Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 1051
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2706 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89731 Üzenet linkje2009-02-07 12:53:44  Válasz a #89608. hsz-ra

Szevasz "görögimádó"...! icon_razz.gif ...És sok BOLDOG SZÜLINAPOT kívánok!

Mostanság nem volt sok időm, se energiám, hogy hozzászóljak a témához, de Zsú-val úgy körüljártátok a témát (és külön köszönet Neki ezért, hiszen, szinte teljesen osztom a véleményét), hogy nem is kell tovább ragozni...!

A programozott kiejtéshez azonban, csak hozzátennék annyit, hogy azért tartom viccesnek (és kevésbé hitelesnek, mint egy normális hangfelvételt egy általános -ill. felolvasott -, beszédről), mert gondolom, hogy a program készítői nem tudtak olyan profi programot írni, hogy a felolvasott szövegben elhangzandó hasonulásokra is ügyeljenek... icon_twisted.gif

És igen, miért pont a Mohay szótár lenne hibamentes?
De én magam, (ahhoz képest, hogy milyen régen kiadott ez a szótár) nem-igen vettem észre benne más hibát... ezért is külön gratula, hogy ilyen szemfüles vagy! icon_wink.gif

Egyébként, kíváncsi volnék, hogy ha csak 500 évet visszamennénk az időben, akkor a magyar nyelvből mennyit értenénk meg?
Azon meg végképp ne csodálkozzunk, hogy a sokáig kétnyelvű görög nyelvhasználat során, ne fordulna elő - dimotikiben is - a katharevuszából átvett kifejezés!
A nyelvek igen is fejlődéseken, átalakulásokon mennek keresztül, és sokszor követhetetlen, hogy hogyan és miként alakul ki /vagy elfelejtődik, hogy honnan is ered... de hát, ezért vannak a nyelvészek, hogy tudományosan vizsgálódjanak ez ügyben! icon_wink.gif

# 1052
Lambros
Aktív fórumos
Aktív fórumos
262 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89732 Üzenet linkje2009-02-07 13:10:59  Válasz a #89731. hsz-ra Előzmény #89731

Stratos!
Példa:1200 -ből. ( Máriasiralom)
Fugwa huztuzva
wklel ue ketwe
ulud

( Megfosztva, rángatva
öklözve, megkötve
ölöd meg )

# 1053
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Elinolatri
Aktív fórumos
Aktív fórumos
148 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89735 Üzenet linkje2009-02-07 14:06:33 

Kedves Stratos!

Nagyon köszönöm a jókivánságodat. Számolni már nem igen számolom. Sok, nagyon sok. (annyi x-et már te sem tudtál leírni pontosan) icon_lol.gif
Én sem sokat voltam itt mostanában. A virtuális tortát is köszönöm Jox-nak!

# 1054
Asteri
Törzstag
Törzstag
725 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89756 Üzenet linkje2009-02-07 19:10:54 

Αγαπητέ Elinolatri, Χρόνια Πολλά!
# 1055
Elinolatri
Aktív fórumos
Aktív fórumos
148 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89773 Üzenet linkje2009-02-08 00:44:06 

Αγαπητέ Αστερή!
Ευχαριστώ πολύ. icon_biggrin.gif Ευχαριστώ,καλέ μου κύριε. icon_biggrin.gif Είμαι σαραντα χρονών χώρα τα καλοκαίρια. .....χρόνια στη ράχη (στov ώμο) μου.
Διατελώ μεθ' υπολήψεως: Ένας ελληνολάτρης /νυχτοπούλι
Καληνύχτα!

# 1056
Elinolatri
Aktív fórumos
Aktív fórumos
148 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89774 Üzenet linkje2009-02-08 00:54:12 

Javítás: .......όχι,χώρα....ΧΩΡΙΑ.... fordítás: tréf.: 40 éves meg amennyivel több!
# 1057
Asteri
Törzstag
Törzstag
725 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89818 Üzenet linkje2009-02-08 17:26:08 

elinolatri írta:
Αγαπητέ Αστερή!
Ευχαριστώ πολύ. icon_biggrin.gif Ευχαριστώ,καλέ μου κύριε. icon_biggrin.gif Είμαι σαραντα χρονών χώρα τα καλοκαίρια. .....χρόνια στη ράχη (στov ώμο) μου.
Διατελώ μεθ' υπολήψεως: Ένας ελληνολάτρης /νυχτοπούλι
Καληνύχτα!

Γεια σου Νυχτοπούλι! icon_smile.gif

Csak jelezni szeretném, hogy nem " κύριος" vagyok, hanem "κυρία " .
Αλλά δεν πειράζει icon_smile.gif

Aστέρι

# 1058
Elinolatri
Aktív fórumos
Aktív fórumos
148 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89839 Üzenet linkje2009-02-09 01:08:25 

Χίλια συγγνώμη Aστέρι!

Α profilodból nem sok derül ki.Mint majdnem mindenki te is titkolózó vagy.
Mégegyszer köszi a jókívánságod.
"Νυχτοκουκουβάγια"-" éjszakai icon_biggrin.gif huhupálma icon_biggrin.gif

# 1059
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2706 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#89876 Üzenet linkje2009-02-09 13:42:33  Válasz a #88975. hsz-ra Előzmény #88975

Hallihó!

