Görög kultúra
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 46
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1937 Üzenet linkje2005-09-19 09:33:35 

Szia Rebeka!

Nos amig itt le nem írtad, hogy a Yuka pálma virágzik ezt eddig nem is tudtam.

Persze ez kint nem tünt fel, mert nem figyeltem.
De a téli kert az jó ötlet, mert a virágaim nekem is csak sinylõdnek a néha túl melegszobába.

Majd ha lesz rá tervetek írd meg, mert ilyet még én se sokat láttam itthon icon_wink.gif

Szió

Kriszta

# 47
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1941 Üzenet linkje2005-09-19 13:45:02  Farsangkor Görögországban

Kedves Kriszta35!
Nem én, hanem a pedikûrösöm volt farsangkor is Görögországban, mivel a férje görög. Õk többször is mennek évente különbözõ helyekre, mert nagy a rokonság. Mindíg kifaggatom a friss élményeirõl és tapasztalatairól. Ezt a népszokást is Õ mesélte.
Üdv.:

# 48
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1960 Üzenet linkje2005-09-19 15:37:40 

Ebbõl a szempontból is annyira mások a görög emberek, igazán szeretnek élni, ha a farsangot is ilyen szépen ünneplik.

Nem tudom mi miért nem tudunk ilyen nagy életörömmel élni?!

# 49
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1963 Üzenet linkje2005-09-19 16:11:38 

Kriszta35 írta:
Ebbõl a szempontból is annyira mások a görög emberek, igazán szeretnek élni, ha a farsangot is ilyen szépen ünneplik.

Nem tudom mi miért nem tudunk ilyen nagy életörömmel élni?!

Sajnos nálunk kihalnak a népszokások lassan. Talán a rohanó életmód miatt is, és egyre inkább önzõek az emberek (tisztelet a kivételnek). Mindenki csak a pénzt hajszolja, másra nem jut ideje.

# 50
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1964 Üzenet linkje2005-09-19 16:18:02 

Valószinû, hogy igazad van, de én már arra is gondoltam, hogy nálunk a Himnuszunkkal kezdõdik a baj, sugalja a negatívumokat.

Még ha tudsz ilyen népszokást, írd meg kérlek, olyan jó olvasni

# 51
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Hadnagy
Aktív fórumos
Aktív fórumos
144 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1965 Üzenet linkje2005-09-19 16:21:24  ..

Én tudok, majd beírom a saját topicomba. icon_lol.gif
# 52
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1967 Üzenet linkje2005-09-19 16:24:28 

Akkor majd olvasom azt is, csak ne hagyagold a topikotat icon_biggrin.gif
# 53
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1971 Üzenet linkje2005-09-19 18:15:31 

Kriszta35 írta:
Ebbõl a szempontból is annyira mások a görög emberek, igazán szeretnek élni.......

Valahol olvastam, hogy a napsütéses órák száma ezt nagyon befolyásolja. Van is ebben valami, hisz most hogy ténylegesen itt az õsz elég pocsék lett a hangulatom.
A tudatalatti: elõször tavaszt gépeltem! icon_lol.gif
Persze nem csak errõl lehet szó, de nem tudom mennyire értenének egyet velünk az igazi városlakó görögök. Azért ha a turista elmegy húsvétkor pl. Hollókõre õ sem azt látja hogy mennyire utálom én húsvét 2. napját. Ezért vagyok én is ott akkor. icon_exclaim.gif

# 54
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1972 Üzenet linkje2005-09-19 18:22:50 

Szia Rebeka!

Én is voltam már Hollókõn Hústvétkor és ténylet szép ott minden.
De úgy hallotam, hogy Athénba is nagy hagyománya van a Húsvétnak, és õk igazi városi emberek. icon_biggrin.gif

Tavaly volt kint egy ismerõsöm, és vagy ugratott, vagy tényleg igaz, hogy a birka vagy másik állat belét is megcsinálják ételnek, mert ott ez hagyomány.

Kriszta

# 55
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1975 Üzenet linkje2005-09-19 20:16:55 

Nem tartom kizártnak. Emlékszem amikor férjhez mentem nagyvárosi lányból kisvárosi asszony lettem ( icon_lol.gif ) elsõ disznótorunkon kerek szemmel néztem amint a "csetreszbe" töltik a hurkát. Ez a belek körüli hártya(?). De ha a pacalra gondolsz, ismeretlenül az is elég morbid gondolat.
Férjem most mondja, hogy hiteles az infód: a görögök húsvétkor kecskét vagy birkát vágnak, melynek a belét megtisztítják, másik béllel megtöltik, felfûzik, ezután sütik vagy fõzik. Forrás: Paprika TV. Állítólag finom.

# 56
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1976 Üzenet linkje2005-09-19 20:32:28 

Kriszta35 írta:

Majd ha lesz rá tervetek írd meg, mert ilyet még én se sokat láttam itthon icon_wink.gif

Szüleimnek már van évek óta. Fémvázas üveg tetejü-falu házikó, amely a ház mellé épült. Ki van vezetve a fûtés, ez az utolsó radiátor a rendszerben. Minden kényes virágomat átviszem, de mivel édesanyám is tekintélyes készlettel rendelkezik csak indokolt esetben fogadja be az enyémeket. Eredetileg a muskátliknak építették, de ma már csodás benne a citrom, mandarin is. A yukka nem itt van, de gondolom a virágzásához ez is kevés lenne.
Érdekes növényekkel találkoztam Görögországban, amikor csak úgy kószáltunk. Biztos, hogy én ki vagyok "hegyezve" ezekre a dolgokra, így én szoktam a családom figyelmét is felhívni ilyetén "csodákra".

# 57
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1985 Üzenet linkje2005-09-20 10:31:43 

Sziasztok!

Nos megkérdeztem az ismerõsömet ezzel a hústvéti hagyománnyal kapcsolatosan, és õk ezt Athénba a Hilton szállda elõtt látták, hogy a bárányt egészben sütik, és mellette a belét is felcsavarják és megsütik.

Ez egy másik topokba való lesz, de itt megjegyzem, hogy talán meg van a receptje, ha valakit érdekel, de ha én megkapom közzé teszem icon_biggrin.gif

Kriszta

# 58
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1986 Üzenet linkje2005-09-20 10:47:07  Névnapok

Sziasztok!
A görögök a születésnapok helyett a névnapokat (giortesz) tartják számon, azaz az ortodox keresztségben elnyert nevet ünneplik ilyenkor. A népszerû szentek névnapjai alkalmával gyakorlatilag az egész nemzet kirúg a hámból. A helyiek azt mondogatják egymásnak: "Giortazo szimera" (ma ünneplek). Amire a válasz: "Hronia polla" (isten éltessen sokáig).

# 59
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1987 Üzenet linkje2005-09-20 10:59:50 

Szia Kedves Valcsi!

Én nagyon díjazom ezt a görög hagyomány, és szívesen fel is venném, ha nálunk is lenne ez a jó szokás, mert így az idõ elõre haladásával, már jobban szeretem ha az ismerõsök csak a névnapomra emlékesznek. icon_biggrin.gif

Kriszta

# 60
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1994 Üzenet linkje2005-09-20 12:00:12 

Szia Kriszta!
Egyetértek! Én sem nagyon örülök neki, ha emlékeztetnek a szülinapok rá, hogy megint idõsebb lettem egy évvel.
Puszi

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 4 5 ... 11 12 13   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu