Üdv Adamasból! Tűz a napocska és ennek megfelelően nagyon meleg van! A szél egyenlőre békén hagyott minket. Most jöttem meg a "városból". Nagyon élveztem ezt a sétát. Szikrázó napsütés, fehér házak (sok a megkopott), nyugi(legalábbis amikor délben elindultam), szűk utcácskák.... Újra elkapott egy bizonyos érzés. Nem tudnám most megfogalmazni, hogy mi. Nem hiszem, hogy ez kifejezetten a görög érzés lenne. De klassz volt! Most megyek pancsizni.
Adamas tényleg nem nagy. Nem erre számítottam az olvasottak és a látott képek alapján. Azt tudtam, hogy nem nagy, de nem gondoltam, hogy ennyire kicsi.
Szóval, aki ide tervezi a nyaralását az készüljön fel erre és akkor mindjárt máshogy látja a dolgokat. Én meg átprogramozom magam.
A kilátás Adamasból király!!!!
A mai nap eddig szuper volt!!!!!!!!!!
Élemiszer vásárlásra az Atlantikot ajánlom. Eddig a legolcsóbb hely. Ma a csekélyke angol tudásommal kicsit elbeszélgettem a két pénztárossal. Aranyosak voltak.
Az apartmanunk tulaja is nagyon kedves.
Csak néhány gondolat a fotókról: többször elhangzott itt a szél, mint fotózást gátoló tényező. Volt már részem Meltemiben Santorínin, majdnem leszakította a szél a fejünket Firaban, de a fotózásban cseppet sem gátolt. A szél egyébként (persze nem nagyobb Meltemi méretűre gondolok) éppenhogy segít a fotónak, de ebbe nem mennék most bele. Kicsit sértőnek is érzem babar képeit nézve, hogy azok minőségét bárki is a szélcsendnek tulajdonítsa. Történt itt firka részéről hivatkozás a többi albumára, hát én nem voltam rest végignézni őket, és azt láttam, hogy semmi különbség nincs a minőségüket tekintve (hogy jól sikerültek vagy gyengék, azt döntse el más, de én pl. nagyon haragszom arra a fotósra, akinek szinte egyetlen egy horizontja sem vízszintes - és ez csupán csak a legalapvetőbb igény egy fotónál! - ráadásul a kész képnél is egyetlen egyszerű mozdulattal orvosolható - már akinek van rá igénye), de az tény, hogy a pontozás is azt igazolja, hogy a kefalloniai és zakynthosi fotók "pont annyit tudnak", mint a milosiak. Valamennyi albumot 3 csillaggal honorálták a fórumozók.
Ahogy én firka eddigi hsz-eiből kivettem, nehéz megfelelni a saját elvárásainak egy görög szigettel kapcsolatban, pedig ha egy kicsit megengedőbb lenne, akkor még 'Uram bocsá' élvezni is tudná az ottlétet.
És végezetül azért javaslom mindenkinek, akinek módomban áll, hogy alaposabban készüljön fel a helyből (és már-már abnormálisan aprólékosan), hogy semmi ne érje váratlanul, és adott esetben ne az alapján ítéljen meg egy szigetet, hogy ott találkozott egy lehúzós pincérrel meg hasonló butaságok. Ennek alapján már rég elköltözhettünk volna kedves hazánkból, ahol mint tudjuk, hasonló esetek jóval gyakrabban előfordulnak, de nem ilyen kis volumenben.
Görögországot olyannak kell elfogadni, amilyen: sokszor szemetes, nagy ritkán átvágós (magam nem is nagyon tudok ilyet említeni a kb. 20 év alatt), de gyönyörű, varázslatost és megunhatatlan. Szerintem.
Bocs az OFF-ért, de ez kikívánkozott belőlem, és Isten mentsen, hogy ezzel újabb vitákat provokáljak, ha valami sértő volt, előre is elnézést kérek, nem bántó szándékkal írtam.
Uff-én beszéltem
ne haragudj, de Te valamit nagyon félreolvastál és -értettél. Amit most írsz az egy nagyon mellékvágány. Itt eddig senki nem beszélt a fotók minőségéről. Az egyértelmű, hogy Firka nem olyan minőségű fotókat csinál, mint Babar, de ez a téma eddig fel sem jött. Te hoztad fel most itt először. Nem tudom, miért, hiszen ez nem egy fotós topik és nyilván senki nem is gondolja, hogy egy mezei turistának, mint amilyen Firka (vagy pl. én vagy a többség itt egy utazós fórumon), ugyanolyan jó minőségű fotókat kellene produkálnia, mint Babarnak, aki szemmel láthatóan igen komolyan veszi a fotózást, mivel még állványt is hurcol magával, nyilván egy komolyabb gépe is van hozzá (megjegyzem, ezt már a fotói alapján is sejteni lehetett), nem úgy mint a többségnek, aki csak egyszerűbb gépekkel kattogtat. Természetesen Babar jobban is tud fotózni, sokkal fontosabb neki a kép, jobb a szeme, többet gyakorolta, hajlandó egy-egy beállításért felmászni mindenhova - ezen érdemeit senki nem vitatja el, a fotóit csodáljuk. Szerintem ezzel a témát le is lehet zárni, mielőtt tényleg újabb vita kerekedik belőle egy teljesen mellékszálon.
