Nem ezekre mondtam, bár a másiknál, amiről a képet is betettem, ha tovább "mész" a parton, találsz róla jóval délebbre is képet. Arra mondtam, hogy a képek alapján gyűjtöd az öblöket/strandokat. Némelyik kép akár 30-50km-t is "téved".
Ezt tudom, de nálam csak az a kép van érvényben, aminek neve is van. Ha úgy hívjék a képena partot, mint ahogy a térképen az öblöt, akkor nem tévedhetek akkorát. De van benne lutri.
Andi, Tiroszban mi 3 éjszakát maradtunk. Annyit is mondtunk előre, és jó is volt így, úgyhogy nem változtattunk. De szerintem nem lett volna gond abból sem, ha kevesebbet vagy többet akarunk végül. Egy útlevelet elkértek tőlünk is, és távozáskor fizettünk.
Tirosz már első ránézésre megtetszett, barátságos volt nagyon. Estefelé értünk oda, nagyon párás volt a levegő, érdekes látvány volt, de klassz. Nem kicsi annyira, mint a környéken a legtöbb város, de talán inkább hosszúkás, elnyúlik a part mellett, azért van viszonylag nagy területen. Pár száz méterre van a tengertől a főút, közte merőlegesen kis utcák, sok apartmanházzal. A tengerparti sávban végig szállodák, apartmanok, de nem óriásiak, emberléptékű az egész. A parti sávban megy egy betonút, ott lehet kocsival is közlekedni, onnan egyet kell lépni fél méter mélyre, az már a strand. Utóbbi elég keskeny, de kellemes, nem volt zsúfolt sosem. Leginkább a parti sávban vannak az éttermek, üzletek. Kavicsos a part, nagyon-nagyon tiszta a víz. A hőmérséklete kellemes, amit Kokszi írt, hogy vannak hideg helyek, azt mi is Stoupában tapasztaltuk, de mivel amúgy irtó meleg volt, nem volt gáz, csak furcsállottuk kicsit. Naszóval Tiroszra visszatérve leginkább görögök nyaralnak, külföldit elvétve láttunk. Sok a magánház is, ahogy néztük, sok öreg üldögél kint, sőt, egy öregek otthona is van a parti sétányon, ott üldögéltek a teraszukon, mintha nyaralnának, de látszik, hogy állandó otthon. Jó a városban az ellátás, jók a boltok, van többféle étterem, görögös is, pizzéria is, van pékség, ahol helyben sütik a kenyeret. Este az éttermek kirakják az asztalokat a strandra, a kavicsba, ott üldögél mindenki, a pincérek pedig átmászkálnak az úton. A kölkek ott dobálták mellettünk a kavicsokat, mikor vacsizni mentünk. Utolsó este kérdeztük meg a tulajt, hogy melyik a legjobb étterem, ő egy szálloda éttermét mondta, nem túl autentikus elsőre, volt az udvarban egy nem működő, giccses szökőkút, de a kiszolgálás barátságos, egyben profi volt és a kaja is valóban nagyon finom.
Az apartmanház nem kifejezetten a parti utcában volt, hanem olyan 50 méterrel beljebb, kb. a város közepén. Egy öregasszonyt kérdeztem egy parti házban (aki egyébként a klasszikus, régi mosószappannal mosta a fekete otthonkáját épp egy lavórban, kicsit később az udvaron láttam meg, hogy ebben zavartam meg ) de neki nem volt nagyobb apartmanja, így bevitt a lakásán át az udvarba, és ott volt egy nagyobb apartmanház, tán a fiáé lehetett, ahogy elnéztem őket. Kicsit nagy volt nekünk, mert 3 szoba nem kellett volna, de írtam korábban, hogy lázas volt az egyik kölyök, így nem kerestem tovább. Alkudtunk is, úgyhogy végülis jó volt az ár. 60 körül volt, de nem esküszöm meg rá (55 és 65 között vacillálok érdekes, a többi helynél mind tudom az árat, vissza kéne keresnem). Volt egy nagy nappalink ülőgarnitúrával, kihúzható kanapéval, plusz egy ággyal, ebédlőrésszel, konyhával, nagy hűtővel, tévével, onnét nyílt egy erkély, és volt még két 2 személyes háló, az egyiknek szintén volt erkélye. Légkondi felár nélkül, normális fürdő, melegvíz mindig volt. Rendben volt teljesen, kifejezetten tágas. A 2. emeleten laktunk, fölért addig a gránátalmafa és a citrom is, nagyon szép látvány volt.
Valamikor reggel indultunk onnét tovább, talán 9 körül, és nagyon gyorsan Leonidóban voltunk. Hú, Leonido is nagyon tetszett! Ha jól emlékszem, olyan dél körül vagy kicsit később érhettünk Monemvassiába. Valahogy úgy, mert ott ebédeltünk és irtó meleg is volt.