Visszatérve egy kicsit még a "gy" betűre...

Írd csak be a https://www.oddcast.com/home/demos/tts/tts_example.php?sitepal programba a

Καραγκιόζης szót, és hallgasd meg Afroditi, Artemis, és Alexandros kiejtését... teljesen más mindegyik!

De ha a Panda által ajánlott nyelvleckékbe hallgatsz bele, ott is különféle módon ejti ki ezt a nevet, minden egyes személy!

A lecke szövege, amiben többször is előfordul;
icon_arrow.gif https://www.hau.gr/resources/pdf/69greekshadowtheater.pdf

...és a hanganyag (én a Winampomba másolva tudom csak meghallgatni a linket)

icon_arrow.gif https://www.hau.gr/hau/podcasting/LiveMGLessons/MGLesson69Karagiozis.mp3

Sokszor, valóban GY betűnek véljük hallani (talán úgy is ejtik páran), de mindenképpen vegyük figyelembe, hogy amig a magyar "gy" hang ejtésénél a nyelvünk valahol elől van - talán, az alsó fogainkat is érintve -, és a szájpadlásunk közepe tájékán képződik a nyelvünk közt préselődve...
addig a görögök - a gamma miatt -, a G betűt is inkább hátulról képzik, és ezért az i (ill. j) hang is inkább ott hátul puhítja, alakítja azt a torokból előtörő hangot, ami hol a gé itáni í-ként, jé-ként, hangzik, és hol még ha hátul is kezdik képezni, de olykor akár a GY hangnak is hallhatjuk!

Szerintem ugyanúgy kell ejteni a Καραγκιόζης szóban is szereplő "gk"-t, mint más szavakban a kettős gammát tehát G-nek, (persze, az, olykor-olykor, kaphat egy n betűvel kiegészülő "ng"-s hasonulást is...!).

Csak amíg a "sztrogilo" szó, g-é utáni ipszilonja -véleményem szerint, inkább "üpszilon" ejtést nyer, addig a "jota" miatt; inkább hasonul gy-vé "Karagjozisz" szóban.
De olyan han"gy"ányi a különbség, hogy ezzel talán nem is érdemes többat foglalkozni...!

# 1060
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2706 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90095 Üzenet linkje2009-02-12 01:06:21  Válasz a #89876. hsz-ra Előzmény #89876

A napokban jelent meg egy hasznosnak igérkező kiadvány icon_exclaim.gif :

http://bookline.hu/product/hom....._kisszotar

# 1061
Szivlia
Aktív fórumos
Aktív fórumos
73 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90103 Üzenet linkje2009-02-12 09:15:10 

Szia Stratos!!

Igen ezt a kiadványt már én is felraktam ide kb 1 hete...

Érdeklődtem felőle,de senki nem válaszolt icon_rolleyes.gif

Nem tudom,hogy megvegyem e?!

Majd ,ha valaki már tud róla valamit,akkor légyszíves osszátok meg a véleményeteket icon_biggrin.gif

# 1062
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2706 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90106 Üzenet linkje2009-02-12 10:22:38  Válasz a #90103. hsz-ra Előzmény #90103

Én csak azt láttam - amikor belelapoztam -, hogy klassz; mert két irányú (görög-magyar, magyar-görög, és még fonetika ia van benne), kis helyen elfér (zsebben is lehet cipelni magaddal mindenhová...) , és úgy ítélem meg, hogy a lényeges dolgok benne vannak!

Tehát hasznos, és régen elkellett volna ilyen már...!
Kár, hogy a neten nincs sok ilyen - ehhez hasonló -, elérhető anyag, mert az is nagy hasznára válna a Hellaszt imádó közösségnek!

# 1063
Gótika
Aktív fórumos
Aktív fórumos
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90157 Üzenet linkje2009-02-12 19:59:12 

Teljesen osztom Stratos véleményét a kisszótárral kapcsolatban, mert ma megkaptam, és valóban nagyon klassz.
Kiegészíteném mindezt azzal, hogy a legvégén vannak magyar- görög kifejezések is, bár csak az adott témában, néhány leggyakrabban előforduló kifejezést ismerteti, de úgy gondolom, hogy a görög kompakt utiszótárral együtt ragyogóan használható.
Az utóbbi minden lényeges beszédhelyzetben segítséget nyújt, és szerintem nagyon jól lehet használni, így igazi kincs.
Viszont ennek az új kisszótárnak rendkívül jó a szótárrésze, (magyar-görög, illetve a görög-magyar) jó hogy megjelent a piacon, és ezzel egy nagy űrt töltött be.
Aki játszik azzal a gondolattal, hogy estleg megveszi, az vegye meg gyorsan!!!

(Akit érdekel.... a szegedi görögök honlapján megjelent az ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΩΡΑ utolsó leckéjének a nyelvtani anyaga is, köszönet érte, mert nagyon jól meg van magyarázva a nyelvtani rész)

# 1064
Geot
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1046 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90251 Üzenet linkje2009-02-13 21:05:32 

Huhú, már mióta szükség volt egy ilyen szótárra!
Köszönjük az információt!

# 1065
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90338 Üzenet linkje2009-02-15 21:23:13 

Hali!

Ti hogyan fordítanátok:
συχωριανοί icon_question.gif