Tök rendes vagy, hogy leírtad, hogyan is kell csinálni a garnélát. Tudod, filmekben csak azt látni, hogy küzdenek a péncéljukkal, és frecseg össze vissza a lé belöle , de még így is összeszalad a nyál a számban. Legközelebb ha a Corában járok, már nemcsak szemezek vele, hanem veszünk is, mert a férjem is nézegeti rendesen és ott kérdezi tõlem, hogyan kell ezt megcsinálni, mintha én már milliószor csináltam volna belõle ételt.
Drága Rebikém!
Számomra az is csoda, hogy friss tintalhalat, kagylót, és rákot lehet kapni itthon, így a mérete mondjuk a tintahalnak már ideális is. Persze én is jobban örülnék, mondjuk egy méteres darabnak, de akkor abban a hónapban már húst nem kellene venni, annyira drága, és így a húsra való el is fogyna.
Persze lassan nálunk is jönnek a disznóvágások, nálunk nagy hagyomány, én éppen nem szeretem, sajnálom az állatot.
Na azért méteres tintahalra én sem vágyom, de itt felénk a bébi méretet lehet kapni. Ezt a méretet Horvátországban ettem, ami végül is nem volt rossz, de a Görögországban kapható nekem jobban bejön. Ráadásul az a méret már tölthetõ is. A polippal is ez a helyzet. A Coraban vett bébi polip volt, valahogy nem ugyan az ízben sem mint a nagyobb. Persze ha nem annyiért adnák amennyiért én sem sopánkodnék, de ezért az árért már hadd válogassak.
De a Plusban sikerült vennem ehetõ minõségû fagyasztott tintahal karikát méltányos áron. Nem tudom eldönteni, hogy állandó termék lesz, vagy csak a görög hetekhez kapcsolódott, de bízom benne, hogy az elõbbi.
Na de ez azért szerencsére nem akkora probléma, nincsennek is miatta álmatlan éjszakáim. De olyan jó néha finomakat enni.
Bocsi Rebi, én csak azért írtam, hogy lehet frisset is kapni, mert itt írtátok, hogy az mennyivel jobb. Nekem pl. tök mindegy, hogy fagyasztott a tintahal vagy friss, mert imádom. Természetesen fagyasztott tintahalat, bármelyik boltba szinte meg lehet venni.
Viszont a Metaxáról most olvastam, hogy borokból készül és még rózsa is van benne, lehet ezért ízlik nekem igazán, és ezt nem tudtam eddig. Oda kint a rózsazselé az igazi csemege a számomra, és még itthon is szoktam enni, talán még van 3 dobozzal.
Nagyon szívesen. Egyszerû elkészíteni és finom, és azért mélyfagyasztottból is jó lesz. Annál még azt javasolnám, hogy ahogy a fél percet sült az olajban a rák, rögtön vegyétek le a tûzrõl és hagyjátok még sokáig a fokhagymás, oregánós olajban állni,különben ízetlen lesz, aztán még hidegen is hozzá lehet keverni a rozses kajához, mert abban újra felmelegszik.
Bp-n az egyik Tescoban (ahova én szoktam járni), ott is van halas pult, rfiss garnélákkal. Meg a nagy vásárcsarnok alagsorában is (ezt mondta valaki, nem tudom pontosan).
Kriszta!
Nincs itt semmi gond, ami bocsánatért kiáltana. Minden alkalommal kiértékeljük a kínálatot az összes hipermarketben a halas pultnál, de az árak miatt csak óvatosan vásárolunk.
De ha már szóba hoztad a metaxát én is utána néztem, bár nem tartozik a kedvenceim közzé:
A Metaxát a mai napig a több évszázados recept alapján három Attikán termõ szõlõfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készítik. Ez egy különleges bor, amelyet lepárolnak. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik 3 – 30 évig (ez a készülõ Metaxa típusától függ), majd Limnos és Samos szigetérõl származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szûrik át, majd további, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás elõtt 48 órán keresztül –6°C-os hõmérsékleten hûtik a folyadékot, majd újra átszûrik.
Az üvegen szereplõ csillagok az érlelési idõrõl árulkodnak.
Az ital jellemzõje a különleges lágy íz, amelyet sokféle módon élvezhetünk. Fogyaszthatjuk szobahõmérsékleten vagy jéggel, magában vagy long-drink-ként (például gyömbérrel, narancslével vagy kólával), de koktélalapnak is kiváló. Hagyományosan azonban önmagában, szobahõmérsékleten, különösen étkezés után kellemes ital. Jéggel üdítõen hat a nyári éjszakában. Hûvösebb estéken pedig meleg teában vagy kakaóban is finom!
Nos kakaóban még nem próbáltam, de elgondolkodtam rajta. Itt most nagyon hideg van kinn.
Örülök, ha nem értettél félre, de gondoltam egy bocsit mindig lehet írni, abból nem lesz baj.
A Metaxa összetételét én nagyjából tudtam, de a rózsadolog az most derült ki most olvastam.
Kakakóval én is kipróbálom, kiváncsi leszek, a két kedvenc egy pohárba mit fog kihozni magából nekem
Az IMIGLYKOS bort azt én is rendszeresen vásárolom, pont az én ízlésemnek megfelelõ édes bor. A mellette lévõvel még nem próbálkoztam, az igazság az, hogy nem is láttam. De ami késik nem múlik, legközelebb célirányosan keresem. De nem mondod, hogy neked még ekkora készleted van a nyaralásból???? Az ouzónak és a Metaxának nálunk túlélési esélye sincs, bár az ouzós üvegem alján még van pár adag. Szerencsére csak én szeretem.
Klassz a háttér.
Nekem is van még 2-3 korty ouzóm, a söröcskét pénteken bontjuk fel, a borocskám már rég elfogyott. Azt hiszem a hétvére meglepem magunkat egy üveg vörössel.
Az alsó képen, közvetlenül Evia alatt, mi van abban az üvegben? Valahogy megzavart, hogy karamell és ha jól látom ouzo van ráírva. Nem tudom a kettõ együtt milyen lehet, külön-külön nagyon szeretem. Vagy a görögöknél a cukrot nevezik karamelnek?
Nos én is nézek, de nem látok! Szerintem ez egy töltött cukorka lehet. Nagyon érdekes lehet az ízhatás, gondolom amolyan sósborszeszes cukorka görög módra. Vagy nem????
Sziasztok!
A középsõ üvegben egy finom ouzós cukorka van, a határon vettem a vámmentesben. Kint is vettem kék csomagos ouzó ízût, de szerintem ez finomabb.