Ugyan közvetlenül nem tartozik a topikhoz, de mindenkit foglalkoztat a Meltemi, így megosztok veletek egy kis érdekességet róla, melyet OraveczKati beszámolójában találtam a tanszék oldalán, https://www.rhodes-kos.web44.net/1_85_Kos-2009-OraveczKati.html
"A görögök egyébként ezt a szelet három csoportba sorolják, erősségük szerint. A leggyengébb a Kareklados, ami csak a székeket dönti fel. Egy fokozattal erősebb a Trapezados, ez már az asztalokat is felborítja, a Kabandos a legerősebb, ettől megkondulnak a harangok is."
Sziasztok!
Talán nem is ide kéne írnom... de lehet, hogy jövőre mi is ide...
Mi tavaly pont aug.-ban 2 kiklád szigeten töltöttünk 2 hetet. Semmiféle szelet nem tapasztaltunk, igaz (hozzáteszem) nem Miloson.
Na meg, ha lett is volna...én annyira boldog és elégedett voltam, hogy ott lehettem...hogy sokakkal ellentétben ilyen csodás helyekre is eljuthattam. És engem semmi nem zavart, sem a szomszédok, sem az utak...Élvezni tudtam minden egyes percét a nyaralásnak és annak, hogy a vőlegényemmel együtt lehettem ott.
Felmerült bennem IS, hogy miért ilyen magas elvárásokkal vágnak neki egyesek az utaknak. Utána meg csupa rosszat írnak. Ez nekem tökre rosszul esik, mert én kimondottan imádom Görögország e részét.
Bocsánat, ezt lehet, hogy nem ide kellett volna írnom.
#1153392009-08-25 10:20:12 Válasz a #115331. hsz-ra
Szia Melynda!
Teljesen egyet értek Veled!!!!!!!! Az ember maga dönti el, hogy hogyan nyaral!!! Minket sem zavar meg semmi nyaralás közepette, még az sem zavart, hogy a kompindulás miatt egy nap Folegandroson a kocsiban kellett aludnunk. Na és akkor mi van?
Imádjuk Görögországot!!!!!!
#1153502009-08-25 10:58:04 Válasz a #115321. hsz-ra
Szia Verka!
Köszönöm az írásod, így nekem szinte már semmit sem kell írnom, tökéletesen leaírtál helyettem mindent.
Én nagyon jól éreztem magam a mostani nyaralásunkkor, a szél sok gondot okozott, de szerencsére feltaláltuk magunkat, és sok jó dolog is történt velem, amit nem részletezek mert nem ide tartozik.
És Babar, te nem augusztus közepén voltál ott abban a 6 napban.
Én még soha nem voltam Görögo-ban úgy hogy fújt volna a szél, szóval nekem már a kis szél is gyanús lett volna, de nem túlzok, minden nap olyan időnk volt mint 2-3 évvel ezelőtti aug. 20-án itthon, csak eső nélkül.
Tudod milyen így egy nyaralás??? Enni nem tudtunk rendesen a teraszon, mindent levitt a szél a földre, persze megoldottuk, csak más nyugodtan napban megreggelizni mint bent a kis szobában ahol konyha sincs, és az ágyra ha leülsz a rugóg állnak a seggedbe.
Bármennyire szép egy strand, azért ez kicsit bosszantja a legtöbb embert, engem meg nagyon.
És az hogy gyroshoz 2 napos krumplit adnak azt felháborítónak tartom, de megoldottuk, hogy többet nem mentünk oda. Próbálkoztunk más helyen, ott sem volt megfelelő az étel, majd mégegyen, aztán inkább főztünk.
Csak én nem azért megyek nyaralni, hogy ott is főzzek állandóan.
És a hozzászólásaimban kifejezetten jeleztem, ha a szél nem lett volna, minden csodás lett volna.
Ezért írtam, hogy aki teheti júniusban menjenek, amikor Babarék, mert akkor gyönyörű a sziget.
De amikor annyira fúj a szél, hogy szárazon fázok, az talán nem a legjobb.
Senkit nem beszéltem le, csak jeleztem, augusztus közepén ezen a 6 napon ez történt, így viselkedett a természet.
Bízom benne h Szannáéknak jobb idejük lesz, mert talán úgy a látványban is jobban gyönyörködhetnek.
Én a piszkot szemetet láttam sok parton, de ez is a széltől-hullámoktól volt.
De bízom benne hogy nem ítélsz el azért, mert engem ez zavart.
És a robogósról csak annyit, hogy a viselkedése sem jellemző, jópárszor béreltünk már robogót, és soha nem kételkedtek bennünk és vizsgálták körbe-körbe, hátha találnak valamit...
