Sziasztok! Hétfőn éjjel értünk haza. 18 napot töltöttünk kint, összesen 4100 km-t tettünk meg. Odafelé nagyon gyorsan leértünk, pedig minden sebességkorlátozást betartottunk. Semmi probléma nem volt, sehol nem kértek nemzetközi jogsit se. Visszafelé a macedon határőr magyarul üdvözölt bennünket. A szerb-magyar határon voltak nagyon sokan, kb. egy órába került az átjutás.
A macedon autópályán előszőr 1-2-és 1 Eu-t fizettünk, de az utolsónál visszakaptunk 10 dénárt. Nem tudom, hogy jön ki ez az 1-2-1 Eu-s autópályadíj, ha 50-60-50 dénár? Visszafelé ezen felbuzdulva, a középső szakaszon szintén csak 1 eu-t adtunk, nem is kértek többet, sőt, az utolsó 1 Eurós szakaszon ujból visszakaptunk 10 dénárt! Már van 20 dénárunk, a következő utazásra!! ))
A görög autópálya díj, Tolóból hazafelé indulva, összesen 21,70 volt. Fizettünk rendesen, mint a katonatiszt.
Görögo-ban tényleg nem tartanak be semmiféle közlekedési szabályt, de szerencsére nem volt gondunk. Az autópályán tökéletesen jól ki van táblázva minden, de pl. Zakynthosan folyamatosan eltévedtünk, a táblák hiánya miatt. GPS megadta magát.
...Nem tudom, hogy jön ki ez az 1-2-1 Eu-s autópályadíj, ha 50-60-50 dénár?...
Hát szerintem úgy, hogy az egyenlet egyik oldalán ott van az €, a másik oldalán meg a tény, hogy Macedóniában a hivatalos fizetőeszköz a MKD
Ha én macedón pályadíjszedő lennék, ennyit kéne tudnom angolul:
50 denár with biléta, 2 € without biléta but I can't change...
Aztán majd mindenki eldönti hogy mivel kíván fizetni...
#1181722009-09-26 15:09:59 Válasz a #118161. hsz-ra
Mindenhol kaptunk bilétát, igaz, közel sem az az időpont szerepelt rajta, mint amikor ott jártunk.
Ezt a tapasztalatot csak azért írtam, mert olvastam, hogy valakitől még a másfél eurót is kevesellték. Pedig ha az 50 dénáros szakaszon az 1 EU-ból visszakapok 10 dénárt, akkor a 60 dénárosra elégnek kell lennie az 1-nek.
Hazafelé az Ammoudia - Igoumenitsa - Ioannina - Kozani - Grevena - Thessaloniki útvanalon jöttünk. Az Egnatia Odods kb 200m kivételével, ahol egy híd épül, teljesen elkészült, tehát végig autópálya van, nem számoltam, de minimum 25 hosszab, rövidebb alagúttal.
Az oda- és a visszaúton sem volt semmilyen különös esemény, a határokon és a fizetőkapuknál sem volt semmi gond.
Az idő nem volt túl jó..., első héten minden nap esett vagy ömlött az eső (Evia egy részén komoly árvíz volt ), a második héten kb kétnaponta, a harmadik héten pedig, nos hát akkor sem volt felhőtlen idő. A légkondit sehol sem kellet bekapcsolni, de még rágondolni sem kellett.
Az első két hétben többnyire Evián voltunk és átmentünk Athénba, a harmadik héten pedig Ammoudia (Parga közelében) és az Acheron folyó kőrnyékén kirándulgattunk.
Sajnos már idén nem mehetek Görögországba de tervezem jövőre ismét elátogatok oda.Nagyon szeretnék elmenni kocsival Korfura.
Szeretném azok segitségét kérni aki már járt Korfun kocsival.
- Mennyi idő alat értek oda?
- Milyen költségek vannak + ba komp?
- Esetleg valaki tud olyan helyet ahol olcsó de jó a szállás.
Tudom korai kérdéseim de nem lehet elég korán kezdeni
Minden választ nagyon várok
#1182032009-09-26 21:43:33 Válasz a #118191. hsz-ra
Talán nem ezt a választ várod, de ha idén már nem mész, akkor lesz bőven időd visszaolvasni. Ezeket a kérdéseket legalább tucatszor kitárgyalták már itt és a vonatkozó topicokban, oda-vissza az utolsó fillérig/percre pontosan.
