Sziasztok!
Én most jöttem vissza a szigetrõl, Limenariában volt a szállásunk, Maria stúdióban.
Thassos tényleg gyönyörû, nem csalódtam benne. Sokkal változatosabb a táj, mint pl. Krétán.
Limenast, mint fõvárost kicsit nagyobbnak képzeltem, de igazából Heraklion miatt, ami tényleg egy nagyváros.
Már nagyon sokan leírták, mit érdemes megnézni a szigeten, ezért ezzel nem szeretnék senkit fárasztani, így csak néhány személyes benyomást és élményt osztanék meg Veletek.
Ha a szigetre indultok, vigyetek magatokkal vízbe való cipõt, mert köves-kavicsos a tenger (még ahol homokos is a part, bent a vízben köves, sünis.)
Paradise beachen mondjuk nem voltunk, de a legtöbb strandra jellemzõ, hogy távolról finomhomokosnak látszik (fényképeken pl.), de a látszat csal - ott is köves, kavicsos a part.
Egyébként cipõ nélkül is lehet élvezni a kristálytiszta vizet, de cipõvel azért kellemesebb lehet..
Metalia beach megér egy-két strandolást, Limenáriában sétáljatok végig a fõ sétányon, fel a dombra, a Speidel ház mellett, ott lesz egy kék felüljáró amin átsétálva már csak le kell ereszkedni a sziklák között végigvezetõ úton.
Taverna, étkezési lehetõség nincs a strandon, csak bár, szóval ha egész napos strandolást terveztek érdemes vinni vmit.
Tavernákról - kipróbáltunk többet is, a kikötõ mellett, illetve a tengerparti sétányon is.
Az Asterias taverna viszi nálam a pálmát, ami a kikötõhöz közelebb van szintén a sétányon, jobbra.
Családi étterem, van minden nap valami házi specialitásuk, isteni a görög salijuk, és ott ettem a legjobb tzatzikit is a szigeten.
Aranyos még a taverna, ami a rendõrséggel szemben van ( biztos megtaláljátok), ajándék desszert, minden este bouzuki zene..nagyon hangulatos.
Csak Makedonikos bort ne kérjetek palackkal, mert ha utána látjátok milyen olcsó az italboltban, meglepetés fog érni titeket.
Egy üveg vörösbort kértünk - felírta hogy Makedonikosz, mellé: 17 euró.
Megkérdeztem, hogy ez az ára-e, erra áthúzta, és föléírta - 13 euró.
A boltban 4 euró, görög Duty Freeben 3,40. Mindegy , azért finom volt:)
Fakultatív programokkal kapcsolatban általános tapasztalat, hogy ha tudsz egy kicsit angolul/németül, és nem ragaszkodsz a csoportodhoz, akkor érdemesebb egyénileg befizetni a programokra.
Nálunk (Bella Tours) a hajókirándulás 34 euró volt, egy kishajóval, BBQval, reggelivel, egész napra.
Ugyanez egyénileg ( mi a szupermarketben fizettünk be, de lehet tavernában, kikötõben ahol kint van a plakát) 25 euró volt, angolul minden görög tud aki ilyesmivel foglalkozik, elég egyszerûen le lehet rendezni.
Mi az Agios Sostis hajón voltunk, ami egy kisebb, családias hajó, 30-an voltunk, dánokkal és olaszokkal.
A magyarok elmondása alapján a Bella Toursosok hangos szlovákokkal teli hajóval kirándultak, meg se lehetett moccanni.
Mi egész jól összebarátkoztunk a dánokkal, olaszokkal (helyes olasz család volt, kultúráltak), a legénységhez tartozó Jorgo nevû görög srác pedig állandóan búvárkodott, rekord méretû csigákat, kagylókal felhozva a felszínre. Annyi kagylót hozott fel, hogy a legtöbb ember a hajón falatozta nyersen. Lekváros kenyér volt reggelire, kávé, narancslé, ebédre bõséges souvlaki görög salival, kenyér.
A görög est nekünk szintén 25 euró volt, de többet nem megyek, nem nevezném görög estnek, inkább nemzetközi bohócestnek.
Egyébként az irodánál ez is 33 euró körül volt, ráadásul nem is Theologosban, hanem valahol Limenária és Alyki között.
Az Augustos tavernában voltunk, ahol a tulaj egy másik férfival együtt énekelt, olyan volt mint a görög Lagzi Lajcsi. Az egész este arról szólt, hogy magukat szórakoztatták azzal, hogy milyen jó elõadók.
Pedig aki hallotta már eredetiben azokat a görög dalokat, nem pont ez lenne a véleménye.
A végén a hastáncosnõ (aki egyben néptáncos és pincérnõ is volt) showja pedig hab a tortán. Kb. 6 asztalon táncolta el ugyanazt a néhány mozdulatot. Tömör unalom.
Csak hogy pozitív dolog is legyen benne: az étel finom volt, 40 percünk volt annyit szedni amennyi jólesik.
Még egy dolog: Ha Limenáriában jártok, mindenképpen ugorjatok be a Thalassies bárba (hotel is egyben) egy koktélra, ahol találkozhattok Theoval, aki talán tulajdonostárs is, de mindenképpen felszolgál, és egy igazi egyéniség a mély hangjával és humorával.
Egyébként ebben a hotelben van a Bellásoknak a félpanzió, van menü akció, 7 euró egy vacsi vagy ebéd, és 3 euró minden koktél. (nagyon megéri, borzasztó jók!! - pl. Perfect coctailt érdemes kipróbálni)
|