#1164982009-09-04 13:37:22 Válasz a #116432. hsz-ra
kónyu írta:
firka azt írta (most nem keresek vissza, csak a tartalmát idézem), olyan ócskák lettek a képei, hogy fel sem akarta tenni őket, csak a fórum kedvéért tette, és hogy a többi albumához képest nagyon gyengék a képek, pedig ugyanazzal a géppel fotózott. Ha ezen lehet mást is érteni, segíthetsz a szövegértelmezésben
Megpróbálok. Firka nem fotós, hanem nyaraló. Aki nem fotós, az nem is fotós szemmel értékel egy albumot. Nem a képek minőségét érti egy "jó" kép alatt, hanem magát a témát, amit fotózott, függetlenül attól, hogy azt hogyan sikerült megjelenítenie. Nála többet ér egy átlátszó vizes kép még akkor is, ha bénán van lefotózva, mint egy professzinális kép, amin a tengervíz homályos, mert a homok fel van kavarodva benne a hullámzás miatt. Remélem, így érthetőbb, amit írt.
Hogy még szemléletesebb legyen a dolog, azt is írhatnám, hogyha Firka ment volna júniusban, szélcsendben, és ő fotózott volna ferde horizonttal egy átlátszó vízes strandot, akkor is úgy gondolná, hogy az albuma mennyire szép. És ha Babar ment volna augusztusban, és az ő jobb minőségű képein lett volna hullámzó és felkavarodott víz, akkor bizony Firka azt gondolta volna magában, hogy ennek a Babarnak nem is olyan jók a képei. Természetesen tudjuk, hogy fotós szempontból nem lett volna helyes az ítélete, de az ő saját szuverén szempontjai szerint így értékeli a képeket, és a fenti mondatokat is így kell érteni.
Az eredeti téma viszont nem a fotózásról szólt, ezt most felejtsük el egy kicsit, hanem arról, hogy az egzotikusnak kinéző, gyönyörű strandokkal tűzdelt sziget milyennek látszott júniusban és milyennek augusztusban. Amikor ott volt Babar, akkor tényleg olyan egzotikus volt, mint a reklámfotókon. Amikor pedig ott volt Firka, akkor alig különbözött valamivel egy átlagos szigettől. Ugyanis hullámzó öblöt felkavarodott vízzel bármelyik szigeten lehet látni, bárhol lehet homályos tengervízben fürdeni, de az csak ritkán adatik meg az embernek, hogy igazán szép, átlátszó, türkizkék meg mittudoménmilyen vízben fürödjön. És Firkának ez lett volna a fontos, nem pedig a fényképezkedés. Aki átlátszó vízben akar fürdeni, annak nem érv az, hogy "pedig a háborgó tengerről is milyen jó fotókat lehet csinálni". Ez fotós gondolkodás... , de egyáltalán nem vigasztalja a nyaralót.
Egyébként ha a legelejét is elolvastad, akkor láttad, hogy Babar azon háborodott fel eredetileg, hogy Firka le merészelte írni azt, hogy a sziget szélben nem olyan szép, mint szélcsendben, nincs benne semmi különleges, hanem csak olyan, mint egy átlagos sziget. Ez volt az eredeti probléma és nem más. Babar kikelt magából, hogy hogy mondhat valaki véleményt a szigetről, aki mittudomén, csak a sziget 13,4%-át látta. Szó sem volt ott még fotókról.
A fotókat csak utólag hozták fel a delikvensek "bizonyítéknak", Firka azért, hogy megmutassa, mekkora szél volt, és egyáltalán nem a képei minőségéről kívánt értekezni, hanem azt elmagyarázni, hogy a táj neki olyan hullámokkal és szélben nem tetszett annyira. És egyébként voltunk egy páran, akik ezt megértettük, pl. Andi és én is egyetértünk azzal (ld. Andi régebbi hozzászólását Firka albumának megnézése után), hogy ha meltemiben látnánk azokat a szép strandokat, akkor bizony nem tetszene annyira. Andi még a Sarakiniko szikláiról is leugrana bánatában...
Ez volt a téma, nem a fotózás. A fő gondolat az volt, hogy a meltemi elrontotta Firkáék nyaralását, erre esett neki Babar, hogy náluk is fújt a szél, és csak Firkáék voltak a bénák, hogy nem találták fel magukat. Viszont te is leírtad, hogy "a Meltemi meg tudja keseríteni a nyaralást", így azt hiszem, hogy nincs is miről tovább értekezni. Aki már átélte, tudja ezt, aki meg még nem, annak fogalma sincs.
kónyu írta:
mitől rosszabb egy szeles időben készített kép, mint egy szélcsendes időben fotózott??
A fentiek alapján szerintem erre már magad is kitalálhatod a választ: a témája miatt. Aki a csendes vízet szereti, annak a háborgó tenger rosszabb, és a róla készült kép is rosszabb. Lehet, hogy ezzel te nem értesz egyet, de másnak ez a véleménye, és a tetszésről ugye értelmetlen vitatkozni.
kónyu írta:
egy jó gép (ma már 100 ezer alatt simán kijön polarszűrővel együtt) csak alapfeltétel, ugyanúgy, mint az állvány, amit nem csupán profi fotósoknak illene magukkal vinnie, hanem aki valamit is ad magára és a képeire, az bizonyos fotókat nem kézből készít!!