Kedves Szirom!
Köszönöm bőséges válaszod, nagyon sokat írtál és nagyon örülök neki. A képek alapján szinte már beleszerettem ebb e a Tyrosba és sokkal jobb választás, mint P. Astros lett volna. Már most annyi jó, hazsnos infót kaptam tőletek, amiknek nagyon örülök.
Egyre jobban affelé hajlok, hogy három szakaszra osszam fel a 18 napot. Egy 5-6 napos Finikounda körül, egy másik ilyen két részre osztva, Kardamilinél és Vathinál (Githio alatt), majd 1-2 nap Elafonissos és Monemvasia, végül a maradék időben Tyros. Illetve lehetséges fordítva. Ebben még nem tudok dönteni. Azt szeretném, ha az utazás legszebb szakasza maradnak utoljára, hogy a legszebb élményekkel koronázzuk az egész hosszú nyaralást.
Pillanatnyilag úgy érzem, hogy a Poros-Methana-Aegina részről lemondok. Az lehetne egy másik egy hetes görög (esetleg jővő őszi) nyaralás is, szintén egy athéni repüléssel. Most nem vadít meg annyira az a környék, mint a déli három nyúlvány.
Még ami nagyon vonz, hogy ott van az a rengeteg mellékút, nevenincs falvakkal, amikról még soha senki sem írt, hogy járt arrafelé, amik nem annyira fő útvonalakon fekszenek. Jó lenne ilyeneket is felderíteni.
Nagyon jókat írtál, nagyon köszi!!!
Üdv:
Andi
sok időm nincs a gép előtt ülni de a peloponnészosz a szívügyem. kedvet csináltok hozzá, pedig jövőre már tényleg Krétára szeretnénk menni.
Andi a déli részeket kiveséztük, van valami különleges varázsa, nemcska a partok miatt, hanem nem is tudom. viszont pl hazaúton ajánlom neked azért Porost 2-3 napra, nem feltétlen a strandok, inkább a hangulata miatt. a beszámolódban/könyvedben is írtad, hogy mennyire vágytál rá, hogy átmenjetek, nem túl nagy kiruccanás sem kilométerben, sem pénzben - főleg hogy 20-25 eurós szállások vannak.
amúgy nem foglalnék már előre sehol, hacsak nem augusztusban mennénk. nekünk a peloponnészoszi nászút során nagyon bejött az hogy helyben kerestünk valamit, és alkudni is lehetett vadul, ott is ahol csak keveset maradtunk. oké, szállodában (olympia) nem, de apartmanoknál simán, akár 10 eurót éjszakánként. úgyhogy hajrá.
Igen, érdekel Poros, de nekem az nem nyaralás, hogy a gyönyörű házak között sétálgatok, az nekem program, de arrafelé nincsenek valamire való strandok (csak kevés). Mivel nem akarnék (ha csak Poros lenne) még egy alkalommal visszamenni Hydra ás Aegina miatt, de e kettőt semmiképp nem hagynám ki, ha Poroson lennék, így 2-4 napra lenne szükség ott és ez nagyon sokat elvenne a többi tervünktől. Párom is leszavazta. De már el is döntöttük, hogy legközelebb egy hétre veszünk Athén repülőjegyet és megejtjük ezt a három helyet a Peloponnészosz nélkül.
A déli részek nekünk is mind megvoltak, de nagyon sebtében, most sokkal nyugisabban szeretném. Nyaralni szeretnék = pihenni és nem versenyt futni az idővel.
Szia Mia ! Rokonlelkek vagyunk,nekem is szívügyem a Peloponnészosz. Kréta valóban lehet egy méltó vetélytárs . A szárazföldön pedig a Pelion félsziget . Amikor Lethóniában ,a tavernában az asztalunkra terítették a zsírpapírt terítőnek ,már tudtuk ,hogy minden rendben van . Ez az érzés azonban bejöhet Krétán ,vagy a Pelopszon is . A félszigetet elsőre lehet imádni ,másodjára vágyni utána ,harmadjára örök szerelembe esni. Szépen lassan leülepszik a sok inger,a sok gyönyörű élmény. Én biztatlak titeket a második útra. Üdv : kokszi
Miáék már kétszer (vagy talán háromszor is voltak)
Én azért vágyom vissza, mert a fele kimaradt és így ez egy lezáratlan ügy. De egyet meg kell mondjak őszintén (lehet, hogy csak mert valahogy a balszerencse kísért, de) a 11 görörg utamból sehol sem voltak ilyen barátságtalanok, átverősek az emberek, mint a Peloponnészoszon és ez nagyon negatív nyomot hagyott bennünk. Remélem, a második utamon, pozitívan cslódhatok.
Szia Andi! Örömmel látom,hogy ismét a Peloponnészoszra tervezted a nyaralást. Izgatottan várom majd a részleteket. Addig is vágyfokozónak egy kép,ami Lakóniában a Kounos hegy szerpentinjei között készült.
