Tanuljunk görögül!
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 376
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48146 Üzenet linkje2007-11-04 22:10:43 

koveti írta:
Szia Petros! Belenéztél már? (Hülye kérdés volt, sztornó!) Milyennek tûnik?

Hát 12 egy tucat... icon_confused.gif
A nyelvtani rész, az tutira tetszik, a szószedet nem igazán, mert:

- nincs fonetika (ezt már más is említette itt a fórumon) és ez egy ilyen kaliberû, igen csak KEZDÕKNEK szóló könyvnél nem lenne hátrány,
- alap szavak (igék) valahogy nem kerültek bele (megy, jön...)
- és fura, hogy a szótárakban és rengeteg helyen egyesszám elsõ személyben vannak az igék, ebben a könyvben egyes szám harmadik személyben (ahogy a minden más nyelvnél). Ez annál lehet "zavaró" és félreérthetõ, aki nem rutinos nyelvtanuló, vagy/és nagyon az elején van...

Viszont az, hogy Mohay András az anyanyelvi lektor, elég meggyõzõ és bizalommal tölt el icon_smile.gif

# 377
Fnenora
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
41 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48148 Üzenet linkje2007-11-04 23:18:49 

Köszi Petros, hogy felhívtad a figyelmünket a könyv megjelenésére. Én is nyár óta próbáltam beszerezni, megrendelni, de sehol nem sikerült. Most éppen Pestre mentem és gyorsan elrohantam venni egyet. A megjegyzéseiddel egyetértek. Én abszolut kezdõként biztos nem sokra mentem volna vele. /Szerintem a szegedi görögök anyaga nagyon jó./ Végülis én már szedtem össze annyi mindent, hogy jó sokáig van mit tanulnom, csak idõm kevés van. Te hogy haladsz? Ha jól emlékszem majdnem egyszerre kezdtük. Mostanában a dalokat is csak hallgatni volt idõm, fordítani nem.
https://www.idegennyelvek.hu/tobbiek/ujgorog.html : ezt ismered? Kipróbálhatod mit tudsz.

Stratos: Szimpatikus volt nekem ez a teszt !!! icon_biggrin.gif
(mert elsõre sikerült hibátlanul kitöltenem icon_cool.gif 19.-bõl mind a 20-at! icon_twisted.gif )
Az érdekessége még az, hogy a japánoknál szoktak a sorszámok közül kihagyni egyet (például az épületek emeletsorszámaiból), de az a tizenharmadik szokott lenni...

1, Από πού είσαι;
A: Από τον Ουγγαρία.
B: Είμαι Ουγγαρία.
C: Από την Ουγγαρία.
D: Είμαι στην Ουγγαρία.

2. Πώς …..;
A: εσύ
B: είσαι

C: κάνεις
D: κάνει

3. Γειά ….!
A: μου
B: σου

C: με
D: σε

4. Τι κάνεις;
A: Καλά.
B: Καλώς.
C: Μετρώ πουλάκια.
D:Καλή.

5. Πού μένεις;
A: Εδώ μένω.
B: Εγώ μένω.
C: Ετσι κ’ έτσι.
D: Ναι.

6. Σου αρέσει ….;
A: την Ελλάδα
B: η Ελλάδα

C: μου
D: Ελλάδα

7.….. βλέπεις;
A: Τι ώρα
B: Ποιός
C: Πού
D: Ποιόν

8 ……. θέλετε ένα παγωτό;
A: Εσύ
B: Μήπως

C: Ίσως
D: Σου

9 ….. μπύρα, παρακαλώ!
A: Ένας
B: Ένα
C: Μία
D: Δύο

10. Τι διαβάζεις, …..;
A: Ο Νίκος
B: Νίκος
C: Νίκο
D: Ο Νίκο

12. Θέλω ………., παρακαλώ!
A: τον γιατρός
B: ο γιατρός
C: γιατρός
D: τον γιατρό

13. Πότε έχεις μάθημα;
A: Την Παρασκευή
B: Στην Παρασκευή
C: Η Παρασκευή
D: Τον Παρασκευή

14. Πότε ….. η συναυλία;
A: αρχίζουμε
B: αρχίζει

C: αρχίζετε
D: αρχίζουν

15. Μιλάω με ……. .
A: Μαρία
B: την Μαρία

C: της Μαρία
D: η Μαρία

16. Τι καιρό κάνει σήμερα;
A: Βροχή
B: Καλά
C: Βρέχει.
D: Όχι.

