Szerintem ez csak az autó assistant. Tavaly velük kötöttük, 8500 Ft volt nekünk is 10 napra. Az nem tudom, hogy van-e benne utasbiztosítás, mi direkt az autóra kötöttük. Utasbiztosítást az EUB-bal kötöttünk. Idén az Allianz-nál kötöttük az assistant biztosításunkat, mert náluk van a kötelezőnk, így csak 3500 Ft 1 évre.
"Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól. A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki. A tilosban parkoló járművekről a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket csak a bírság kifizetését követően, de legalább 20 nap elteltével kaphat vissza a szabálysértő. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. A görög hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén: a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság. "
"Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. . "
Ez nem AM kategória lenne? Ez egy külön kategória a jogsiban, ami fel van tüntetve és 50 cm3 alatti segédmotoros kerékpárra vonatkozik. Az A1 kategória az 50-125 cm3.
#2482352018-06-27 23:14:02 Válasz a #248204. hozzászólásra
Ugyanezt az utat kívánjuk megtenni mi is egy nap alatt, gyerekkel 3 hét múlva. 10 és fél órát ír a navi. Ez azt jelenti, hogy már túrnak-fúrnak tehát várható a felújítási dugó és a hosszabb menetidő a pálya és Bitola közötti szakaszon a közeljövőben?
Szerintem ez csak az autó assistant. Tavaly velük kötöttük, 8500 Ft volt nekünk is 10 napra. Az nem tudom, hogy van-e benne utasbiztosítás, mi direkt az autóra kötöttük. Utasbiztosítást az EUB-bal kötöttünk. Idén az Allianz-nál kötöttük az assistant biztosításunkat, mert náluk van a kötelezőnk, így csak 3500 Ft 1 évre.
Tavasszal orvosi ellátásra szorultam, az EU-ban. Az akkori Wienna insurance-val kötöttem utasbiztosítást (most talán Union?).
Csak utólag fizettek, azt viszonylag gyorsan, DE az azonnali segítségnyújtás és a promt problémamegoldásból nullák. A kiscsaj a vonal végén teljesen diletáns volt és fogalmatlan, hogy mit is kellene most csinálnia.
Hazaérkeztünkkor, beszéltem velük, és nem értették mi a baj, hisz gyorsan fizettek. Persze, csak ott azonnal sz*rban, hagytak. Mivel nem erre a biztosítási területre specializálódtak, így túl nagy "mentési" tapasztalatuk sincs....
Majd felhívtam az EUB-ot, hogy náluk hogyan zajlik a "mentés" (régen mindig velük mentünk, de a Netrisk-nél nem lehet rájuk kötni, így kimaradt). Külön az assistane-vel beszéltem, és azt mondták, hogy Görögó.-ban már csak magánellátókkal vannak szerződésben,mert nagyon sok panasz érkezett az állami szektorra. Elmondta a "mentési folyamatot" és meggyőzött, csak velük megyek ezentúl. Ezt megerősítette egy ismerősöm, aki bajba került kint, (EUB-bal szerződött) és profin ellátták, illetve valóban segítettek neki és szervezték a segítségnyújtást telefonon keresztül, ami sokszor fontosabb mint a pénzbeli támogatás.
Ezek után nekem az számít elsődlegesen, hogy mennyire profin vesznek részt a problémád megoldásában, ha kiszolgáltatottá válsz kint, és minden egyéb másodlagos.
Ja és azt mondta az EUB-os pali, hogy Európa olcsóbb országaiba, nem érdemes a legdrágább 120M-ft-os összegig térítést nyújtó biztosításokat kötni, (persze csak sztenderd nyaralás esetén) mert egyébként is relatív olcsó orvosi/kórházi ellátást úgy sem fogja senki kimaxolni. Persze a drága országok esetén más a szitu. (rokonom egyszerű kis pár napos ellátása Németországban 4 M ft-ba került volna, ha nincs biztosítása)
Sziasztok, következő hét péntek késő délután fogunk indulni Sidariba autóval. Szeretnék tanácsot kérni, a kompozással kapcsolatban, hogy melyik kompot érdemes választani mert amint látom két lehetőség is van. az egyik Igoumenitsa-Lefkimmibe a másik Igoumenitsa-Korfura fut be.
Ugyanezt az utat kívánjuk megtenni mi is egy nap alatt, gyerekkel 3 hét múlva. 10 és fél órát ír a navi. Ez azt jelenti, hogy már túrnak-fúrnak tehát várható a felújítási dugó és a hosszabb menetidő a pálya és Bitola közötti szakaszon a közeljövőben?
nem, teljesen más lesz a nyomvonal, a navi tényleg 10 és fél órát ír, de nekünk odafele 10 óra volt, visszafele 9 és fél Budapesttől/ig. Ha minden korlátozást szigorúan betartotok, akkor lehet, hogy tényleg 10.5 lesz, de mindenhol gyorsabb a forgalom tempója. Pl. Prilep és Bitola között 120-nál minket előzgettek...
Sziasztok, következő hét péntek késő délután fogunk indulni Sidariba autóval. Szeretnék tanácsot kérni, a kompozással kapcsolatban, hogy melyik kompot érdemes választani mert amint látom két lehetőség is van. az egyik Igoumenitsa-Lefkimmibe a másik Igoumenitsa-Korfura fut be.
ha szeretsz vezetni és jóval kevesebbet hajózni+fizetni, akkor Lefkimmi, ha annyira nem szeretsz vezetni és hajlandó vagy ezért jóval többet fizetni, plusz 1 óra helyett 2 órát hajózni, akkor Korfu. Nálunk a Lefkimmi a nyerő.
Köszönöm a válaszod, nálam sem gond a vezetés marad Lefkimmi. Nem tudom mi az a délutáni időpont amikor még a kompra fel tudunk jutni. Ti mikor szoktatok indulni és honnan, hogy időben odaérjetek?
"Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. . "
Ez nem AM kategória lenne? Ez egy külön kategória a jogsiban, ami fel van tüntetve és 50 cm3 alatti segédmotoros kerékpárra vonatkozik. Az A1 kategória az 50-125 cm3.
KissLászló, úgy van ahogy írod.
"1.) Az "AM" kategória fogalma és a kezdő vezetői engedély
Nemzeti kategória; olyan két, három, vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm³ lökettérfogatot meg nem haladó belsőégésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezett sebessége 45 km/h–nál nem nagyobb és saját tömege legfeljebb 350 kg. Az "AM" kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel az "AM" kategórián túl vezethető még az - orvosi érvényesség lejártát követően is, de legfeljebb az engedély kiállítását követő tíz évig - lassú jármű és pótkocsija, kerti traktor és állati erővel vont jármű. Az elsőként szerzett nemzeti kategóriás vezetői engedély a vizsga napjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül."
Köszönöm a válaszod, nálam sem gond a vezetés marad Lefkimmi. Nem tudom mi az a délutáni időpont amikor még a kompra fel tudunk jutni. Ti mikor szoktatok indulni és honnan, hogy időben odaérjetek?
www.lefkimmilines.gr, hát azzal számolhatsz, hogy az A2-n Igoumenitsáig nem lesz dugó és elég jól lehet haladni.