáltalán, semmit sem tudsz normálisan csinálni. Az erkélyeden nem tudsz reggelizni vagy este kiülni, mert még a tele kétliteres kólásüveget is viszi a szél, sőt akár a székeket is felborítja… Ne tudd meg, milyen… Én sem tudtam elképzelni, amíg át nem éltem! Soha máshol nem tapasztaltam ilyen szelet, itthon ez már szabályos viharnak számít, és csak nagyon ritkán van. Képzeld el azt, hogy ott vagy két hétig Miloson, és egyetlen olyan gyönyörű fotót sem tudsz készíteni a strandokról, mint amilyenekkel hazajöttél… az augusztus pedig nagy eséllyel ilyen… nekünk is alig volt egy-két szélcsendes napunk július második felében, és nagyon sok napon ez a tomboló orkánszerű vihar volt. Ilyenkor örülsz, ha az egész szigeten egyetlen szélvédett strandot találsz, ahol meg lehet maradni, még szerencse, hogy Firkáék megtalálták Miloson azt az egyet…
A lényeg az, hogy én azért örültem Firkamanó írásának, mert most már tudom hová sorolni Milost, és ha egyszer odamegyünk, akkor ott sem fogom keresni a krétai hangulatot, mert már tudom, hogy nem érdemes. De ez nem jelenti azt, hogy bárki is elvette volna a kedvemet. Santorinitől meg a többi szigettől sem ment el a kedvem, csak tudomásul vettem, hogy ott más értékeket kell keresni, mint a nyugodtabb, eredetibb görög helyeken. Tudva, hogy minden ugyanígy fog történni, ahogy történt, akkor is visszamennék még egyszer, olyan jó volt a nyaralás, minden apró bosszúság ellenére. Ezek a dolgok nem számítanak annyira, de jó tudni róluk.
Azt senki sem tagadja, hogy Milos gyönyörű, szerintem ez nem is volt kérdés, de ahogy Te is írtad, nem vagyunk egyformák. Az „ideális nyaralás” nagy kosarában mindenkinek más-más súllyal szerepelnek a különböző elemek, nálatok a szép strandok vannak ott leginkább, a többi tényező sokkal kevésbé számít; de másoknál ezek a dolgok máshogy vannak. Pl. nekünk is számít, hogy legyenek szép strandok, de sokkal kisebb súllyal van ott, mint Nektek, nem ez az egyetlen szempont a sziget kiválasztásánál. Szeretjük pl. azt, ha vannak egyéb látnivalók is, nemcsak strandok, szeretünk tavernázni és sosem főzünk és hát az sem mindegy, hogy egységnyi pénzből mennyi időt tudunk eltölteni Miloson vagy máshol. Szóval ilyenféle dolgokat mérlegel az ember, amikor azon gondolkodik, hogy hová menjen jövőre, és így könnyen előfordul, hogy a szépstrandos sziget kissé hátrébb szorul - de biztos nem örökre. Mert továbbra is tervezem, hogy majd valamikor elutazunk Milosra (néhány környező kisebb szigettel párosítva pl. Sikinos, Serifos, Anafi, Folegrandos), de azért gondolom azt, hogy inkább nem rögtön jövőre, mert a Kikládokkal most talán egy időre telítődtem…
Sziasztok!
Húha micsoda topic író láz jött itt egyesekre! A végén még én leszek a döntőbíró, hisz én utazom utoljára. Csak vicceltem. Egyébként ha Döméék programja nem változott, akkor ők velünk egy időben tartózkodnak a szigeten. Csak ők egy kicsit rövidebb ideig maradnak.
A meltemi. Már csörgetem a kukoricát a malacoknak, hogy ne fújjon erősen a szél. Időnként tényleg idegesítő tud lenni. Koson és Krétán már volt szerencsém megtapasztalni.
Amúgy pedig mindent elkövetek, hogy jól érezzem magam! És jó sokat fogom forgatni a fényképezőgépem.
Szép napot mindenkinek!
Szanna