Őszinte ember vagyok, és nem megjátszani jövök ide magamat, leírom kerek-perec ami velünk történt, nem szépítek, nem túlzok, ha nem tetszik, nem kell olvasni.
És akkor így végezetül kiemelném ismét, mert látom többen átsiklottak az írásaim felett: Nagyon jó volt a nyaralásunk, de a szigeten 2009. aug. 16-21-ig olyan erejű viharos szél volt EGYFOLYTÁBAN, ami az ott töltött időt sokszor kellemetlenné tette, és a szél következtében a sziget nem a legszebb arcát mutatta, de túléltük
#1153522009-08-25 11:23:07 Válasz a #115331. hsz-ra
melynda007 írta:
Felmerült bennem IS, hogy miért ilyen magas elvárásokkal vágnak neki egyesek az utaknak. Utána meg csupa rosszat írnak. Ez nekem tökre rosszul esik, mert én kimondottan imádom Görögország e részét.
Halihó,
nem gondolom, hogy itt mindenki csupa rosszat írt volna... mindenki azt mondta, hogy jó volt és gyönyörű, nem értem, hogy ezt miért engeditek el ezt a fületek mellett... Nem lehet, hogy inkább Ti koncentráltok csak a rosszra?
Szerintem a Kikládok Görögország egyik, ha nem a leglátványosabb része, és semmiért nem cseréltem volna el az idei utunkat, talán még egy bora-borai nyaralásért sem. Mindezt írom azután, hogy hazajöttünk, és ha előre tudnám, hogy mindazokat az apró kellemetlenségeket át kell élnünk megint, akkor is újra nekivágnék, mert annyira jó volt. Ha kész lesz a beszámolóm (remélem, hamarosan, bár ha folyton itt irkálok, akkor nem haladok... ), akkor majd helyére kerül minden, és megfelelő súlyt kapnak a dolgok. A lényeg, amire szívesen visszaemlékszünk, azok a gyönyörű falvak, a csodálatos naplementék, a kedves szállásadók (ilyen szempontból pl. mi szerencsére nagyon beletrafáltunk mindenhol), a szép tájak, a gyönyörűbbnél gyönyörűbb színekben játszó tenger...
Csupán az a helyzet, hogy mint semmi a világon, ez sem tökéletes, ezeknek a szigeteknek az a hátulütője, hogy a sok turista miatt kicsit elüzletiesedett a légkör, és ezt az ember néha apróbb kellemetlenségek formában érzékeli... Ennyi, és nem több, de ezt nem kell felfújni, és ha valaki megírja, akkor szvsz nem kell rá megorrolni... sajnos ez van. Ez semmit sem von le a sziget gyönyörűségéből, de egy sziget hangulata nem mindenkinek csak a tájból áll, hanem egy olyan egyvelegből, amiben nagyon sok minden más mellett benne van a pincér, az autókölcsönzős, a szállásadó stb. viselkedése, hozzáállása is.
Nem tudom, hogy az egyesek alatt kire gondolsz, de ha esetleg rám is, akkor szerintem nem túl magas elvárás az, hogy egy cirka 40 €-s ebéd elfogyasztásakor a pincér ne vágja úgy oda eléd a tányért, hogy csak nézel elképedve, hogy vajon ennek meg mi baja van veled. Szintén nem érzem túlzott elvárásnak azt sem, hogyha előzetesen e-mailban lelevelezzük, hogy 38€/nap-ot fizetünk az autóért, akkor a kikötőben ne álljon le velem vitatkozni az autókölcsönzős, hogy márpedig ez nem lehet, mert túl alacsony az ár, igenis fizessek 48€-t... És ez csak egy-két eset, sajnos több is volt, de egyetlen kivételével pár percnél többre nem okoztak nagy kavart a nyaralásban, max. egy kicsit meglepődtünk...
Higgyétek el, hogy ezen dolgok mellett is ugyanúgy tetszett nekünk a sziget, mint nektek... És szerintem legyünk egy kicsit toleránsak egymással, mert mindenki mást tapasztal, mégha ugyanazon a szigeten is volt. Babarék szerintem egy teljesen más hangulatú szigetet találtak június elején, mint Firkamanóék augusztusban.
Gondoljátok el: Babarék nem kölcsönöztek autót, maguknak főztek, csak a gyönyörű strandokat járták nap mint nap a szélcsendes időben, nem törődtek senkivel és semmivel, ráadásul alig volt ember. Nem csoda, hogy semmi rossz tapasztalatuk nincs, hiszen nem is nagyon kerültek kapcsolatba a helyi szolgáltatókkal. Firkamanóék kölcsönöztek, ettek-ittak, így rájöttek, hogy kicsit elturistásodott a hely, ráadásul mindezt főszezonban, sokkal több turista között, ezenkívül birkóztak a széllel, ha meg is mászták esetleg ugyanazokat a strandokat, közel sem az a látvány fogadta őket, és csak képről ismerik olyan szépnek a strandokat, mint ahogy Babarék mutatták. Szerintem nem lehet a szemére vetni, hogy mondjuk nem 100%-os, hanem "csak" mondjuk 95%-os volt a képzeletbeli értékelés... Legyetek már egy kicsit megértőek...