Ez a te véleményed, másé pedig más. Aki nem művészi képeket akar készíteni, csak szimplán nyaralni, az nem cipel magával állványt és a többségük azt sem tudja, hogy mi az a polárszűrő. (Aki megtudja, az rögtön szeretne olyat, de nem biztos, hogy az ő gépéhez lehet egyáltalán venni. Pl. az általad éppen került fotós topikban is erről van szó a legutóbbi hozzászólásokban.)
kónyu írta:
Ami meg a szelet illeti, ha visszaolvasol, láthatod, hogy babar az egyik hsz-ében külön felhívja firka figyelmét , hogy számítson a viharos szélre!!!
Azok után én nem lepődnék meg, hogy tényleg fújt.
Szélkérdésről nem szeretnék többet vitatkozni, az előző hsz-omban betettem két képet Firkától és Babartól, önmagáért beszél, hogy kinél mekkora szél volt. És ez csak egy példa, több hasonló párost is fel lehetne vonultatni a két albumból. Feltételezések helyett tehát inkább maradjunk a tényeknél, ha lehet...
Bocsi, most már én is beleszólok. Olvasom folyamatosan a "beszélgetéseteket", úgy gondolom, talán nem kéne a topikot lezárni, csak annak a néhány embernek kellene egy picit elhallgatni és lenyugodni.
Szia Szanna!
Ne haragudj, de most nem tudsz írni, a témát ideiglenesen berekesztettük.
Szeptember 9-én fogom újra megnyitni, amikor Döme hazajön, hogy tudjatok írni.
Remélem, addigre lenyugodnak a harcias kedélyek.
Ha addig még online lennél Milosról, írj a Dumcsi topikba.
Üdv: Andi
#1169642009-09-09 18:54:28 Válasz a #116959. hsz-ra
Sziasztok !
Andi,
ma reggel értünk haza, pár órája kapcsoltam be a gépet, igyekszem utolérni magam. Milos nekem CSODÁLATOS volt. Kevés túrista, álomszép, elhagyott partok-nem gond a nudi sem, bár a lejutásért azért sokszor meg kellett küzdeni, barátságos helyiek, korrekt áron dolgozó vendéglősök, hatalmas adag, ízletes ételek, (a konyhát csak egy-két esetben használtam max. reggeli készítésre, azt is csak a rend kedvéért, ha már úgy is van...), olcsó hajó-kirándulási lehetőségek (Milos-kör, reggel 9-től este 19-ig, Kimolos letérővel : 30€...), olcsó autó (Matíz, 20€/nap, kevés fogyasztás, mentünk vele mint a mérgezett egér...) Viszont a sziget nem túl nagy, ha minden nap pörög az ember lába 8-9 nap alatt bejárható, utána persze lehet ismételni...Sznori: elég kevés halacskát, stb láttam partközelben, bár a víz tényleg nagyon tiszta (ilyen látó-távolsággal talán még nem is találkoztam...)
Szél: első nap volt egy kevés, de ha a déli oldalon marad az ember, akkor ott védett. Következő héten : álomidő. Utazás napján (Seajettel Santorinire): szél (az öbölben nem túl nagy, de a járatot törlik, csak este utazhatunk tovább egy nagyobb hajóval, 12 óra csúszással...) Ha valaki hazafelé tart és Seajettel utazik, érdemes erős ráhagyással számolni...
Nekünk nem volt gond, mert így volt egy + napunk Miloson, Santorinire (nekem) pedig egy nap is elég volt...(Fira:tömeg,szmog, igaz, a kaja ott is jó volt...Oia tetszett,)
Igyekszem gyorsan visszaolvasni és a képeket rendezni.
Szia Döme!
Jajj, nagyon örülök, hogy ennyi jót írtál. Megint felvillanyozódtam.
Légyszi írd már meg nekem priviben, melyik szállásom voltatok és mennyibe került, már nem emlékszem, hogy korábban beírtad-e ide.
Az az egész napos hajókirándulás jól hangzik. Az egész sziget körül körbemennek?? Mert azért az hajóval jó sok idő. De egy ilyen kellene nekem, mert szeretném látni a bazaltorgonás partot, meg azokat is, ahol olyan világos és vörös soderes görgeteglejtők zuhannak a tengerbe.
Ma már nem írok, csak holnap estefelé.
#1169692009-09-09 19:55:11 Válasz a #116964. hsz-ra
Szia Döme!
Örülök, hogy megérkeztél, gondoltam, hogy tetszett Milos, mert ez a sziget csodálatos! Elolvastam,amit írtál, pontosan az ellenkezőjét tapasztaltad mint más. Én büszke vagyok arra, hogy ott jártam és láthattam a csodát. Izgatottan várjuk a képeket és a beszámolót.
Babar
Szia Döme!
Dél körül nagyon sötét felhőket is láttunk. Esett is, de mire a buszról leszálltunk elállt. Szelünk is volt. Délután viszont hét ágra sütött a nap. Az ember kívánta tengert vizét.
Egyébként üdv otthon!
Szia,kedves Döme!
Üdv itthon,sokat gondoltam ám rád,hogy milyen szuper képeket fogsz majd hazahozni erről a csodás szigetről,mert te aztán tényleg mindig művészi képekkel látsz el minket,szivből örülök,hogy tetszett a sziget!
Nagyon várom majd a beszámolód is,ha lesz időd...Előre is köszi!