Bár mindenkinek olyan lenne a másokhoz való hozzáállása, mint a tiéd.
Sajnos szerintem a legtöbb ember csak magával törődik és nem érdekelné, ha a másik esetleg lerobban, balesetet szenved úton Görögországba.
Páromat és engem sem érdekel, hogy mennyi idő alatt érünk le csak az, hogy biztonságosan megtegyük ezt a hosszú utat. Adott esetben mi segítenénk egy bajbajutón, de a legtöbb embert ismerve ez nem biztos, hogy viszont is így lenne.
Üdv!
Sokszor megtettem az utat. Eleinte Szerbián ( jugoszlávián) és Bulgárián, majd Macedonián keresztül. Egyedül a bulgár rendőrrel volt gondom. ( Az egyik tompítottam este nem égett.) A Szerbeknél - éjszaka szoktam menni - többször leintettek a rendőrök. Úgy tünt általános közuti ellenőrzések voltak ezek. Amikor lelassítottam és közelértem, meglátták a rendszámomat és már intettek is, hogy mehetek tovább. Pedig egy ilyen alkalommal még bombázás alatt álltak. Mégsem kekeckedtek.
A Macedón rendőr pedig a határátkelőtől nem messze csak ujjal integetve fenyített, hogy kicsit gyorsan hajtok (10 Km).
Azt mondom nem gáz az út. A horvátok jobban utaznak a turistákra.
Bocs előre is az offért, de tényleg nem segítőkészek az emberek... Apukámnak egy lába van, a Tesco parkolójában be kellett volna bikázni az autót, mert lemerült az aksi, odament egy családhoz, hogy tudnak-e segíteni, aztmondják ne haragudjon sietünk...
Szerencsére volt egy normális ember, aki odajött és szó nélkül segített. Valószínű azért mert látta hogy egy lába van.
Ennyit a segítőkész magyar emberekről. Azért örülök, hogy páran még vannak
Bocsi Robi, hogy nem a témáról írtam.
Pedig Vattacukika pont arra célzott, hogy semmi kedve Szerbiában és Macedóniában úton-útfélen fizetni az őket megállító rendőrnek. Szerintem egy rendőr kint sem fog csak úgy ok nélkül megállítani. (ezért írtam a sebkorlátozásról).
Nekünk soha nem volt gondunk a helyi közeggel! És ezt nem csak a szerb és a macedón rendőrökre értem, hanem kivételesen a horvát rendőrökre is. Még egyszer sem állítottak meg bennünket.
Viszont: Idén Bulgárián és Macedónián keresztül szerettünk volna haza jönni, hogy lássunk egy kis "világot" is. Erről gyorsan letettünk az után, hogy koholt vád alapján elvették a férjem jogosítványát és 240 lei bűntetést fizettettek velünk. Állítólag, figyelmen kívül hagyott egy előzni tilos táblát. Hozzá tenném, hogy azt a táblát nem csak mi nem láttuk, hanem rajtunk kívül vagy 40 magyar túrista sem.
Most imádkozhatunk, hogy a nyaralásra visszakapja, mert a 30 nap nem biztos, hogy 30 nap.
Nem hiszem, hogy elvehették volna a jogsit. Nem volt ittas és nem durva szabálysétést "követett" el valamint bírságot is fizettetek.. Bár nem vagyok szakértő ez csak saját vélemény.
Nem hiszem, hogy elvehették volna a jogsit. Nem volt ittas és nem durva szabálysétést "követett" el valamint bírságot is fizettetek.. Bár nem vagyok szakértő ez csak saját vélemény.
Egy valamiről megfeledkezel, amire a helyiek is felhívják a figyelmet! Romániában sűrün előfordul, hogy a rendőr akkor hozza a törvényeket, amikor a szeme elé kerülsz. Ha büntetni akar, akkor büntetni is fog!És igenis elveszik a jogosítványt, ha átléped a záróvonalat vagy figyelmen kívül hagysz egy állítólagos tiltó táblát.
Horvátországról csak annyi ,hogy én csak jó véleménnyel vagyok róluk...
Ott fogadtam meg hogy én is segítek mindenkinek....
Kb 8 éve történt meg velünk hogy egy kedves párral mentunk nyaralni Brac szigetre és elaludt a söfőr és a Karlováci lejáratnál beletrafáltunk a lejáratba...