17. Τι …….. μπλούζα είναι …..!
A: ωραίη, αυτή
B: ωραία, αυτά
C: ωραία, αυτή
D: ωραίη, αυτά

18. Η Αθήνα είναι μεγάλη …..
A: πολύ
B: πόλυ
C: πόλη
D: πολλοί

19. Ξέρεις …….;

A: αυτός
B: αυτός τον άντρα
C: αυτός ο άντρας
D: αυτόν τον άντρα

20. Καλώς ……. στην Έφφη!
A: όρεξη
B: όραση
C: όρισες
D: ταξίδι

# 378
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48149 Üzenet linkje2007-11-04 23:30:43  Válasz a #48148. hsz-ra Előzmény #48148

Szia Nóra!

Örülök, hogy sikerült neked is beszerezni ezt a könyvet!
A szegedi anyag is épít erre a könyvre:

"Nyomtatott formában a következõ magyar-görög szótárakkal és szószedetekkel lehet találkozni:

- Athanasiou – Skevis: Magyar-görög kéziszótár (Sprinter)
- Magyar-görög és görög-magyar szótár (Neo Pocket, Görögország)
- Purosz Alexandrosz: Kompakt GÖRÖG útiszótár (Maxim)
- Mokasz Klára: Magyar-görög és görög-magyar szótár (Akadémiai Kiadó)
- Helen Davis – Kállay Gabriella: Kezdõk görög nyelvkönyve (Holnap Kiadó)
- Berki Feriz: Társalgási zsebkönyv („Tanuljunk nyelveket!” sorozat, Tankönyvkiadó)
- Karin Spitzing, Szabó Péter – Glaser Tamás: GÖRÖG kapd elõ (ASSIMIL)"

Én sajnos most nem tudtam sokat foglalkozni a göröggel, mivel a szakdolimmal küzdöttem. Holnap feltöltöm az egyetem honlapjára és ezzel le is tudom! Viszont lassan kezdenem kell az államvizsgára készülni, így február végéig a nyelvtanulás maximum "tartalék lángon" lobog... icon_sad.gif

# 379
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48203 Üzenet linkje2007-11-05 18:40:50  Válasz a #48069. hsz-ra Előzmény #48069

Köszi Asteri mu a fordítási munkálatokat, nem hittem hogy bárki is nekiesik...! Mivel nem volt sok energiám, átpasszoltam a labdát Nikosznak, akinek szintén köszönet a segítségért! (Zölddel egészítette ki a hiányzó anyagot, én a szokásos sötétpirossal):

Asteri írta:
Kedves Stratos!
Megpróbáltam lefordítani a párbeszédet, de sajnos nem sikerült valami jól, nem mindent értettem.
Kijavítanád nekem?
Elõre is köszönöm!

Βασικό κριτήριο αγόρας κρεβάτιου... / Az ágy vásárlásának legfõbb feltétele...
VIDEO: https://www.greektube.org/content/view/1783/2/

Πωλητής / Eladó :
- ...(περνάτε παρακάτω εδώ. Παρακαλώ.) Εγώ θα σας συνιστούσα αυτό εδώ ακριβώς το κρεβάτι. Είναι ότι πιο μοντέρνο και ότι πιο στιλάτο ε; /
...(erre fáradjon tovább. Parancsoljon...) Én ezt az ágyat ajánlanám itt. A legmodernebb és a legstílusosabb (dizájnos) icon_surprised.gif).
- ...
- Τι λέτε; / Mit szól hozzá?
Κοπέλα / Hölgy:
- Ωραίο είναι, αλλά δεν είναι πολύ χαμηλό;
- Gyönyörû, de nem túl alacsony?
Πωλητής :
- Πολύ χαμηλό; Μα κυρία μου, μα κυρία μου , βρισκόμαστε στο 2007. /
Hogy túl alacsony-e?! De asszonyom, asszonyom! Már 2007-et írunk (2007-ben vagyunk)!
Η μόδα πια είχε αλλάξει, αυτό είναι ότι καλύτερο! /
A divat már megváltozott, ez itt a legjobb!
Κοπέλα:
- Εντάξει λοιπόν! Θα σου δείξω, τι εννοώ όταν λέω ότι αυτό το κρεβάτι είναι πολύ χαμηλό. / Nos, rendben! Most megmutatom neked, hogy mit is értek azalatt, mikor azt mondom, hogy ez az ágy túl alacsony...
Ελα λοιπόν, τι περιμένεις; / Gyere hát, mire vársz?

Πωλητής: icon_eek.gif icon_rolleyes.gif
- Γιατί όχι; / Miért is ne?
Κοπέλα:
- Οχ, αμάν! Ο άντρας μου! / Oh, te jó isten; a férjem!
- ..... icon_exclaim.gif icon_arrow.gif
- Στο είπα, το κρεβάτι είναι χαμηλό! Én szóltam; az ágy alacsony! icon_biggrin.gif

Idézet:
Nagyon köszönöm!
Asteri
Szívesen!

