A kocsi terhelése számít, ha kicsi a motor a kocsiban, mi is mentünk egy gyengébb kocsival és jelentősen megnőlt a fogyasztás, hogy meg volt pakolva.
A tetőbox még plusz fogyasztást jelent.
Azt írtam, _ilyen jellegű utazásnál_! Ezt továbbra is tartom. Általános iskolai fizika. Az út majd egészén _egyenletes_ sebességgel haladsz, döntő többségében sík útnak vehető terepen. (mert az emelkedő után lejtő következik) Márpedig egyenletes sebesség esetén nincs jelentősége a tömeg különbségnek, az csak a váltózó (gyorsuló) sebesség esetén játszik szerepet a fogyasztásban.
Nekem a valaha volt legalacsonyabb fogyasztások éppen a Görögországi utazások során jöttek össze, 4emberrel, megpakolva, és azt gondolom egy fénykorában 54lóerős autó nem mondható túlmotorizáltnak. Ha viszem a kenut is, akkor egyedül, nem túl sok holmival sem tudom megközelíteni ezeket a fogyasztásokat.
Bocsi, de ez az érvelés mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Légellenállásról, gördülési ellenállásról sosem hallottál? Ha légüres térben, minden egyéb ellenállás nélkül gurulnánk Göóba, akkor tényleg nem számítana a tömeg, és a fogyasztásunk is körülbelül 0 liter/100km lenne. De a 7 literes fogyasztás éppen azért jön ki, mert az autónak folyamatosan küzdenie kell, azért hogy megtartsa a sebességét. (Az általános iskolai képleteidbe nyugodtan folyamatos gyorsulásként helyettesítheted be.) Plusz az emelkedőt kompenzáló lejtő! Ez csak akkor működne, ha a lejtőkön kikapcsolt motorral, fékezés nélkül gurulnál le.
Szerintem jó közelítést ad, ha így számolsz: Az autó 1500 kg tömegű velem együtt, és fogyaszt 100 km-en 7 liter benzint, ha még bepakolunk 500 kg embert meg csomagot, 2000 kg lesz. Így a fogyasztásunk 7*2000/1500=9,3 liter lesz. Ebből következik, hogy minél nagyobb a kocsid, annál kevésbé érezhető a különbség. Természetesen ennél pontosabban is ki lehetne számolni középiskolás fizikával, a pontos lég- és gördülési ellenállási adatok bírtokában.
... Szerintem,ha kiragadsz valamit,akkor kerek legyen ne csak részleteket ragadj ki ...
Tisztelt zolee84,
köszönöm a figyelmeztetést, de végigolvastam a teljes hozzászólásodat, így tisztában voltam vele, mire figyelmezteted a fórumtársakat.
De te is olvasd végig az enyémet.
Attól még, hogy egy autó megbízható, még nem záródik ki a biztosítás. Elvből nem írok márkát (és semmilyen egyéb, anyagi státuszra utaló dolgot), de én is elég "megbízható" autóval közlekedek. De b... illetve fújhatom a kiváló menettulajdonságokat és minden egyéb "megbízhatóság-növelő" tényezőt, ha egy hasonlóan (vagy épp egyáltalán nem) megbízható autó pont úgy sturcolja meg, hogy nem tudok vele hazajönni...
Én ebben gondolkodva nem értettem az összefüggést A TE DOLGODBAN.
Nem tudom mi az ellentmondás, de biztosan állíthatom, számomra a 1/2 óra volt a megfelelő, egy-egy alkalommal. Az út sima volt, különösebb rendőri jelenlétet nem tapasztaltam. A határokon senki nem állt előttem, gyors volt az áthaladás. Kisebb útjavítások vannak, de nem akadályozzák a viszonylag gyors haladást. Belgrádról nyilatkozni nem tudok, mert ismét elkerültem.
#1631212011-05-24 22:30:37 Válasz a #163092. hsz-ra
Elfogadom a véleményed és értem mit tartasz jónak,mint írtam a biztosítást jó dolognak tartom,DE sokan vagy egyáltalán nem kötnek vagy hiába rendelkeznek biztosítással,mert ahhoz,hogy mindenre kiterjedő biztosítást köss, amellyel tökéletes biztonságban érezheted magad,nagyon sok pénz és mivel rengeteg ember ott spórol ahol csak tud,ezért nem vagyok abban biztos,hogy teljesen mindenre kiterjedő biztosítást (tudnak) fognak kötni.
Fzoly véleményével tudok azonosulni és megbízható kapcsolatokat tarom legfontosabbnak(legyen kire számítani),de a biztosítók(tisztelet a kivételnek)leginkább addig tartanak fontosnak,amíg pénzt várhatnak tőled.
Ez is egy saját vélemény és felfogás,amit nem kell elfogadni,csak pontosítok.
Mindig a megelőzésre szoktam a legtöbb hangsúlyt helyezni és igaz a mondás,hogy az ördög nem alszik,de egy meteor is bármikor eltalálhatja az autót. (Saját felfogás,nem muszáj elfogadni)
Aki akar az kössön biztosítást ,mert jó dolog,de az autót mindenképpen fel kell készíteni,átnézni,mert jobb megelőzni a hibát,mint biztosítással a kezünkben nézni az autó mentőt.
Ezek után viszont nem érdemes izgulni az út miatt,mert úgy sem fog történni semmi gond! Csak optimistán!
#1631502011-05-25 11:16:54 Válasz a #163061. hsz-ra
Szia Frenzi!
A topicnyitóban levő hivatkozás mutatja az aktuális állapotot, az szerint annyi, amennyit írtál. Pontosan, nincs további fillérezés, akarom mondani centezés. Szerintem nem túlaggódás, és mellesleg gyorsabb is, ha ki van előre készítve, így nem kell várni a visszajáróra, azt megszámolni, ha nem egyezik szólni stb. Én úgy szoktam, hogy a hamutartóba be van készítve egy adag 0,5 - 1 - 2 € érme, a kapura nagy számokkal ki van írva az összeg, és míg az előttem levő ügyintéz, addig kiveszem a megfelelő érméket, egy-két pillanat és mehetek is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Macedóniában szinte mindíg elfogadják az 1-1 €-t de nem hivatalos, és néha megesik, hogy a középső kapunál nem elégszik meg 1€-val a manus, hanem 1,5€-t kér. Van, hogy a másik kapunál meg a kezembe nyomtak 10 denárt visszajáróként. Mostanra összegyűlt annyi denár, hogy a legközelebbi akadékoskodásnál denárban fogok fizetni.
Szóval ha aggódós vagy, és biztosra akarsz menni, akkor válts egy kis denárt valahol, és fizess azzal, de szerintem fölösleges, max. 1€-bánhatja.
Egyébként meg tényleg kár előre aggódással fárasztani magad, főleg közvetlenül az indulás előtt. Némi lazasággal, kisebb problémákat nem mellre szívva simán szoktunk jönni-menni.
De ez csak az én szerény véleményem!
#1631552011-05-25 12:30:05 Válasz a #163150. hsz-ra
Egyetértek. Euróban is kiírják a pontos összeget és tökéletes azzal is fizetni. Én mindig váltok dinárt ,mert Szerbiában viszonylag sok pénz megy el. Macedóniára is szeretnék váltani,de eddig még egyszer sem váltottam oda, most viszont szeretnék,mert tavaly tankoltam és elégedett voltam a benzin minőségével még az ár is rendben volt a környező országokhoz képest,különösen Görögországéhoz képest és ahol Én tankoltam euróban is fel volt tüntetve az ár ,de Én mindig az adott ország pénznemében szeretek fizetni.
Persze ez is szubjektív dolog,mert van aki a bankkártyás fizetést tartja jónak,mert nem kell bajlódni a kp-val valaki eurót visz,mert szinte mindenhol elfogadják,Én több időt fordítok inkább a váltásokra és az adott ország pénznemében fizetek. Macedón dénárt hol szokott váltani,aki vált?
#1632642011-05-26 09:36:21 Válasz a #163150. hsz-ra
Szia Titi68! Én is valahogy így tervezem. Kolleganőm most megy Németo.-ba, hoz nekem sok sok aprót, és azzal fizetünk.
Megmondom őszintén engem az az 1-1 euró, amit esetleg veszthetünk nem zavar. Ha mindenhol lehetne itthon dinárt és denárt váltani, akkor nem csinálnék belőle nagy ügyet, de csak azért rohangálni Pest egyik végéből a másikba, hogy váltsak, az nekem nem éri meg.
Most már lazán kezelem a dolgokat, megvan minden infó, ami kell, hogy odataláljunk. A többi már nem rajtunk mulik.
Köszi az infókat.
Én még annyit javasolnék, hogy akkor tarts a hamutartóban aprót, ha éjszaka mész, vagy ha az autó mellől nem látni be, mert a kapuknál a koldusok egyből kiszúrják és onnantól aztán esélyed sincs.
Én még annyit javasolnék, hogy akkor tarts a hamutartóban aprót, ha éjszaka mész, vagy ha az autó mellől nem látni be, mert a kapuknál a koldusok egyből kiszúrják és onnantól aztán esélyed sincs.
Hehe, okés Mindenképpen éjszaka megyünk, ill olyan 6-8 között indulunk Bajáról.
#1633052011-05-26 16:33:06 Válasz a #163296. hsz-ra
Szerintem 3 éve láttunk utoljára koldusokat. Azóta nem.
Ablakmosók: belőlük is csak párat láttunk, de állítólag az a jó módszer, ha a kölyök nem akarja érteni, hogy nem kell megmosnia, hogy nyom a sofőr egy spicnit és az ablaktörlővel letörli szépen a saját szélvédőjét, még mielőtt az önkéntes hozzányúlhatna...