A szél kérdése teljesen más kontextusban jött fel. Ha visszaolvasol, akkor alapvetően az volt a vita tárgya a két fél között, hogy mennyire fújt a szél júniusban Babaréknál és augusztusban Firkáéknál és hogy ez mennyire tette tönkre Firkáék nyaralását. Ha a szél erősségének tekintetében nézed végig a két albumot, nem pedig a képek minősége miatt, akkor szerintem egyértelműen látszik, hogy Babaréknak szélcsendes idejük volt, Firkáéknak pedig sajnos meltemivel "megáldott".
Volt már részem Meltemiben Santorínin, majdnem leszakította a szél a fejünket Firaban, de a fotózásban cseppet sem gátolt. A szél egyébként (persze nem nagyobb Meltemi méretűre gondolok) éppenhogy segít a fotónak, de ebbe nem mennék most bele.
Erre a részre a Fényképezőgépek, kamerák c. topikban válaszoltam.
Verka!
Nem olvastam félre, firka azt írta (most nem keresek vissza, csak a tartalmát idézem), olyan ócskák lettek a képei, hogy fel sem akarta tenni őket, csak a fórum kedvéért tette, és hogy a többi albumához képest nagyon gyengék a képek, pedig ugyanazzal a géppel fotózott. Ha ezen lehet mást is érteni, segíthetsz a szövegértelmezésben
Nem tudom, milyen komoly babar felszerelése, nem néztem utána, de egy jó gép (ma már 100 ezer alatt simán kijön polarszűrővel együtt) csak alapfeltétel, ugyanúgy, mint az állvány, amit nem csupán profi fotósoknak illene magukkal vinnie, hanem aki valamit is ad magára és a képeire, az bizonyos fotókat nem kézből készít!! Különben jön a sok okos kérdés, hogy mitől lehet ilyen homályos a kép, és állvánnyal persze a tenger sem folyik le a képről, mert azon feltűnöbb, ha 45 fokos szögben áll a gép. Egyébként meg az a véleményem, hogy az utazási fotóknak kéne a legszebbeknek lenniük, hisz az épp az esztétikumokról szól, nem pedig arról, hogy ide katt, meg oda katt, itt is jártam, oszt jó napot.
Ami meg a szelet illeti, ha visszaolvasol, láthatod, hogy babar az egyik hsz-ében külön felhívja firka figyelmét , hogy számítson a viharos szélre!!!
Azok után én nem lepődnék meg, hogy tényleg fújt.
De azt mondd meg, miben befolyásolja a szél a fotózást, ha nem minőségében volt szó róla? Azt nyílván mindenki láthatja, hogy a tenger hullámos volt, de akkor mit jelentsen az, hogy (na mégis visszakerestem az eredeti hsz-t): "...annyira FOS a kép...", vagy ez: "... a Milosi albumom egy szégyen számomra, mert ennyire szar tengerparti képeket életemben nem csináltam, csak miattatok tettem közzé, hogy lássátok nem félrebeszélek. Lefkadát még nem tettem fel, de az is, a Kefaloniai és a Zakynthosi is ezerszer szebb képeket tartalmaz, és ugyanazt a fényképezőt használtam..."
Egy viharos tenger, vagy haragos ég sokkalta szebb is lehet, mint egy unalmas napsütéses táj sima tengerrel!
Amit meg a fotóstopikban írtál, azt sosem tudom meg, csak ezért nem keresgélek arra, szerintem ide sem idegen a fotóstéma, ha épp a szigettel kapcsolatos időjárás-fotózás problémát feszegeti. Miért kéne ezt veszekedésnek felfogni, inkább válaszoljatok, hogy mitől rosszabb egy szeles időben készített kép, mint egy szélcsendes időben fotózott??
És az ebből a szempontból nyílván mellékes, hogy egyébként a Meltemi meg tudja keseríteni a nyaralást - de mi köze a fotózáshoz? Őszíntén kérdem, mert lehet, ha valaki érthetően leírja a hibajelenséget, akkor sokunknak szolgálhat okulásul!
Előre is köszi, ha valaki még reagálni fog erre a kérdésre itt a topikban. Ha meg nagyon OFF, jöhet priviben is!
Bocsi, ha hosszú voltam!
Köszi a soraidat, végre valaki, aki megértette mi is igazán a vita tárgya!!!!
Sajnos süket fülekre találtam, mert egyszerűen nem érti meg sem Firka sem Verka, hogy egyáltalán nem volt szélcsendes időnk, néha majd levitte a fejünket már korán reggel a meltemi. Volt olyan, hogy valóban csak álványról tudtunk fényképezni, mert akkora szél volt, hogy a gépet kézben nem tudtuk megtartani. De örömmel látom, hogy Neked sikerült ezt megértened!!!!
Köszi köszi kösz köszi KÖSZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Csak hogy tudd milyen gépünk van:
Olympus 510 UZ. Az ára 34.000. Ft. Van hozzá egy polárszűrőnk, aminek az ára 5.000 Ft. És állvány, ami nélkülözhetetlen a fotózáshoz: Soligor 3990.- Ft. Nahát ez a mi nagy felszerelésünk. És totál kezdő fotós vagyok, a profizmus borzasztó távol áll tőlem, csak épp szeretem a szép fotókat. Szinte csak nyaraláskor fotózok, a hétköznapokban egyáltalán nem használom a gépet.
És hogy megértsd végre!!! NEM VOLT SZÉLCSENDES IDŐNK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Igen, pont a polárszűrőre és az állványra gondoltam. Látom én is a polárszűrővel készült képeken, hogy mennyire más színeket tud produkálni, sokkal szebbek lesznek tőle a képek.