#1566392011-02-17 09:21:36 Válasz a #156625. hsz-ra
Szia Kokszi!
Bizony, jó hírek! Már tervezek ezerrel, olyan jó beleélni magam a dolgokba!
Nektek Kithira lesz? Akkor majd találkozunk abban a topikban is.
De visszatérve Miloszra: szép kis tervem volt tavaly, 15 napra leosztva.1. nap: utazás Athénba, onnan Pireuszba
2. nap: kompozás Milosra
3-11. nap: Milos, egy nap Kimolosszal
12. nap vissza Athénbe
13-14. nap: Athén
15. nap : hazaút
És persze a Miloson eltöltendő 10 napra is volt egy viszonylag pontos tervem. Majd előkeresem és leporolom azt is
DE:1. idén valszeg rövidebbre kell fogjuk a nyaralást (a szabi lesz meglátásom szerint kevesebb)
2. lehet, hogy spórolunk az oda-vissza úttal, ha nem Budapestről indulunk, hanem a párom főhadiszállásáról
3. Athénban a két teljes nap helyett csak egyet töltünk. Már jártunk ott, szeretjük a várost, mindig megnéztünk valamennyit a romokból, van kedvenc étterem és kedvenc bolt is, mindig meglátogatjuk a piacot. De lehet rövidebbre szabni a programot.
4. ha a Milosra szánt időt is csökkenteni kell, akkor aligha megyünk más szigetre, mint Kimolosra
5. ha marad a 10 nap, akkor szeretnék más szigetet is betervezni - de erről meg kell győznöm a párom is (ő letelepedős fajta, és onnan kirándulgatna, én meg, ha kell, akkor azt se bánom, ha minden este máshol alszom). És a MÁS SZIGET mibenléte is kérdéses.
Szóval sok a "de". Majd letisztul ez menetközben.
Strandok: örülnék, ha akadna kedvünkre való Tavaly nem voltunk, tavalyelőtt szerény volt a kínálat és esős, szokatlanul hűvös szeptembert fogtunk ki Kithirán, két éve novemberben voltunk, ami nem igazán strandszezon , azelőtt pedig szintén nem voltunk.
TÉNYLEG nagyon vágyom már egy nyugodt, szélcsendes, homokos strandra. És annyi sokból talán csak akad egy, ami megfelel
Napi program:
Nem strandolós fajták vagyunk, hanem mászkálósak. A fentiek ne tévesszenek meg, az inkább a fürdére vonatkozott!
Szóval mászkálunk. Talán nem olyan ütemben, ahogy Babarék, akik mindenhova el szeretnének jutni és ezért nekünk mindnehonnan gyönyörű fotókat szállítanak , vagy Vojandiék (nem tavaly, mert tavaly ők is lassúbbra vették a figurát, hanem régebben). Inkább olyan tempósan, sok bámészkodással. Nem szeretnénk egy napot sem fürdés nélkül tölteni, de a strandágyban döglés nem a mi műfajunk.
Viszont roganni se szoktunk. Reggel nyugisan ébredezünk, reggeli a teraszon, a Nap már ezerrel süt és éget, mire mi nekivágunk a napi programnak.
Én szívesen megnézem a múzeumokat, a kicsi helyi kiálljtásokat és ásatásokat is, a minőségi iparművészeti boltok, a helyi édességboltok is érdekelnek, a párom szeret beülni valahova egy frapéra, narancslére. Mindkettőnket érdekelnek a növények, gyakran megnézünk-lefotózunk egy-egy érdekes példányt, néha magot is gyűjtünk. A kagyló-, csiga- és kavicsgyűjtást már meg se említem
Persze fotózgatunk, bár ezt egyre kevesebbet, 10 éve még nagyobb lelkesedéssel műveltük...
Kőbányák: elég sok infót összeszedtem erről is, a páromat érdekli és ő egy kicsi és ronda kőbányában is el tud tölteni egy órát, hát még egy nagy és rondában
#1566452011-02-17 11:38:41 Válasz a #156638. hsz-ra
Sziasztok,
A Kén-bányás part a szárazföldről is megközelíthető, nem csak hajókázva. Igaz a vége felé van egy kb 10 perces séta (átlag kocsival érkezve) de terepjáróval vagy motorral akár a partig is le lehet jutni.
Nekem egyébként ez volt a kedvenc helyem...
A parti sávban bizonyos helyen érezni még a feltörő meleg-vizet is... + érdekes elbóklászni a romok között is - olyan mintha időutazna az ember. Kötelező program!!!
jó terv, remélem összejön ! Szerintem a 10 nap egyáltalán nem sok Milosra, főleg ha nem csak a homokos, lassan mélyülő partok érdekelnek, hanem esetleg más is...
#1566562011-02-17 14:03:20 Válasz a #156651. hsz-ra
Szia Döme!
Nem fogjuk kihagyni a kénes strandot! Nem probléma a gyalogolás sem
Ha kellőképpen elhagyott és kevesen vannak ott, akkor tuti, hogy bejön nekünk.
Amúgy meg Babar fotóin annyi csodaszép strandot láttunk, hogy aszem nem lesz gond a mindennapi fürdéssel
És köszi a bíztatást a kőbányákat illetően. Tudom, hogy egy átlagember számára nem jelentenek sokat, na de a páromat EZ érdekli. Én meg majd elüldögélek, míg ő a köveket nézegeti.