Legutóbb Stratos szerkesztette (2007-11-06 00:06:25), összesen 1 alkalommal
# 380
Asteri
Törzstag
Törzstag
725 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48221 Üzenet linkje2007-11-05 23:58:51 

Nikosz, Stratos!

Köszönet a segítségért!

# 381
Jorgos
Moderátor
Moderátor
515 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48225 Üzenet linkje2007-11-06 01:54:52 

Asteri! Szerintem kituno a gorog tudasod ! Le a kalappal!
# 382
Asteri
Törzstag
Törzstag
725 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48277 Üzenet linkje2007-11-06 19:43:32 

Γειά σου Γιώργο,

Ευχαριστώ πολύ! icon_smile.gif

# 383
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48317 Üzenet linkje2007-11-07 16:04:09 

Hahóka!
Köszönve az eddigi segítségeteket, ismét csak elõállanék egy kérdéssel. Hogyan kell képezni egy gyógyszerészbõl több gyógyszerészt?
e.sz.: φαρμακοποιός
t.sz.: φαρμακοποί??? φαρμακοποιοί??? (Ez utóbbi elég furán néz ki, de ha a megtanult szabályt ráhúzom, ez jön ki.)

Még egyszer köszi a kedvességet, amivel eddigi kéréseimre, kérdéseimre reagáltatok. Aranyosak vagytok!
További szép napot mindenkinek!

Stratos: Szia! Nyelvtanból sose voltam jó, és én egy gyógyszerészbõl csak fûrésszel tudnék többet "gyártani"...
( icon_lol.gif esetleg szaporítással? De az túl macerás...)
Ha mégis a kettõ megoldás közül kellene válsztani, akkor én is a másodikra hajlanék... és kíváncsi is vagyok, mit szólnak hozzá a "külföldi szakértõink"!

U.I.:
Már nem is szükséges hozzászólniuk, breakage       .gif mivel nemrégiben hozzájutottam egy képes szótárhoz (Εικονογραφημένο Λεξικό Α',Β',Γ' Δημοτκού - icon_razz.gif aminek az eleje már ott szerepel a Görög/Magyar-Helléna/Ilona testvérek kincsesládikájában icon_cool.gif ) és abban a szavakat általában röviden ismertetik is, és zárójelben ott a fõnevek többesszáma, meg a szótagolása is!
És amiben a fent kérdezett szó is szerepel benne, és úgy, ahogyan Te tippelted (és én is icon_twisted.gif )!!! Idézem az idevonatkozó részeket:

-------------------------------------------
φαρμακείο (το)
ουσιαστικό (φαρμακεία) icon_arrow.gif φάρμακο

-------------------------------------------
φαρμάκι (το)
ουσιαστικό (φαρμάκια)
icon_idea.gif Φαρμάκι λέμε το δηλητήριο.

// Όταν σε δαγκώσει ένα φαρμακερό φίδι, ρίχνει φαρμάκι.// ~δηλητηριώδης~ /φαρ-μά-κι/
----------------------------------------------------------------
φάρμακο (το)
ουσιαστικό (φάρμακα)
icon_idea.gif Οταν είμαστε άρρωστoι, ο γιατρός μάς δίνει φάρμακα για να
γίνουμε καλά.

//Η κυρία Μαργαρίτα αγόρασε το φάρμακο
για τον Κώστα από το φαρμακείο της γειτονιάς. Ο φαρμακοποιός έγραψε
πάνω στο κουτί ότι πρέπει να το παίρνει τρεις φορές την ημέρα. //
/φάρ-μα-κο/
---------------------------------------------------------------
φαρμακοποιός (ο), (η)
ουσιαστικό (φαρμακοποιοί) ύφάρμακο
viszont, ennél az utolsó szónál nyomdahiba van a szótárban; ilyen szó nem létezik! Egyszerûen φάρμακο -t kívántak odaírni, hogy icon_arrow.gif "Lásd a "gyógyszer" kifejezéshez tûzött példamondatot!" ... icon_sad.gif

# 384
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48555 Üzenet linkje2007-11-12 18:05:30  Válasz a #48148. hsz-ra Előzmény #48148

Γεια σας,
με χαρά σας ανακοινώνω ότι έφτιαξα μια σελίδα https://thranio.googlepages.com/home με ασκήσεις για την ελληνική γλώσσα.
Έβαλα τις πρώτες και θα βάλω κι άλλες.
Μπορείτε να δοκιμάσετε και να μου πείτε αν είναι καλές.
Οι περισσότερες είναι για μέτριο επίπεδο, αργότερα θα βάλω και για δύσκολο επίπεδο και για εύκολο.