Ja, és Melynda, még a szélről jut eszembe: az, hogy tavaly Nektek nem volt szél, az kizárólag az irtó mázli esete. Ahogy írtam, mi akkor épp Krétán voltunk, és bizony én is azt írtam az idén Krétára indulóknak, hogy kellemes kis szél volt napközben, csak éjszaka tombolt viharosan. Aha. Akik idén voltak, azok beszámoltak az éjjel-nappal tomboló meltemiről Krétán is ugyanúgy, mint a Kikládokon. Valahogy az idén július-augusztus durván szelesebb (reméljük, csak volt!!), mint a tavalyi... Sajnos ez tényleg csak a mázli kérdése...
#1153562009-08-25 11:56:09 Válasz a #115352. hsz-ra
Tévedsz Verka!
Nagyon sok szolgáltatóval kapcsolatba kerültünk, mert nem minden nap főztünk. Sehol nem tapasztaltunk olyat, mint Firkáék. Én nem is hibáztatom e miatt, csak ő ezeket a dolgokat nagyon kiemelte, mintha őt csak ezek érdekelnék. Pedig írta, hogy tulajdonképpen csak a szél zavarta, aztán valahogy mégiscsak megint megemlítette a 2 napos sült krumplit. Ezek szerint neki ez a lényeg egy nyaralásban. Sajnálom az ilyen embereket!!!!
Általam a téma lezárva. Aki nem szereti a szelet, menjen a Balatonra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De én akkor sem értem, miért kell minden apró dologban a rosszat látni, és úgy felnagyítani, mintha akkora probléma lenne. .. szomszéd, kaja ára, átvágások. Persze, a sok kis rosszból lesz a nagy rossz, de könyörgöm, egy isteni helyen voltatok!
Firka és Verka ,,védelmében"aztán én is fagyasztom a témát:
Ha az ember egész évben álmai nyaralására gyűjtögeti a kis pénzét/mint én pl./és végre eléri a célját,valóban nem tud jó lenni az egész,ha végig 120km-es szél tombol.
Akinek mázlija volt,annak én nagyon örülök,de hadd mérgelődjön egy kicsit az is,aki a vihart átéli.Tavaly Dél-Krétán 120km/h-s szél volt,a 12napunkból 8at kissé elrontott,de valóban,utólag visszanézve,álmaim nyaralásaként van emlékeimben!
#1153662009-08-25 12:58:15 Válasz a #115361. hsz-ra
Melinda!
Majd ha Miloson jártok, akkor alkoss képet róla, lehet hogy neked abszolút nem fog tetszeni, vagy a szemedben meg sem fogja közelíteni Parost.
Én Zakynthossal vagyok így, sokan írnak róla rosszat, mert rossz élmények érték ott, de én még annál a szigetnél csodálatosabbat nem tapasztaltam, minden tökéletes volt (kivéve az idegenvezető és a szolgáltatása, de nem is foglalkoztunk vele).
Más meg nincs oda a szigetért, ettől függetlenül nem mondok senkire rosszat, mert nem érezte annyira jól magát, mint én. Igazán sajnálom, hogy másokban nincs meg ez a tulajdonság.
Azért kíváncsi lennék, hogy személyesen is így reagáltátok volna-e le, hogy megosztom veletek a negatív tapasztalataimat.
De kezdem azt hinni, hogy felesleges bárkinek is felhívni a figyelmét bármire (tisztelet a kivételnek), majd mindenki megtanulja a saját kárán, hogy mire érdemes jobban figyelni, és mikor-hogyan érdemes a nyaralásást szerveznie.
Ez a fórum kezd nem a tapasztalacseréről és segítésről szólni, hanem egymás szidásáról, kioktatásáról, hibáztatásáról és felelősségrevonásáról.
Szerintem aki nem tudja elfogadni más véleményét/tapasztalatát, annak nem kéne részt vennie ilyen fórumokon, mert ez itt nem erről szól.
Ugyan közvetlenül nem tartozik a topikhoz, de mindenkit foglalkoztat a Meltemi, így megosztok veletek egy kis érdekességet róla, melyet OraveczKati beszámolójában találtam a tanszék oldalán, https://www.rhodes-kos.web44.net/1_85_Kos-2009-OraveczKati.html
"A görögök egyébként ezt a szelet három csoportba sorolják, erősségük szerint. A leggyengébb a Kareklados, ami csak a székeket dönti fel. Egy fokozattal erősebb a Trapezados, ez már az asztalokat is felborítja, a Kabandos a legerősebb, ettől megkondulnak a harangok is."