Kiszáltam és csak úgy ömlött a hütőből a víz
Egyszer csak ott volt egy horvát kocsi és már kapta ki a vontatókötelet és ki is rángatott minket a pályáról....
Na gondoltam leakszt és pá pá...
Hát tévedtem előkapta a telóját és nekiált telefonálni....
Nagynehezen mindent elrendezett és a saját kocsival fürikázott bontóról bontóra és nagynehezen volt is minden.....
Nem hagyta hogy mi szereljünk hanem ő veselkedett neki....
8 órát pazarolt ránk és a sok telefont és hozzáteszem nem fogadott el semmit....
Szia Vattacukika!
Bár nem a legfrissebb az infóm, de hátha jelent valami kis segítséget.
2000 körül mentünk Szerbia és Bulgária érintésével Görögországba. Én elsősorban a szerbiai résztől tartottam, de meglepetésként semmi problémánk nem volt. Több rendőrrel is találkoztunk, (sztrádán mentünk) de mivel betartottuk a sebességhatárokat nem foglalkoztak velünk. Amire vigyázni kellett az az volt, hogy a benzinkutaknál (Szerbiában) sok gyerek leste azt, hogy melyik kocsi szélvédőjét lehet lemosni. Majd pofátlanul 1-2 eurót is el akartak érte kérni. El kell őket küldeni és nem kell a benzinkutak mögötti parkolókba megállni. Azt nem tudom, hogy ez a dolog azóta változott-e? De anno kezelhető volt...
Bulgária kicsit zűrösebb volt, mert rengeteg helyen 60-as tábla volt és Szófia körül épp javították a főútvonalat. Kifelé sokat vártunk a szerb-bulgár határon, mert sok török is arra megy haza. A határon különféle néven 10-15 eurót elkértek (gk. fertőtlenítés, úthasználat). Visszafelé meg 20 euróval lenyúltak a zsaruk mondván, hogy gyorsan mentem. Persze. Nekem is elvették a jogsimat és azt mondták, hogy menjek el az őrsre befizetni a bírságot. Erre megkérdeztem, hogy itt fizethetek-e? Persze mondták 20 ajró, azt viszlát. 10-t az egyik, 10-t a másik zsaru rakott zsebre. Persze lehet, hogy azóta már más szelek fújnak arra is...
Vagy lehet, hogy csak én voltam az aznapi egyik áldozat? Másoktól hallottam, hogy nekik viszont nem volt gondjuk Bulgáriában.
Ja még annyi, hogy az út a Szófia körüli javítástól eltekintve végig megfelelő minőségű volt.
Üdv:Ian
Cserrobi!
Én nem a magánemberekről beszéltem, akikkel az út szélén találkoztam.
Én a rendőrőkről, akik a mindenütt kitett megállni tilos tábláknál a helyi lakosoknak nagyot köszönnak amikor azok a kocsiba beszállnak, a turistákat pedig minde gond nélköl 2-300 kunára büntetik. Arra céloztam, hogy ahol véletlenül nincs megállni tilos tábla ott rögtön parkolási díjat kell fizetni. Arról beszélek, hogy a nagy bevásárló központoknál már a parkolóban megfogják a turistákat, hogy nincsenek bekötve, meg, hogy nem ég a lámpájuk stb. Arról , hogy a piacon rendszeresen rosszul adtak össze, és léss csodát két három kunát rensteresen tévedtek. Sosem a saját kárukra. Arról hogy az éles apró murvával felszórt strandokon, rozzant bódékból árulnak lavórban hűtött sört,a hőfoka és a minősége szóra sem érdekes, ám az ára nemigen tud 12 kuna alá esni. Arról. hogy az autópálya kapuban amikor a visszajáróra várok az illettékes már tizedszer köszön el és már mögöttem dudálnak egy páran, mire rá kell jönnöm, hogy azt a pár kunát nyugodtan tekinthetem borravalónak is. stb.
( nem eldugott helyekről beszélek. Trogít, Primosten, Nín, Zára.)
Nekem máig kedves a horvátok hozzáállása az utóbbi évekig. A kerületünknek ahol dolgoztam a Zadar melletti Nín volt a testvérvárosa. Igy quasi hivatalból jártam hozzájuk. Ameddig a háború tartott élvezet volt ott járni. Kb négy éve fokozatosan változott a hozzáállás.