Szia Kokszi!
Hasonló fotóm nekem is van, kicsivel Mistras előtt volt ez a hely, ha Kalamata felől jössz. (Hmm?)
A terv már rég meg van (jajj, mennyi másik is van - ezekben az a jó, ha egyet kitalálok, eltehetem későbbi utazásra is, akkor csak elő kell venni). Úgy rémlik, hogy valamikor nyár-ősz környékén leírtam már itt a tervezett útvonalat. Azóta sem változott, csak az egyes helyeken töltendő napok számát nem tudjuk még.
Szóval lenne pár nap Finikounda, onnan a Messszínia-félsziget megismerése, a kimardt Koronival, Kiparissiával, és a Voidokilia-öböl fölé való hegymászással. Ez a nyralás főleg pihenésről, strandolásról szólna, romokat nem nagyon akarunk látni, így legszebb strandokkal rendelkező helyeket választottam ki törzshelyként.
Pár nap Stoupa vagy javaslatodra éppen Kardamili, itt aztán bejárnánk a környéket ismét, és túráznánk is a hegyekben. Aztán Mavrovouni környékén lennénk pár napot, majd leruccannánk Elafonissosra és majd onnan Monemvasiába, végül pedig pár napot Tyrosban lennénk. Vagy ugyanez a verzió, de fordított sorrendben.
Tolo környéke, Poros, Hydra és az északnyugati rész teljesen kimaradna. Nem akarjuk a 18 napot rohanássá tenni, így csak ott akarunk lenni, ami valóban a legjobban érdekel és ami már "csak olyan jó lenne, de nem olyan fontos" az majd marad egy másik alkalomra.
(Apropó, megkaptad a könyvet karácsonyra?)
Hamarosan személyesen is beszélhetünk ezekről.
Üdv
Valóban , Jox képei és az amit én is felraktam ,azok dél Lakóniában készültek. Nem készültem tudatosan ezen az útvonalon lemenni Neapoliba ,Monemvassiából. De ahogy Monemvassiából kifelé jövet a rendőrség épülete elött megláttam egy utcasarokra kilógatott táblát, hogy Nómia balra egyből leesett a kétforintos. Mindíg is készültem ezen az úton lemenni Neapoliba . De valahogy az út tervezése során kiment a fejemből . Nagyon nagy hiba nem ezt az útvonalat választani. Meg oszlanak a vélemények ,hogy melyik a félsziget legszebb útvonala. Nálam ez az út méltó vetélytársa a Tripoli- Olimpia ,vagy a Mystra- Kalamata útvonalaknak. Az utóbbival összehasonlítva itt kisebbek a hegyek ,de színpompásabbak a sziklák . Kevesebb hegyi forrást látni, mégis zöldebb a táj . Haladni max. 30-40 -el lehet. Nekem nagyobb élmény volt, itt végig autózni ,mint látni Monemvassiát. Érdemes kipróbálni.
Kedves Andi! A Voidokilia öböl feletti hegyen lévő Poliokastroba való felmászás nekem egy életre szóló élménnyé vált. Az útiterved nagyon jónak tűnik. A jézuska szenyó volt . Szia :kokszi
Bocsánat ! Most látom ,hogy mindannyian belekavarodtunk ebbe a félig út fölé benyúló sziklás dologba. Nem figyeltem , hogy Jox Pindost írt. Az meg ugye nem a Peloponnészoszon van. Ha jól rémlik akkor, Jox neked is van a pelopszról is ilyen fotód?
#1225632010-01-02 19:30:09 Válasz a #122562. hsz-ra
Van fotó a Spárta - Kalamata útról is, de az nincs feltéve a fotóalbumba.
Viszont a Videoalbumban egy videóm, pont arről a részről!
A Videoalbum 10. oldalán található, "Útközben a Taigetoszon" címmel.
http://www.hellasz.hu/videoalbum
Szia Jox és Kokszi!
Hasonlóak ezek az utak nagyon, mind szép helyek lehetnek. Mi szeretnénk több időt a természetben tölteni, túrázni a hegyekben. Sajnos Görögországra nézve nagyon nehéz bármilyen tóraleírást is találni.
Párom még nem ismeri az útitervemet, mert mindig rámhagyja a tervezést. Mondta, hogy hamarosan elmesélhetném neki, de ha nem tetszik, ő lehet, hogy inkább szigetekre menne. Így talán ez a Peloponnészosz még nem 100% - bár szerintem nagyon fog tetszeni neki.
Nagyon örülök, hogy te is írtásra adtad a fejed, nagyon jó a beszámolód. Szépen írsz.
Érdekelne bővebben a kardamili-i Papanestoras apartman. Tudnál róla pár (külső és belső) képet betenni?