#1656352011-06-15 16:42:25 Válasz a #165572. hsz-ra
Szia!
Az utolsó kúton tudtunk tankolni ami Gevgelija -nál található. Az E75-ről lecsapatsz, jobbra, majd 100-150m-re van egy kereszteződés és onnét neked balról már látod is a kutat. Non-Stop. Mi kb. Éjfél - 1 körül értünk oda. Elfogadták az Eur-t 1,2 / l. ért tankoltunk benzint. [/img]
#1656902011-06-15 23:08:53 Válasz a #165651. hsz-ra
Kszifiasz, mi sokszor vezettünk oda le éjjel és a végére már hullák voltunk mindig, pedig felváltva vezettünk. De most úgy mentünk, hogy oda és vissza is nappal mentünk, és nem voltunk fáradtak.
Ezután csak így megyünk! Rendőr sem volt több, úgyhogy maradunk így. Bár most is mehetnénk!
Én pedig pont ellenkezőleg a nappali utazás helyett az éjszakait kedvelem
1. Kevesebb az autós forgalom az utakon
2. Bár van klíma az autóban, de mégis csak kellemesebb hűvös van éjjel mint napközben esetleg 38 C- ben utazni
3. Egy délutáni indulásnál a gyerekek este 22-23:00 ig fent vannak aztán végig alusszák a kocsiban az éjszakát. Reggelre mire felébrednek már valahol a tengerpart környékén vagyok
4. Nyerek vele egy egész napot. Ugyanis a szálláshelyre már reggel megérkezem és kezdhetek egy kellemes fürdéssel, a szállás elfoglalásával. Ellentétben azokkal akik valamikor este esnek csak be a szállásra.
5. Attól függ mely területre megy az ember Görögországba, de a 10-12 óra minimum mindenkinek azonos. Ennyi idő alatt úgy is megáll az ember pihenni többször egy egy parkolóban. Én hajnalban -amikor kezdene világosodni- mindig megállok egy hosszabb 30 perces időtartamra s "hunyok" egyet. Ezt is jobban lehet sötétben. S mintha kicseréltek volna már megyek is tovább.
6. Nekem annál kellemesebb élmény az út alatt nincs mint amikor kora reggel megérkezek valamelyik tengeri komp kikötőbe... általában uticélként valamelyik szigetet szoktam választani (Thassos, Zakynthos, Kefalónia,Korfu, Evia)
#1657142011-06-16 09:21:53 Válasz a #165712. hsz-ra
Persze Exact, hiszen nem vagyunk egyformák. Meg a gyerekeink se, a mieink például reggel 4-es indulásnál is szépen visszaalszanak, aztán meg ahogy írod, tényleg meg-megállunk. A nappali utazással szerintem az a helyzet, hogy körültekintően kell megválasztani a napot, mondjuk egy hétfő vagy kedd délelőtt gyakorlatilag üres úton lehet lemenni. Persze az előre foglalt szállásoknál ez nem mindig kívánságműsor, ezzel tisztában vagyok.
Az éjszakázást is különbözőképp bírjuk. Valószínűleg mindenki végig tudja csinálni, de míg valakinek meg se kottyan, másoknak kimerít. Mi például nem nyerünk a hajnali érkezéssel egy napot, mert azt a napot finoman fogalmazva végig kell pihenni aztán, így mégiscsak elveszik számunkra. És nálunk ilyen útközbeni 30 perces szunnyadások nem nagyon lehetségesek, mert ha az én uram egyszer elalszik, a jóisten se ébreszti föl fél óra elteltével
Az éjszakázást is különbözőképp bírjuk. Valószínűleg mindenki végig tudja csinálni, de míg valakinek meg se kottyan, másoknak kimerít. Mi például nem nyerünk a hajnali érkezéssel egy napot, mert azt a napot finoman fogalmazva végig kell pihenni aztán, így mégiscsak elveszik számunkra. És nálunk ilyen útközbeni 30 perces szunnyadások nem nagyon lehetségesek, mert ha az én uram egyszer elalszik, a jóisten se ébreszti föl fél óra elteltével
Tavaly Kefalónián voltunk. Hajnal 05:00 re már megérkeztem a szárazföldi rész komp kikötőjébe.
A komp reggel 8:00 kor indult, jegyet is csak 07:00 től lehetett venni.