#1566592011-02-17 14:22:20 Válasz a #156656. hsz-ra
Itt van a tavalyi terv:
0. nap - érkezés Milosra, autóbérlés, szállás Pollonián, ha még belefér , akkor egy késődélutáni fürdés, azaz leteszteljük Pollonia strandját, este ismerkedés a várossal.
1. nap - strandolás - valszeg fáradtak leszünk, nem kell mindjárt nagy kirándulásba belevágni, ezért, legalábbis a nap első felére ezt terveztem be, mondjuk Pachenába;
Délután bemehetünk Adamasba, kis városnézésre, bevásárlásra, kiszúrni a másnapi kirándulóhajót és kipróbálni a Döme-ajánlotta éttermet
2. nap - szigetkerülő túra, ezzel képet kapunk a szigetről és arról is, hogy melyik az a strand amit érdemes a szárazföldről is megközelíteni
3. nap - az előző napot ellensúlyozandó szárazföldi program, Mytikas, Mandrakia, Fyropotamos (a kis piros csónakkal ), biztos lesz ahol fürödni is lehet, aztán a főváros meg Trypiti, végül vacsi lehet ismét Adamasban.
4. nap a sok városnézés után jöhet pl a kőbánya és strandolás a keleti paton vagy déli parton, pl Paliochoriban
5. nap Kimolos
6. nap ismét autós túra, a déli parton még számos strand vár, ezeket végig lehet látogatni
7. további túra, mondjuk terepjárót bérelve a nyugati oldalon
8. és 9. nap: visszatérés azokra ahelyekre amik a legjobban tetszettek
#1566602011-02-17 14:34:47 Válasz a #156659. hsz-ra
Az idei terv ehhez képest módosulhat: lehet, hogy nem lesz ennyi napunk - ez a szabitól is függ. Ha nem lesz ennyi nap, akkor kevesebb helyet hagyok a spontaneitásnak és picit tervezettebben mászkálunk.
De mindenképpen lesz szigetkörüli hajózás és Kimolos is.
Amennyiben ugyanennyi napunk lesz, akkor Kimoloson is aludnék 1-2 éjszakát. Szeretjük a nyugit és az ott biztosan meglesz. De konkrét ötletem nincs, hogy ezt hogyan szervezzük meg.
Illetve, ha ugyanennyi nap lesz és kompos verzió, akkor ugye a kompról le lehet szállni 1-2 napra valahol Pireusz és Milosz között.
Folegandrosszal is kacérkodtam, de úgy tűnik, az annyira szép hely, hogy kevés lenne rá a kb. 2 nap.
Szállás:
Pillanatnyilag három lehetőség között vacillálok:
- Pollónia - ott egy településszéli apartmant néztem ki, ahol bónuszként a háziak a saját kertjükből adnak salátábavalót, kecskesajtot és halászni is ki lehet menni velük (a kaja kevésbé fontos, mert esténként tavernában szeretnénk vacsizni, de a halászat izgalmas lehet...)
- Döméék szállása - döbbenetes a panoráma!
- Tripitiben lehet szélmalmot bérelni , a kilátás csodálatosnak ígérkezik, de az árakról még semmit se tudok
#1566622011-02-17 15:01:53 Válasz a #156659. hsz-ra
Most megint egy kicsit belemélyedtem Milosba. Sok képet megnéztem újra a neten és itt vannak pl. Döme képei is. Előnyünk és hátrányunk is származott abból, hogy elsőként voltunk a szigeten. Mikor már mindenki visszajött Milosról, beszámolt és feltette a képeit, akkor derült ki, hogy mennyi mindent nem láttunk. Itt vannak a képek pl. a hajókirándulásról(Kleftiko, Sikya stb), a Sulphure Mines-ról, vagy pl. Alogomantra. Az általam használt térkép nem is hozta, pedig egy köpésre volt Pachenától. Volt Plakában egy kis sikátoros igazi kiklád utca megterített asztalokkal, mely olyan szűk volt, hogy alig lehetett elférni. Na ezt is a neten találtam meg, majd meg fogom keresni és felrakom a képet. Sajnálom, hogy néha a saját autónkat féltve, nem mentünk el néhány olyan helyre, ami nagyon is megérdemelte volna, hogy láthassuk. Ezekre a területekre bérelni kellett volna valami terepjárót. Bár így is belevittük a verdát egy-két olyan helyre "egyszer élünk alapon", hogy azt hittem szerviz lesz belőle. Most nagyon tudom sajnálni, hogy ezeket a helyeket kihagytuk, pedig 12 éjszakát voltunk ott.
Ha most mennék Milosra, a képek és a leírások alapján sokkal céltudatosabb lennék. Nyilván nem lehet minden bokrot megnézni, de a fontos látnivalókat be kell zsebelni, nincs mese.
Medi! Azt ajánlom ne csak Adamasban vacsorázz és sétálj, vagy ha ott vagy ne csak a kikötő közvetlen környékén.
Plakában keresd meg azt a helyet, amiről fent említést tettem. Te talán megtalálod. Ott van még Plakes, Tripiti és Triovasalos, azt sem tudtuk melyik -melyik, úgy össze vannak épülve.
Azt hiszem, sőt biztos vagyok benne, hogy Milos strandjai a legkülönlegesebb igényeket is kielégítik. Ez a sziget erről híres, ezt írják a
nemzetközi oldalak és ez a tényleges valóság is.
A meltemi viszont bosszantó lehet néha.