Kedves Kriszta35!
Nem én, hanem a pedikûrösöm volt farsangkor is Görögországban, mivel a férje görög. Õk többször is mennek évente különbözõ helyekre, mert nagy a rokonság. Mindíg kifaggatom a friss élményeirõl és tapasztalatairól. Ezt a népszokást is Õ mesélte.
Üdv.:
Ebbõl a szempontból is annyira mások a görög emberek, igazán szeretnek élni, ha a farsangot is ilyen szépen ünneplik.
Nem tudom mi miért nem tudunk ilyen nagy életörömmel élni?!
Sajnos nálunk kihalnak a népszokások lassan. Talán a rohanó életmód miatt is, és egyre inkább önzõek az emberek (tisztelet a kivételnek). Mindenki csak a pénzt hajszolja, másra nem jut ideje.
Ebbõl a szempontból is annyira mások a görög emberek, igazán szeretnek élni.......
Valahol olvastam, hogy a napsütéses órák száma ezt nagyon befolyásolja. Van is ebben valami, hisz most hogy ténylegesen itt az õsz elég pocsék lett a hangulatom.
A tudatalatti: elõször tavaszt gépeltem!
Persze nem csak errõl lehet szó, de nem tudom mennyire értenének egyet velünk az igazi városlakó görögök. Azért ha a turista elmegy húsvétkor pl. Hollókõre õ sem azt látja hogy mennyire utálom én húsvét 2. napját. Ezért vagyok én is ott akkor.
Én is voltam már Hollókõn Hústvétkor és ténylet szép ott minden.
De úgy hallotam, hogy Athénba is nagy hagyománya van a Húsvétnak, és õk igazi városi emberek.
Tavaly volt kint egy ismerõsöm, és vagy ugratott, vagy tényleg igaz, hogy a birka vagy másik állat belét is megcsinálják ételnek, mert ott ez hagyomány.
Nem tartom kizártnak. Emlékszem amikor férjhez mentem nagyvárosi lányból kisvárosi asszony lettem ( ) elsõ disznótorunkon kerek szemmel néztem amint a "csetreszbe" töltik a hurkát. Ez a belek körüli hártya(?). De ha a pacalra gondolsz, ismeretlenül az is elég morbid gondolat.
Férjem most mondja, hogy hiteles az infód: a görögök húsvétkor kecskét vagy birkát vágnak, melynek a belét megtisztítják, másik béllel megtöltik, felfûzik, ezután sütik vagy fõzik. Forrás: Paprika TV. Állítólag finom.
Majd ha lesz rá tervetek írd meg, mert ilyet még én se sokat láttam itthon
Szüleimnek már van évek óta. Fémvázas üveg tetejü-falu házikó, amely a ház mellé épült. Ki van vezetve a fûtés, ez az utolsó radiátor a rendszerben. Minden kényes virágomat átviszem, de mivel édesanyám is tekintélyes készlettel rendelkezik csak indokolt esetben fogadja be az enyémeket. Eredetileg a muskátliknak építették, de ma már csodás benne a citrom, mandarin is. A yukka nem itt van, de gondolom a virágzásához ez is kevés lenne.
Érdekes növényekkel találkoztam Görögországban, amikor csak úgy kószáltunk. Biztos, hogy én ki vagyok "hegyezve" ezekre a dolgokra, így én szoktam a családom figyelmét is felhívni ilyetén "csodákra".
Nos megkérdeztem az ismerõsömet ezzel a hústvéti hagyománnyal kapcsolatosan, és õk ezt Athénba a Hilton szállda elõtt látták, hogy a bárányt egészben sütik, és mellette a belét is felcsavarják és megsütik.
Ez egy másik topokba való lesz, de itt megjegyzem, hogy talán meg van a receptje, ha valakit érdekel, de ha én megkapom közzé teszem
Sziasztok!
A görögök a születésnapok helyett a névnapokat (giortesz) tartják számon, azaz az ortodox keresztségben elnyert nevet ünneplik ilyenkor. A népszerû szentek névnapjai alkalmával gyakorlatilag az egész nemzet kirúg a hámból. A helyiek azt mondogatják egymásnak: "Giortazo szimera" (ma ünneplek). Amire a válasz: "Hronia polla" (isten éltessen sokáig).
Én nagyon díjazom ezt a görög hagyomány, és szívesen fel is venném, ha nálunk is lenne ez a jó szokás, mert így az idõ elõre haladásával, már jobban szeretem ha az ismerõsök csak a névnapomra emlékesznek.