Szoval a mennyisegek a kovetkezoek
4 nagy krumpli
2 nagy padlizsan
fel kilo daralthusi
ket nagy paradicsom vagy egy konzervnyi kesz olasz modra apritott paradicsom( asszem 450 grammosak )
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
besamel:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
fel liter tej
sajt izles szerint de minimum 5 dkg
ha a retegek koze is akarsz tenni sajtot akkor plusz 1 dkg retegenkent nem kell sok hogy ne az dominaljon
a tobbi fuszert az izlesedre bizom a gorogok eleg enyhen fuszereznek en szemely szerint 2 -3 baberlevelet vagy fel csomo friss bazsalikomot teszek egy ilyen mennyisegbe es a negy gerezd fokhagyma is a duplaja mint amennyit egy gorog haziasszony beletenne
ja igen es a daralthusos szoszba adhatsz egy- ket teaskanal edesnemes paprikat is szebb lesz a szine es az izet is feldobja
ha kesz ird meg milyen lett
ez a mennyiseg negy szemelynek boven eleg
most jut eszembe csak az erdekesseg kedveert ha valaki nem birja a lisztes martasokat vagy csak nem szereti tul nehezre az eteleket akkor ugy is isteni a mouszaka hogy a tetejere besamel helyett paradicsomszeleteket vagunk meglocsoljuk egy ki olivaolajjal es addig sutjuk amig a paradicsom szepen megpirul
ebben az esetben mindenfelekeppen bazsalikom legyen az izesito es a paradicsom alatti reteg is legyen krumpli
Halva receptje:
kell hozza :
1 csesze olaj(oliva eredetileg )
2 csesze griz
3 csesze cukor
4 csesze viz
csipet so
fahej izles szerint
mandula vagy dio vagy mazsola izles szerint
A vizzel es a cukorral keszits szirupot , a grizt pedig piritsd meg az olajon egy csipet soval (szerintem fel csesze olaj is eleg ) szepen lassan folyamatos kevergetes mellett amig aranybarna nem lesz.
ez eltart egy darabig ,ne add fel
Ha a griz megpirult huzd le a tuzrol es ontsd fel folyamatosan keverve aprankent a sziruppal tedd bele a mandulat / mazsolat / diot tedd vissza a legalacsonyabb tuzre es keverd amig suru lesz es elvalik az edeny aljatol.
Van aki a mandulat illetve a diot megpiritja kicsit es ugy teszi bele.
Ez is eltart egy darabig mert lassan kell csinalni hogy ne kapja oda az aljat.
Ha kesz takard le a labost varj amig kezmelegre hul ontsd formaba a format takard be egy konyharuhaval majd tedd ra a tetejet es hutsd ki (2-3 ora)
ha kesz boritsd talra szord meg fahejjal dioval/mandulaval.
Ha egyszerubben akarod akkor egy lapos talba hutsd ki es abban vagd fel szeletekre ugyanolyan jo csak nem annyira latvanyos.
Ha szereted a mezes dolgokat akkor a szirupot fozd 4 csesze vizzel ket csesze cukorral amikor kesz akkor zutty bele egy csesze mez varj amig egyszer ujraforr majd igy ontsd a megpirult grizre.
A grizbol keszult halva egyebkent keleten sok helyen keszul az arab vilagban is Indiaban is van ilyen halva azok is nagyon finomak
Ha beirod a keresobe hogy HALVA POLITIKOS talalsz egy csomo kulonbozo orszagbol szarmazo halva receptet
Udv
Kriszta
Ja igen valami fontos kimaradt
amikor a forro cukorszirupot raontod a grizre meg veletlenul se hajolj a labas fole mert hirtelen nagymennyisegu goz csap fel es a massza erosen bugyog nehogy megegesd magad vagy a szemedbe froccsenjena forro griz
Bocs, hogy beleszólok, de Kriszta már válaszolt Neked 98845-ös hozzászólásában.
Szia: Anita
Jaj köszi nem tudok olvasni
De elég érdekes hogy nem csak a sárgája kell bele...
Ha meleget és a tojás nem tudom hogy mi fog történni hogy a fehérje is benne van...
Na mind 1 megpróbálom így egyszer
szia
ezt a miondatot nem igazan ertettem
ha a meleget es a tojas.....stb
marmint hogy mivel mi fog tortenni fejtsd ki legyszi mert nem tudom mire gondolsz
szia
marmint hogy mivel mi fog tortenni fejtsd ki legyszi mert nem tudom mire gondolsz
Szerintem arra gondolt, hogy a forró ételhez adva a tojást, az kicsapódik.
De ez elkerülhető, ha egy jó minőségű habverővel gyors keverésbe kezd, amint a tojások az ételben vannak.
Szia Kriszta!
Nagyon szépen köszönöm a receptet, már régen vadásztam rá, sőt megcsináltam a saját elképzelésem szerint, csak ezek szerint nem főzni kellett volna a grízt, hanem pirítani. Hétvégén kipróbálom!
szia
Kedves Kriszta!!!!
Arra gondolok ha valamit sűríteni szeretnék mint a besamelt akkor én csak a tojásnak a sárgáját szoktam felhasználni a fehérje az megy a cappucinoba
Mivel ha a fehérje meleget ér akkor az kicsapódik...
Én erre gondoltam és ezért is kérdeztem....
Ha nem jól írtam le akkor bocsika...
De pár nap és megvitatom veled Toloba
Szia
igen en is erre gondoltam viszon pont ezert eleg pontosan leirtam a receptben hogy hogyan kell a tojast hozzakavarni ahogy mondtad is habverovel meg ugy amikor mar nem bugyog a besamel
viszont ha az ember rosszul keveri akkor a csak tojassargajat ugyanugy kicsapja adott esetben mint az egesz tojast legalabbis en ugy emlekszem