10-kor le akartam feküdni. De 9-kor elkezdtem tervezgetni a peloponnészoszi utazást és most fejeztem be.
Azt hiszem meg van a terv, tartok tőle, hogy néhány ponton kicsit ingatag, majd a napokban felvázolom itt nektek és lehet tanácsokat adni, hogy mi nem jó így időben...Rengeteg gyönyörű szép szállást is találtam mindenfele, azzal nem lesz gond. A programmegint nagyon sűrű lesz, pedig főleg strandolást terveztünk. De úgy látszik a Peloponnészoszra nem lehet elégszer menni. Még ezután az út után is lesz egy jó nagy része, amit nem láttunk, de egy harmasik utat nem tervezek egy hamar, mert legközelebb a Jón-szigetek felé mennénk.
#1247332010-01-29 23:49:12 Válasz a #124731. hsz-ra
Én a héten szinte minden szabad percemet tervezgetéssel töltöttem (pedig alig volt... szóval általában ez az éjszakát jelentette... de akkor sem bírtam abbahagyni, mikor majdnem leragadt a szemem hajnalfelé...). Egy csomót böngésztem a Google Earthöt, hogy képben legyek azokkal a helyekkel kapcsolatban, ahol a topik látogatói már voltak, de mi még nem. Ja, és Andi, a fél könyvedet is újraolvastam. Lehet, hogy nem pontosan a fele volt, de mindenesetre az útnak azt a részét, amit Delfitől Tolóig tettetek meg. Mert hát ugye most engem ez a rész érdekel nagyon.
A terv már nagyjából nekem is megvan, de még messze nem végleges, mert ingadozom egy-egy hely mellett, hogy menjünk-e oda vagy sem. Ilyen pl. a Diakofto-Kalavrita útvonal... Azt olvastam, hogy nyáron csak hétvégenként járt a kisvasút a völgyben, és ajánlották a jegyek előreváltását is. Ez esetben ez nekünk biztos, hogy felejtős...
Töprengtem már egy sort azon is, hogy a déli részen kb. Methonitól Gythióig bezárólag mely falvakban álljunk meg körülnézni. Mindegyikre nyilván nem lesz idő, úgyhogy választásra kényszerülünk. Eddig ami esélyesnek tűnik, az Kardamyli, Areopoli... Methoni, Finikounda és Koroni közül még nem sikerült választani. Aztán még van a Mani déli része is... Persze végül az is lehet, hogy minden helyben dől majd el...
Mi hozzátársítjuk Lefkadát idén a Peloponnészoszhoz. Bár még a mai napig sokszor gondolok arra, hogy nem kellene-e inkább egy komplett, egységes Lefkada-Kefalónia-Zakynthos utat csinálni, mert most úgy alakult, hogy igaz, hogy csak augusztusban, de beleférne az időnkbe... Viszont talán mégis azért hajlok arra, hogy legyen Peloponnészosz és Lefkada is, mert akkor lesz a nyaralásban sok gyönyörű strand, sok kis falu és sok rom is, szóval mindenből elegendő, és ezt így kiegyensúlyozottabbnak érzem. Nem kell semmiről lemondani. Meg utazásszervezésben is kézenfekvőbb a szárazföldhöz kapcsolni.
Igen, ez is nagyon szép, meg amit Andi mutatott, az is, de amit meg én mutattam, az annyiban más, hogy bent van a sziklán, a városban. A tiétek meg kint, ahonnan rá lehet látni Szerintem ez adja az árkülönbséget.
Szia Verka!
Tegnap olvastam egy német fórumon, hogy x család már x-edik alkalommal volt miidg 3 hetet a Peloponnészoszon, de sosem volt elég. Éppen egy túraleírást kerestem a Kambos-szurdokról, amikor ezt találtam. Aztán elkavarodtam egy csomó más túraleírásba is, eszméletlen, hogy a németek mit összetúráznak ott.
A Kambos-szurdokban lehet 15 lm.et menni, hasonlóan, mint a krétai Samariában, de itt vannak szakaszok, ahol még szűkebb a szoros, nagyon szép képeket láttam róla.
Szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy én képtelen vagyok úgy "menetelni", mint ti, hogy állandóan továbbállok, és olyan sok mindent megnézek, mert ez bennem valahogy "túlteng" és a végén besokallok. Nekem kell a nyugalom és nagyon óvatosan szervezgetek most, hogy nehogy ugyanaz legyen majd, mint a könyvemben leírtakkor.
Ezért nem kombinálnék semmit sem a Peloponnészosszal. A két emlegetett Jón-szigetet viszont jó lenne kombinálni egy Parga mögötti szárazföldi résszel majd egyszer. Vagy 3 Jón-sziget/3 hetes felállásban. Szeirntem ez lesz majd jövőre, azaz legközelebb, mert jövőre valszeg kimarad ismét Görögország.
