Kriszta, azt a fûszerkeveréket én sem a görög salátához használom, maximum hintek egy picit a tetejére. A többi vegyes salikhoz viszont nagyon bejön. Az én görög salim nem recept, hanem a saját ízlésünk alapján késül, ez pedig a következõ: Vastagon (héjával) szeletelt, négyreszbe vágott uborka szeletek, paradicsom, lila hagyma, kis olívaolaj, sok citromlé, sok oregánó, só és a feta sajt. Semmi más.
Ennek a fûszerkeveréknek, amit írtam fõleg hagyma íze van, igazából olyasmi, mintha örült, szárított vöröshagyma lenne.
Lacka, ezt én is hallottam a fetasajtról, de mégis sok sajtra ráírják ezt a szót, feta. Van egy holland gyármányú, (Apetina) kék fehér kemény kartoncsomagban van, nem túl nagy, de jó drága. Omlós és krémes, nem olyan kemény, mint némelyik görög és nem fulladsz bele a sok sóba sem ajánlom mindenkinek, nagyon fincsi
Hát ja. Meg a kimért `eredeti` sajt is ki tudja, honnan van. De legalább az illúzió megvan. Az is valami, ha már õseink megálltak itt, ahelyett, hogy éles kanyarral Hellász felé vették volna útjukat...
Na jól van Lacka, , de lehetett kapni, mostanában sajna nem látom, fehér csomagban is fetát, és arra rá volt írva Made in Greece és az tényleg fincsi sós, és kemény volt.
Értem már Andi mire használod, így már másabb. Anno, én is vettem egyszer, de borzalmas volt, úgy ahogy írod, hagyma ízû.
Szerintem az a Holland sajt is azért olyan krémes, mert tehéntejbõl készülhetett.
Néhány órára kiteszem a lábam itthonról és máris pörög a kedvenc topicom.
Sok új infót kaptam Tõletek. A feta jellegû sajtok közül én a Fetakit használom itthon, eddig még azt találtam a leg kellemesebb ízünek. A görög salira öreganyót szoktam rakni, néha, de általában csak sót és borsot. Citromlé helyett balzsamecetet használok. A paradicsom, uborka és lilahagyma mellé szoktam még rakni vastag husú paprikát. Mindent kicsi kockára vágok, hogy egy-egy falatba minden hozávalóból jusson.
A tzatzikit régen én is kaporral csináltam, de mióta apucit elcsaltam Hellaszba, azóta csak úgy hajlandó megenni, ahogy ott készítették.
Én most is használnék kaprot, de a férjem köszöni szépen és nem kér belõle. Számára most az az igazi, amilyet kint ettünk(ahol többször ettünk, ott csak rávigyorogtak a pincérek és hozták neki a tzatzikit kérés nélkül). Csoda, hogy a fagyihoz nem kért.
Egyébként csak három zöld fûszer van amit igazán szeretek: bazsalikom, kapor és a rozmaring.
Azt tudjátok, hogy a rozmaringtól késõbb kezd el romlani az étel. A régi görögök egyfajta tartósítónak használták húsételekhez.
Itt mindenki profi szakács!!!Komolyan mondom, ahogy olvasom a topikot egyre jobben elszonytolodom, hogy én soha nem leszek olyan jó fõzõmester, mint Ti !
Nyugi! A Te korodban én csak a paprikáskrumlit és a rántottát ismertem.
Szeretek jókat enni, ezért amikor férjhez mentem, megtanultam fõzni. A nemzetek konyhája sokkal késõbb került képbe.
Nahát miket meg nem tudok ebbe a topikba . Persze akinek szuper felesége van annak nem is kell tudni fõzni. De megsúgom neked, hogy a férjem profi módon fõz bográcsba. Ezen gondolkodj el, mert egy férjnek ennyit tudnia kell.
Estella!
Az, hogy Bundás nem tud fõzni az egy dolog. Nos én már régen voltam 20 éves, de bár azt nem mondom, hogy nem tudok fõzni, de nem szeretek. És szerencsére az én férjemnek hobbija a fõzés. Nyugi, csak megfelelõ fickót kell találni!
De ennek ellenére élvezettel olvasom szakértõ társaink írásait és raktározom az infokat. Ha netán megszáll az ihlet tudjam mit és hogyan.
Azért megcsinálok én (majdnem) mindent, két gyerek mellett muszály is idõnként a tûzhely mellé állni. Ha kell megoldod te is.
A kreativitásom leginkább a konyhában jön elõ. De aki utál fõzni, idõvel az is tud nagyot alkotni. Néhány jó szakácskönyv, egyre kifinomultabb ízlelõ bimbók, a többi jön magától.