Figyelmedbe ajánlom a Lamia - Karpenissi - Preveza útvonalat, majdnem ugyanolyan szép, de sokkal durvább, mint a Sparta - Kalamata útvonal.
Eredetileg az Episkopi hídon is át akartunk menni, de a Navi lebeszélt róla, ott útközben többszöri próbálkozás után is belefagyott a tervezésbe.
15 éve járjuk Görögországot, eddig ez volt a legdurvább útszakasz, amin végigautóztunk. Hosszú és fársztó, néhol 1-2 faluban az út alig járható, viszont a táj nagyon szép.
#1182202009-09-27 09:30:34 Válasz a #118214. hsz-ra
Az nem volt gond, hogy nem volt kánikula, de azért egy kicsivel több "bícselést" elviseltünk volna, főleg Alex hiányolta a pancsolást.
Amikor esett az eső, többnyire elmentünk shoppingolni, pl Jumbo-kba.
Eviára odautazáskor komppal mentünk át, a kompjegy ára 18 € volt (2 felnőtt, 1 gyerek, autó) a Glyfa - Agiokampos szakaszra.
#1182242009-09-27 11:50:12 Válasz a #118220. hsz-ra
Kedves Jox!
Isten hozott itthon. Borzalmas képeket láttunk a TV-ben Eviáról, hogy nagy árvíz és sárlavina volt, és egy rendőr bele is fulladt a vízbe, mert nem tudott kimászni a kocsijából. Úgy, hogy aggódtunk érted, írtam is Neked, de biztos elkerülte a figyelmedet. 2006-ban jártam én így, hogy visszafelé Mykonosból Stavrosban volt óriási sárlavina. Úgy, hogy tudom milyen borzalamas dolog. Azért a Jón tengernél talán jobb időtök volt.
Szóval üdv itthon: Josza
( Bocs az off-ért. )
#1182302009-09-27 13:01:59 Válasz a #118191. hsz-ra
Valóban korai még, de azért hogy addig is tud tervezgetni az utat. Korfu BP-röl 1347km .Reggel fél hétkor indultunk, és este 8 órára értünk Igoumenitsába a kikötőbe . Ez cirka 13.5 óra . Nagyban függ a határokon a várakozástól. .A komp 2főre plusz autó Lefkimibe 37euró . Ugyan ez Kerkyrába 51 euró. Ha érdekel szállás is én Benitsesben tudok neked ajánlani 35euró per két fő naponta parkolóval medencével klimával tv-vel.
#1182452009-09-27 17:19:44 Válasz a #118219. hsz-ra
Húúú, ez nagyon komolynak látszik. Ezt muszáj lesz végigjárnom, úgy is terveztem a Preveza mögötti Amvrakikos öböl szemrevételezését.
Lefuttattam a navin a Lamia-Agrinion útvonalat, az enyém gond nélkül átnavigált a Piskopi hídon.
#1182562009-09-27 18:33:46 Válasz a #118245. hsz-ra
Én már utazás előtt és Evián, előző nap is lefutattam az említett útvonalnak a tervét a navin, és gond nélkül mutatta. Viszont a helyszínhez közeledve egyszerűen belefagyott a tervezésbe, többször is újrapróbáltam. Az volt a gond, hogy 1-2 út nem egészen ott volt, mint ahogy a navi ismerte, ettől "kissé" gondolkodóba esett...
Térképpel persze megoldható lett volna, viszont akkor már kissé fáradt voltam a kerülőúthoz.
Az autóval semmi gond nem volt. Dehát ez természetes.
Most számolgattam, visszafelé 19 órahosszát vezettem.
Délután 1-kor indultunk és reggel 8.15-re értünk haza.
Ebben volt kb összesen 1 óra pihi, várakozás.
Éjfélkörül ittam 1 dobozos redbull-t. Aztán hajnali 3 körül kissé álmos lettem, megálltunk 10 percre egy benzinkútnál, kicsit tornáztam, aztán elmúlt az álmosság.