Nos, a tervemet mindjárt leírom ide, csak mindent németül írtam, így előbb át kell írnom nektek magyarra.
Majd kiemelem azt a részt, ahol bizonytalan vagyok és a segítségeteket várom.
Üdv: Andi
1. Érkezés Athénba, Bérautó - > Utazás Finikoundaba kb. 5-6 óra Athénből (302 km, Route: Athen E75, Korinthos, Tripolis, Kalamata…) szállás 4 éjszakára Finikoundaban
2. Pihenés, strandolás Finikoundaban
3. Kirándulás a Voidokilia-öbölhöz, felmászás a hegyre, strandolás (Finikounda-Voidokilia 35 km), Kiparissia (68 km), Messini (70 km), Koroni (43 km), Finikounda (25 km)
Na itt nem tudom, hogy belefér-e Kiparissia után még Messini és lefelé ez a nagy kör,ezért lehet, hogy ez a másik része egy másik napra jutna,a következő napi pihenés helyett.??? 4. Pihenés Finikoundaban
5. Továbbutazás: Kardamyli felé (Finikounda-Kardamyli 93 km 2,5 óra), Szállás a környéken (Stoupa vagy Ag. Nikolaos) Strandnap, 4 éjszaka itt
6. Kirándulás a Kambos-szurdokba (ajánlott térképek és könyvek: Anavasi-Karte, Buch von Gerd Hirner: Wanderungen auf dem Peloponnes oder Griechenland: E4 Peloponnes. OutdoorHandbuch)
Leírás egy pártól: https://home.arcor.de/t.naundorf/kambos.htm 7. Kirándulás Pirgos Dirou cseppkőbarlangjához, a Mani déli részére, és strandolás 8. Pihenés
9. Továbbutazás: Areopoli, Vachos, Karvelas, Githio (70 km, 1,5 óra.), Szállás Mavrovouni vagy Vathi. Strand+Githio, 1 éjszaka
10. Továbbutazás: Githio-Monemvasia (Vlachioti, Molai, Sikea: 67 km, 1,5-2 Std.) Monemvasia ca. 4 Std. , WF: Monemvasia-Abzw. vor Sikea-Finiki… 51 km, 1,5 Std.) Fähre - Elafonissos??? Vagy (inkább erre hajlok): Githio-Vinglafia: 88 km, 2,5 Std, komp-Elafonissos szállás Elafonissoson,mivel korán ideérünk, gondolom ez a nap elég a strandok megnézésére és egy kellemes estére a faluban, 1 éjszaka
11. Továbbutazás: Elafonissos-(Vinglafiába kompolás) Neapoli, Lakonia déli részének bejárása, estefelé szállás Monemvasianál
12. Monemvasia megnézése, (3-4 óra?) azután irány Tyros, szállás Tyrosban 5 éjszakára (110 km, 2,5-3 Std.)
13. Tyros, strandok a környéken
14. Tyros, „kolostorkörút“
15. Tyros
16. Tyros
17. Továbbutazás Tolo felé, Szállás Tolo vagy Asini vagy Derepano (74 km, 2 Std.)
18. Stand, környék vagyha van aznap, kirándulás Hydrara
19. Ugyanez,mint előzőnap
20. Visszaút Athénba, este repülés, esetleg a Likavittosz domb
Nagy átfedés van a terveink között, úgyhogy már most tudom, hogy ki leszek éhezve minden szavadra, amikor hazajöttök! Nekünk már nagyon kényelmes lesz akkor tervezni, mert minden időtáv a falvak között már egyszer tesztelve lesz általatok. Nekem még csak fejben vannak meg a dolgok, úgyhogy most nem tudom beírni, de a Voidokiliától Gythióig tartó szakaszunk ugyanaz lesz.
Érdekes lesz majd látni ugyanazokról a helyekről a Te fényképeidet júniusban és a mieinket augusztusban... Attól tartok, hogy a tieidek sokkal hangulatosabbak lesznek majd... Kíváncsi leszek arra is, hogy Ti milyen szállásokat és mennyiért fogtok találni, és két hónappal később mi hogy állunk majd ezzel... Még egyetlen szállásnak sem néztem utána (ezt majd később szeretném, amikor már nagyjából tudom, hogy melyik nap melyik környéken fogunk valószínűleg aludni), de amiket ide belinkeltetek, azokból úgy tűnt, hogy már júniusban sem igen lehet 40 euró alatt szállást találni. Meg sem merem nézni, hogy ugyanezek augusztusban mennyibe fognak majd kerülni...