Καλή εβδομάδα
Νίκος

Röviden: Azt írja kedvenc görögtanárjaink egyike, hogy összeállított egy oldalt; https://thranio.googlepages.com/home amelybe, játékos módon, görögnyelvû feladatokat tett fel, és ezeket a késõbbiekben szándékában áll még bõvíteni is!
Próbáljátok ki õket, és írjátok meg, hogy tetszik-e nektek, jó-e?
A legtöbb átlagos, közepes tudásúak számára készült, de a késõbbiekben a többet tudók számára is készít majd magasabb szintû feladatokat, meg a nyelvet kevésbé értõk számára is...

Kellemes tanulást, szép hetet kíván továbbra is Makrodimos Nikos tanár úr, és persze én is!

Üdv! Stratos

# 385
Stephanie
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
1 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48798 Üzenet linkje2007-11-19 18:19:48 

Sziasztok!
Többször is nekifutottam a görögtanulásnak, de valahogy nekem egyedül, könyvekbõl nem nagyon ment. (ill. csak 1 ideig)
Van olyan könyv ami tényleg jó? (fõleg beszédhelyzetben szeretném megállni a helyem, mert minden nyaramat Görögországban töltöm...és az ottani barátaim angoltudása igencsak elhanyagolható...)
(Idén elkezdtem volna 1 tanfolyamot, de sajna lemaradtam róla.)
nem tud valaki magántanárt (viszonylag megfizethetõt)?
Elõre is köszönöm!

# 386
Asteri
Törzstag
Törzstag
725 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48861 Üzenet linkje2007-11-22 23:17:20 

Stephanie!
Dec. 09-én nyelvtanfolyamot indit a Dint nyelviskola.

# 387
Bcsilla22
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
2 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48868 Üzenet linkje2007-11-23 16:12:52  Válasz a #48861. hsz-ra Előzmény #48861

Tudsz valami pontosabat esetleg errõl a dec 9-i induló tanfolyamról?? Úgy értem: milyen szint? melyik napon és hánykor? Én is hasonló cipóben járok! icon_rolleyes.gif egyedül nehééz!
Köszi elõre is!
Csilla

# 388
Asteri
Törzstag
Törzstag
725 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48879 Üzenet linkje2007-11-23 21:18:28 

Szia Csilla!

A tanfolyam pénteken du-án 16.00-19.00-ig tart, 36óra és kb.31-32000 ft.
Szerintem kezdõ csoport, de pontosan nem tudom.

Stratos: Nem nehéz utánanézni, de kérdezzetek is rá, hátha van lehetõségetek valami kedvezményre is!
https://www.dint.hu/alap.php?nmod=privat

# 389
Süti
Aktív fórumos
Aktív fórumos
118 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#48885 Üzenet linkje2007-11-24 11:55:08 

Sziasztok!

Nem tudom, hogy az Effy nyelvstúdió mikor indít görög tanfolyamot, de mindenkinek csak ajánlani tudom. Én ott kezdtem el a görög nyelv tanulását. Ez egy pici, barátságos, már-már szinte családias nyelviskola, gyanítom hogy, az ország legjobb görögtanárával. (Elnézést kérek mindenkitõl, aki nem így gondolja) Nacsinák Gergely András ugyan magyar származású, de kitûnõen beszél görögül. Ortodox pap, aki most is az egyik Saloniki egyetemen tanul levelezõ tagozaton. Nagyon jó érzéke van a tanításhoz, végtelenül türelmes (ami azért valljuk be, ehhez a nyelvhez kell), mindig rá érez arra, hogy kivel milyen hangnemben kell beszélni. Rengeteg idõt töltött már Görögországban, úgyhogy jól ismeri a görög embereket, szokásokat. Történeteivel színesebbé teszi az óráit. Úgyhogy csak ajánlani tudom mindenkinek! http://www.effy.hu/tobbiek/ujgorog.html

# 390
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#49079 Üzenet linkje2007-11-29 16:29:29  Re:

Stratos írta:
Röviden: Azt írja kedvenc görögtanárjaink egyike, hogy összeállított egy oldalt; https://thranio.googlepages.com/home amelybe, játékos módon, görögnyelvû feladatokat tett fel, és ezeket a késõbbiekben szándékában áll még bõvíteni is!
Próbáljátok ki õket, és írjátok meg, hogy tetszik-e nektek, jó-e?
A legtöbb átlagos, közepes tudásúak számára készült, de a késõbbiekben a többet tudók számára is készít majd magasabb szintû feladatokat, meg a nyelvet kevésbé értõk számára is...

Kellemes tanulást, szép hetet kíván továbbra is Makrodimos Nikos tanár úr, és persze én is!

Üdv! Stratos

Szerintem nagyon jók, és Nikosz nagyon kedves.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 25 26 27 ... 42 43 44   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu