Ezer bocsi elsõnek a kajás képeket kicsinyítettem le, mert azokból van a legkevesebb
A garnélából több féle méret és fajta is volt, meg volt languszta is. Itthon is csinálok sokszor ilyen rizses kaját, ami az utolsó képen van, de a mélyfagyasztott és felolvasztott garnéla íze egész más, mint a frissé. Bevallom a 11 napból 8 napon át halat és rákot ettünk, de nekem már a fülemen folyt ki, pedig én is imádom. A párom viszont ragaszkodott hozzá. Így volt, hogy én pizzát ettem, mert mát annyira kívántam valami tésztát, neki meg extra megcsináltam a rizses kaját.
Találtam finomabbat is mint a sárgarépa, de ha a gyerekeknek nem engedem, hogy nassolgassanak este 7 után, akkor magammal is szigorúnak kell lennem. Mivel este hatkor vacsizunk, utána már csak gyümölcsöt engedélyezek magunknak.
Csutek!
Nagyon határozott vagy! Persze neked van igazad, de olyan jól esik még késõ este, amikor már agyhalál áll be nálam, a TV elõtt valamit enni. És szégyen nem szégyen, nem mindig kalóriaszegény étkeket. Bár én könnyen vagyok, meg a lányaim is.
Az Andi képei pedig beindították a fantáziámat. Sajnos itthon nem kapok rákot, de ez a rizses hami nagyon jól néz ki. Következõ nagy bevásárlásomkor szétnézek, hátha sikerül garnélát vennem.
Egyébként én is úgy vagyok a nyaralás alatt, hogy legszivesebben halat és egyébb tengeri herkentyût ennék egész idõ alatt. Csak akkor mi lesz a többi helyi specialitással ugye. Hát ez örök dilema nálam a rendeléskor.
A határozott vagyok, de eredménytelenül. Ha lefekszem mindig leoson a család egy kis nasiért. A fiam és a férjem nagyon szerencsés alkat. Ehetnek amennyit akarnak, nem változik a súlyuk. A lányom kicsit problémásabb. Szerintem az én 3 évvel ezelõtti problémámon nem jutott túl, ezért a "bánatát" evésbe folytja. Akár mennyit mozog, a suliban bántják a súlya miatt. Pedig nem kövér csak vaskos. Az én súlyomról jobb ha nem beszélünk.
A tengeri herkentyûk:
Egyet értek veled abban, hogy a görög gasztronómiának rengeteg finomsága van ezen kívül is. Nekem viszont a tenger gyümölcsein kívül marad a gyros, a sós palacsinta és szinte semmi más. A közel 40 éves epém ugyanis nem bírja a paradicsomot a ha megfõzték. A mediterrán konyha viszont szívesen alkalmazza. Ezért maradnak az eddig felsoroltak és a natur sültek. A muszakát is szokták sok paradicsommal fõzni.
A Corában lehet mindig friss garnélát, kagylót, és tintahalat kapni. A garnéla kb. 2300Ft/kg, ha jól emlékszem. Én már néztem is, meg vennék is, de nem tudom elkészíteni, így bele is betegednék ha annyi pénzt kéne kidobni az ablakon, és utána normális vacsit csinálni.
De gondolom, sós fokhagymásvízben kell megfõzni, csak utána mit kell vele csinálni... ez a nagy kérdés
Nem tudom, a debreceni Corában nem mindig teljes a választék és sajna a tintahalak is elég aprók.
Az elkészítést nem igazán magamnak szánnám, van nekem nagyon ügyes párom ugye. Sokáig polipot nem mertünk venni hasonló félelmek miatt, de aztán bele vágtunk és teljes siker lett.
Nekem nagy szerencsém van: mindent ehetek amit szeretnék, nem is látszik meg rajtam, ráadásul fentartásaim sem nagyon vannak az ételekkel szemben.
Nekem sincsenek az ételekkel szemben fenntartásaim, viszont nem lenne jó elrontani a nyaralást egy epegörccsel. Ami a mi pörköltjeinkhez hasonlít, az rendszerint tartalmaz paradicsomot. Ráadásul vannak halételek, amik szintén nem nélkülözhetik a paradicsomot.
Ezért maradok a roston vagy f@szénen sült ételeknél. Pedig mennyire szeretem a paradicsomlevest, hogy a többi paradicsomos ételrõl ne is beszéljek.
A garnélákat ha frissen veszitek és még rajta van a páncéljuk, elõbb meg kell pucolni, azaz letépni a fejét, lábait és lefejteni a páncélját. Könnyen megy, csak sokáig tart. Én sem tanultam ezt sehol, hogy hogyan kell elkészíteni, magamtól kisérleteztem ki. Én úgy csinálom, hogy a serpenyõbe beleöntött kb 1 centi mély olajba sok oregánót szórok és 3-4 fokhagymagerezdet aprítok vagy préselek. Ezt hagyjátok állni egy kicsit, hogy az olaj átvegye az ízüket. A forrásban lévõ olajba beledobáljátok a garnélákat és amint látjátok, hogy fehérdenek, vagy egy kicsit változik a színük (kb. 30 másodperc múlva) már szedjétek is ki, különben összemennek, kifõ belõlük a víz és kemények, gumisak lesznek. Ha kihûlnek, sokkal erõsebben érezni a fokhagyma ízét rajtuk, mint melegen. Páncélostól is lehet sütni (úgy is csináltuk már), de annak hátulütõje, hogy pucolás során nem csak a kezed lesz könyékig olajos, hanem a páncél alól kispriccel az olaj és az egész pólódat és nézheted Leginkább ajánlatos meztelen felsõ testtel vacsizni
A rizses kaját én úgy csinálom, hogy színes kalifornia paprikákat, friss champinont és cukkini darabkákat párolok újhagymával, aztán hozzá a fõtt rizs és a garnéla (de mint a képen látható, jobb híjján borsó és kukorica konzerv is megteszi). Itthon én is csináltam már sokszor mélyfagyasztott, elõre pucolt garnélával (de azt is fritírozzátok elõtte a fokhagymás olajban). Gyorsan elkészülõ étel, ízletes és laktató. Én sóval, borssal, sok fokhagymával fûszerezem, néha szójaszószt is öntünk rá.
Jó étvágyat!
Nos nem is lenne túl szerencsés egy kis epegörcs, az egész nem ér annyit. De nézd a jó oldalát: a bõség zavarában már is kiesett egy csomó dolog a rostán, ennyivel is könnyebb választani.
De nyersen eheted a paradicsomot? Azért kérdezem, mert tapasztalatom szerint kinn valahogy sokkal finomabb mint itthon.
A grillezést sajnos erre az évre úgy néz ki el lehet felejteni. Nagyon fáj érte a szívem, de hidegben valahogy nem esik jól kinn álldigálni. Bár még lesz egy kis hegyi kirándulásunk a hónap második felében, ott mindig sütögetünk egy kis húst. Bár kis vörösborral már rá kell segíteni, hogy ne fázzunk.
Nyersen megehetem a paradicsomot és a káposztát is. Bár nem ide tartozik, régen a paradicsomos káposzta volt a kedvencem.
Mi röfit vágunk a hétvégén. Ha már úgy is kinn vagyunk, valószínüleg sütök egy kis suvlakit.
Ilyen alkalmakkor általában hp-vel indul a nap. Az egy kicsit átmelegít. Habár a forró teát jobban kedvelem.
Andi!
Köszi a receptet és az útmutatót! Az eredményrõl majd beszámolok.
Csutek!
A röfivágást mi már régen feladtuk, inkább megveszem a kellõ húsmennyiséget. Persze lehetne ez ellen érveket felhozni, de ezt választottuk. Mi nem is tartunk állatokat, így meg kellene vásárolni a röfit is. De ismerem ezen napok menetrendjét, tehát indíts HP-val. Na ez nekem nem jön be, inkább jó kis forralt bor.