Elnézést az offért.
Milyen érdekes, hogy ugyanezeket a sorokat írtam egy santorini beszámolómba, amit egy német útikönyvből fordítva vettem.
Egyébként mi az a tanszék? Bocs az offért.
A Meltémiről még:
Nyáron az északi szél, a Meltémi uralkodik a Kikládokon. Ez már kora reggel egész gyengéden fújdogál, majd délig egyre erősödik, késő délután átadja magát egy jól megérdemelt sziesztának, hogy este még egyszer erősen fújhasson. Néha pár pillanat alatt kialakulhat egy enyhe szellőből egy erős, viharos szél, ami csónakokat röpít a parthoz és horzsakőport keringet a földek felett. Nem csak a halászok tartanak tőle, hanem a taverna tulajdonosok is, mert tekintet nélkül kicsavarja a napernyőket és mindent, ami mozgatható felrepít a levegőbe. Ezért kareklatos-nak is nevezik (ami annyit jelent „aki a székeket elfújja”).
Nem, nem, igazad van, az ember mondja el a negatívot is (én is megteszem, példa rá Karpathos, ahol szinte csak negatívakat írok a beszámolómban, mégis oltári jó nyralás volt, de úgy gondoltam, hogy nem árt leírni a rosszat is, éppen azért, hogy más tudja, mire számítson. Utána való évben Kristiéknek az minden jó volt, ami nekünk rossz, mégsem értékelték koránt sem olyan sokra a szigetet, mint én a sok rosszal.)
Mindenki a saját értékrendje szerint ír le mindent (nekem pl. Verkával ellentétben a Peloponnészoszon kifejezetten "bukók" voltak az emberek és a kaja ehetetlen volt, és ha megyek, csakis a táj miatt megyek ismét oda, de nem másért...), de ehhez hozzátenném, mint ahogy Melyndáéknál nem fújt a szél, ugyanúgy mehet egyik és a másik ember egy jobb vagy rosszabb tavernába, eshet nála az eső, vagy éppen nem fúj a szél, vagy éppen átvágja X autúkölcsönzős, míg Y apartmanos kiny...a hátsaját is.
Szóval egy adott helyen is az ember más helyeken jár, más emberekkel találkozik és ezért a sok negatív és pozitív élmény összessége (miket mindekinek joga van leírni a fórumon anélkül, hogy bárki is elítélné ezért) fogja éppen valaki másban (pl. bennem) eldönteni, hogy megyek-e oda, vagy sem.
Milos a strandjaival nyert már nálam. A szél ellen nem tudok tenni, így az biztosan nem kizáró ok, csak reménykedhetek, hogy nekünk majd nem fúj. Amiről még szívesen hallanék bővebben mindekitől, aki ott járt, hogy hol van az a "görög hangulat, amit én keresek"? Hol van Miloson (van-e egyáltalán) olyan kis falu, ahol a szűk utcákban mászkálhatsz a falusi házak között, ahol kiülhetsz egy kevésbé turistásabb falu tengerpartján a parti tavernába és a lábad elé hever a pincér a kedvességtől...Van-e még ilyesmi, vagy ezeknek nyoma sincs?
#1157892009-08-29 10:00:56 Válasz a #115709. hsz-ra
Szia Szanna!
Eljött a Te időd és én nagyon irigy vagyok, hogy most utazol. Kívánok neked nagyon jó utat, kellemes nyaralást. Remélem csak a szépet fogod látni. Fedezd fel jól a szigetet, ne sajnáld az időd. Juss el minél több látnivalóhoz, hisz sokan csak éppen hogy körülnéznek a nyaralásaik során.
Azért ha nem haragszol segítségként felsorolom a főbb "támadási" pontokat, amiket mindenképpen látni kell: Pollonia, Voudia bay,Paliochori beach,Agh. Kiriaki beach,Tsingrada beach,Provatas beach,Tsingoula Bay, Psati beach, Gerondas beach,Kleftiko,Agh. Ioannou beach,Ammoudaraki beach, Triades beach, Agh. Nikolaos,Achivadolimni beach,Papakinou beach,Klima,Fourkovouni,Plathinea beach,Nerodafni beach,Fyropotamos,Mandrakia,Sarakiniko, Navagio beach, Kafto beach, Pachena beach, Papafraga beach, valamint Adamas és a többi kisebb falu és minden itt fel nem sorolt helyre ha bírod szusszal. (Kimolos hora és strandok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Polloniából 2€ a jegy Kimolosra.)