A 3. napotok (Voidokilia) az szerintem is szorosnak tűnik, mert ha azt egy nap alatt megcsináljátok, akkor abból megint nem nézelődés lesz, hanem csak autózás. Legalábbis én így érzem. Én is terveztem egy Voidokiliás napot magunknak, illetve pontosabban egy fél napot, amikor csak ott a strandon lennénk meg felmásznánk mi is a várhoz. Aztán meg megnéznénk Nesztor palotáját a közelben. Bár ezen a terven még gondolkodni kell, mert a palota valószínűleg csak 3-ig van nyitva. De a strandhoz is korán reggel szeretnék menni, tehát ezt a dilemmát még valami átszervezéssel meg kell oldanom.
Szia Andi!
Az útiterv maga az élő döbbenet ! Figyelembe véve ,hogy ti már mit láttatok a félszigeten , a legjobb döntés született. A helyedben +1 éjszakát eltöltenék még a nyugati részen ,de csak is Koroniban. Tudom ,hogy téged is megérintett a város,hátha lehet még fokozni. Ugyan ez a helyzet Aeropolival ,ahol szerintem nagyon hangulatosak az esték,de ez Stoupából is megoldható. Gythióra viszont én szánnék egy éjszakát,engem nagyon izgat a város esti és a kora reggeli hangulata is. Elafonissosnak talán érdemes lehetne még egy napot adni . Ezt a Tyrosi napokból venném el.
A keleti parton ,persze már talán mondanom sem kell, hogy Toló helyett bármi más! Akár lehetne Poros is. Annyira rövid a komp út ,hogy a hajónak még elsüllyedni sem lehet ideje, biztos hogy felengedik a bérelt kocsit. Ha jól emlékszem ez Verkáéknak sem volt gond.A szigeteknek azért mindíg más a hangulatuk, /ezt te jobban tudod mint én/ ezért is alkalmasak annyira arra ,hogy bearanyozzák egy nyaralás emlékét. Ha mégsem Poros akkor szerintem Drepano is méltatlan lenne az úthoz.
Paralia Astros is tetszett neked régebben, ha jól emlékszem? Mögötte Árkádia meseszép hegységei a Ktenias és a Parnon. Nafplioba is belehet autózni egy este.
Hű de belelendültem! Toló már más mint régen , sok minden más település csak jobb lehet tőle.
Ezzel az úttal nagyon profin be is tudod zárni a Pelopszos körödet..
Szia .:kokszi
Én is azt hiszem, hogy reggelmennénk oda a Voidokiliához, ahogy Koksziék (nekünk nincs is messze, alig 30 km) és még mielőtt iszonyú hőség lenne, rögtön a megmászással kezdenénk, azután meg fürdenénk egy naagyot és dél körül tovább állnánk. A többi majd alakul.
Nekem inkább az Elafonissos-Déli Lakonia és Monemvasia rész tűnik valahogy nagyon "telepakoltnak". Ha ott egy dolog csúszik, simán elcsúszik az egész. Nehéz.
#1247622010-01-30 14:04:36 Válasz a #124755. hsz-ra
Andi, jó kis terv
Egy apróság: Elafonissoson én inkább a délelőtti strandolást ajánlom. Délelőtt gyönyörű, nyugis volt a víz minden napunkon (még akkor is, amikor a városban fújt és éjjel szélvihar volt). A kisebbik öbölre igaz ez, a nagyobbikra nem. Délután viszont, mikor felébredtek a kölkek és visszamentünk, mindig voltak már hullámok, sokkal jobban felkavarodott. Szóval ha azt a szép kéket akarod látni, amit a képeken, azt reggeltől kora délutánig lehet.
Ha elég korán kelünk, még odaérhetünk 9-10 óra körül is. Vagy másnap, mielőtt lelécelünk. Még nem tudom. Jó lenn ekét nap ott, de akkor máshonnan kell lefaragnom.
Szia Andi !
Szerintem Monemvassiával és dél Lakóniával is hamarabb fogtok végezni mint most gondolod. Neapolitól délre ugyan még nem jártam ,de már utána néztem és én nem sok mindent találtam arrafelé. Monemvassiára ,elég sok időt számoltál. Jóval kisebb a város mint amekkorának gondolja az ember. Szerintem ettől kár félned itt nem lesztek gondba.
Szia Verka !
Hű ez tényleg nagyon érdekes lesz,ha mind a ketten bejárjátok majd az utat. Nagyon örülök neki,mert így majdnem olyan lesz mintha én is újra mehetnék. Jól tapossátok ki az utat ,mert jövőre már nem fogom úgysem kibírni a félsziget nélkül. Nem fogom hagyni magam elcsábítani, holmi Kikládoknak ! Kíváncsian várom a terveidet.
Sziasztok:kokszi
Szia Kokszi!
Úgy emlékszem Verka írta a 3-4 órát Monemvasiára. Mi felmennénk a felső város romjaihoz is és talán ott is ebédelnénk (ezeket beleszámítva).
Üdv, Andi