Ami náluk is nagyon ismert magyar kaja, az a "gulás".... Merthogy az milyen finom. Egyfolyátban ezzel rágták a fülem. És olyan vicces volt, hogy nem tudták kimondani normálisan, hogy gulyás!
A csúcs, amikor külföldi ismerõseidnél vendégségben gulyással kedveskednek... Csak egyszer tettem rá kisérletet, hogy elmagyarázzam a "dolgok lényegét" - beleértve a gulyáslevest, pörköltet, bográcsgulyást. paprikást... Megdöbbentek, de annyit elértem, hogy többet nem próbálkoztak így kedveskedni. Már megérte...
A legjobb tzatzikit Korfun sikerült fogyasztanom, amikor fakultatív hajókirándulás keretében elvittek minket Korfu keleti partja mentén egy eldugott partszakaszra. A hajó legénysége sütött-fõzött nekünk, mellé pedig olyan isteni tzatzikit kaptunk... ami nehezen überelhetõ.
Bár Sidariban, a San Remo nevû gyrososnál sem panaszkodhattunk. És a gyrosuk is mennyei.
Itthon még nem készítettünk, de tartok tõle, nem is lenne olyan.
De az itt olvasott tippeknek nagyon örültem, lehet, hogy majd egyszer kipróbáljuk.
Bozsi, igen, ezt igazolni tudom, Németben élek, és a német feták valóban rémes ízûek.
Mi hollandot szoktunk venni, az viszont nagyon fincsi.
Illetve most, hogy nyílt a nagy görög szupermarket, eredeti görögöt is tudunk venni. Tegnap csináltam belõle hatalmas tál görög salit. Az az igazi íz elõhozta a nyaralás hangulatát, ilyenkor szinte hallucinálok már és érzem a tenger illatát, meg a különbözõ más illatokat. Ma is csinálok. Ez egy nagy mûanyag dobozban van és az az elõnye, hogy nyakig úszika sós lében, így a kibontás után még hetekig eláll. Muszáj is neki, mert a legkisebb csomag 1 kilós. Most odavagyok érte, mert az eddigi feták mindig nejlonban voltak, és kb. 5 csepp lé volt rajtuk, másnap már kezdtek besárgulni lé nélkül, ha kibontottad....
Ez itt görög fórum; agyon dícsérjük - okkal - a görög kajákat, ezért eddig meg sem mertem említeni más gyönyörûségeket. de most, hogy provokáció forog fenn, eszembe jutott - miután a hétvégén azt csináltam eredeti sajttal - a bolgár sopszka saaláta (oh, mily' szentségtörés!), s hát bizony az sem semmi (eredeti fûszerezésû kebapcsével)... Szégyenlem is magam...
Végsõ soron igen, de nem mindenhol egyformán csinálják, s van egy-két technológiai trükk, amivel csodát lehet tenni... Amúgy itt a sajt sokkal több, talán sósabb is és reszelt, s a többi adalék is apróbbra darabolt...