A család vígan aludt a kocsiban. Jómagam kényelmetlennek éreztem. A kikötő ott olyan hogy nem egy taverna van a parton.
Fogtam összetoltam ott 2 széket és belevetettem magam
Akkorát aludtam a parton a hűvös időben, hogy még
S mire a komp átvitt minket máris kezdhettünk a strandon.
Ha a szállást netán nem tudnád elfoglalni....
Mondjuk tény, hogy nekem igen kicsi az alvás igényem. No de nem is aludni megyek a tengerpartra
Tavaly Kefalónián voltunk. Hajnal 05:00 re már megérkeztem a szárazföldi rész komp kikötőjébe.
A komp reggel 8:00 kor indult, jegyet is csak 07:00 től lehetett venni.
A család vígan aludt a kocsiban. Jómagam kényelmetlennek éreztem. A kikötő ott olyan hogy nem egy taverna van a parton.
Fogtam összetoltam ott 2 széket és belevetettem magam
Akkorát aludtam a parton a hűvös időben, hogy még
S mire a komp átvitt minket máris kezdhettünk a strandon.
Ha a szállást netán nem tudnád elfoglalni....
Mondjuk tény, hogy nekem igen kicsi az alvás igényem. No de nem is aludni megyek a tengerpartra
A fentiek és a gyerek miatt szerintem is az éjszakai utazás a legjobb nem kell legalább hallgatnom: Mikor érünk már oda? slágert, meg aki a szigetekre vagy délre utazik amúgy is húsz óránál is több a menetidő úgyhogy mindenképpen éjszaka is kell utazni.
Autóval indulunk Nei Poriba, ez lesz az első utunk oda. Lenne pár kérdésem, kérem aki tud válaszoljon
A szerb és a macedón autópályadíjakat mindenhol lehet fizetni euróval, vagy mindenképpen váltsunk dínárt/dénárt?
Ha váltani kell, éjjel-nappaliaik a váltók? Biztonságos ott kiszállni?
Tankolásnál szintén ez a kérdésem, lehet euróval, vagy inkább kártyás fizetés? Nem szokott gond lenni?
Olvastam hogy kötelező tartozék a kocsiban a poroltó, ami nálunk viszont nem az. Szerezzek be egyet? És az egészségügyi doboz csak bontatlan, ill. még nem lejárt lehet? (MO-n már úgy tudom nem baj ha le van járva)
#1658052011-06-16 15:34:46 Válasz a #165802. hsz-ra
Végig tudsz mindenhol euróval fizetni , Szerbeknél a kapuknál ki is van írva az eurós ár euróban is adnak vissza ha többet adnál. Makedóniában 3 kapu van, 1-1-1- eurót elfogadják. A középső kapunál lehet hogy kettőt fognak kérni. Momentán én mindig egyet adtam a 20-30 x út alatt. A kutakról csak a görög határnál lévőről tudok nyilatkozni, nekem addig elég a gázolaj, de ott is euróval szoktunk fizetni,ja és ki is van írva ott is az eurós fizetnivaló...
#1658062011-06-16 15:37:14 Válasz a #165802. hsz-ra
Tudtommal poroltó nem kötelező, de ajánlott 2-4 ezer ft között Tescóban kapható. Mentőládát meg még tőlem soha nem kért egy szerv sem sehol arról nem tudok nyilatkozni szintén..
Arsasa. Három napja jöttem haza szintén első autós utamról. Szerb és Macedon pályadijakat euroba fizettem mindenhol. Éjszakai pénzváltórol nem tudok nyilatkozni, mert már jóval előtte váltottam szerb dinárt. Macedon denárt egy pénzváltóbam sem találtam, de szerintem felesleges. A tankolást szerbiában dinárral fizettem. Poroltót az auchanba vettem ezeregyszáz forint körül volt. Eü dobozom alapból bontatlan van. A nagy felkészülésem végeredménye, hogy az ég világon semmit nem néztek sehol.
Aniko. Tulajdonképpen nekem az volt a lényeg, hogy egészben leérjünk, visszafelé szintén. Az éjszakázáshoz hozzászoktam, vezetni szeretek. Próbáltam mindenre odafigyelni, megjegyezni a kritikus pontokat,de ugymond csak egy volt. Belgrádnál az a lezárt felhajtó. Azon kivül sima út. Ha majd többször megteszem ezt az utat, biztos sokkal rutinosabban fog menni. Ha tehetném holnap megint elindulnák.