Utazás gyerekekkel
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Utazás
Hozzászóló Üzenet
# 451
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Titi68
Törzstag
Törzstag
835 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#198981 Üzenet linkje2013-02-13 16:18:51  Re:

Wolfi2 írta:
Szerintem nyolc éves gyereknek nem lehet személyit csináltatni. Marad a jó öreg útlevél icon_sad.gif

Már ne haragudj Wolfi, de minek írsz hülyeséget? Ha nem tudod, akkor ne reagálj inkább, mert ilyenből születnek az álhírek!!

Évek óta személyivel utazunk, a gyerekek is! Simán, gond nélkül elfogadják Szerbiában és Macedóniában is.

Idézet az okmányiroda oldaláról:
2009. június 28-tól lehetőség van a gyermekek személyi igazolvánnyal történő ellátására is az okmányirodákban.

14 év alatti gyermekek személyi igazolvány készítéshez a következők szükségesek:

a gyermek személyes megjelenése, vagy ennek hiányában igazolványkép
a gyermek születési anyakönyvi kivonata
valamelyik törvényes képviselő (tehát elég egy szülő), érvényes személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával
a kiadása illetékmentes
(A személyi igazolvány maximum a gyermek 14 éves koráig érvényes)

# 452
Wolfi2
Aktív fórumos
Aktív fórumos
93 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#198982 Üzenet linkje2013-02-13 17:24:54  Válasz a #198981. hsz-ra Előzmény #198981

Sziasztok.

Bocs de úgy tűnik le vagyok maradva icon_sad.gif de azért mentségemre szolgál,
hogy azt írtam "szerintem"!
Ott tartok még. hogy 14 éves kortól lehet személyit igényelni. icon_redface.gif

# 453
Luco78
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
29 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#198997 Üzenet linkje2013-02-14 12:24:35  Válasz a #198982. hsz-ra Előzmény #198982

sziasztok!

köszönöm a kimerítő válaszokat, bocsi hogy zűrzavart okoztam a kérdésemmel.

most már biztos, hogy csak személyit csináltatok neki!

további szép napot mindenkinek.

# 454
Wolfi2
Aktív fórumos
Aktív fórumos
93 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199010 Üzenet linkje2013-02-14 17:16:43  Válasz a #198997. hsz-ra Előzmény #198997

Legalább kimerítő választ kaptál a kérdésedre. icon_lol.gif
# 455
Ginaaa79
Törzstag
Törzstag
688 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199889 Üzenet linkje2013-03-11 17:46:24 

Sziasztok! Tavaly nem voltunk Görögországban, mert babáink születtek. Aug-ban lesznek egyévesek. Ikrekkel mikor vágnátok neki Görögországnak? És hogyŰ: autóval vagy repülővel? Idén szerintem még korai, pedig nagyon mennénk....
# 456
Balazsbea
Aktív fórumos
Aktív fórumos
301 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199892 Üzenet linkje2013-03-11 21:35:12  Válasz a #199889. hsz-ra Előzmény #199889

A döntés csak a tiétek: ha úgy gondoljátok, meg tudtok birkózni a feladattal, nyugodtan induljatok el, ha túl korainak gondoljátok, várjatok még egy évet. Ha nagyon vágytok már Görögországra és hajlandóak vagytok a nyaralást a babák igényeihez igazítani, szerintem abszolút megoldható a dolog, s mindenki jól jár, mert ha ti boldogabbak vagytok egy utazástól, az a gyerekekre is átragad, elégedettebb szülők mellett egyszerűbb az élet! icon_wink.gif Persze adódhatnak és adódni is fognak nehézségek, de a legtöbb a ti hozzáállásotokon múlik, mert minden problémát meg lehet oldani, ha az ember igazán akarja. Mi ugyan csak egy gyerekkel utazunk másfél éves kora óta, de bizton állíthatom, megér minden "szenvedést", mert ezek az élmények életre szólóak mind a gyerekeknek, mind a szüleiknek, s ha közösen élitek meg, csak erősíti a családi köteléket.

Az utazás módját is a gyerekekhez kell igazítani: ha nagyon mozgékonyak és képtelenek sokáig egy helyben ülni, jobb lesz a repülő, mert azt az 1-2 órát sokkal jobb eséllyel kibírják, mint a 12-20 órás autózást, csak legyen nálatok valami olyan játék, amivel le tudják kötni magukat, mondjuk valami újdonság, amit most látnak életükben először. Ha csak a gépen kapják meg, szerintem nem lesz velük gond, bár ha fülfájósak, akkor jobb választás lehet az autó, nehogy valami probléma legyen felszálláskor (szerencsére nálunk ez sosem fordult elő a 18 repülőút során, s a lányunk egyszerűen imádja a repülést). Vannak olyan ügyes szülők, akik esküsznek az autóra, mert képesek nagyon sokáig lekötni a gyereket, s azért is nyugodtabbak így, mert a gyerekük nem zavar másokat az utazásban. Sokan az éjszakai autózást választják, mivel a gyerek olyankor úgyis alszik, így sokkal kevesebbet érzékel a "gyűrődésekből". Minden szülő ismeri annyira a gyerekét, hogy a legjobb döntést hozza meg, s ha igazán akarjátok a közös nyaralást, a problémamegoldás is gördülékenyebben fog menni. Fő a pozitív hozzáállás! icon_smile.gif

Érdemes közvetlen partmenti szállást választani egy szép homokos strandon, mert így nem lesz gond, ha bármiért be kell menni, s amíg alszanak a gyerekek, legalább felváltva élvezhetitek a tengert. Ha szelesebb helyre mentek, nem rossz ötlet a gyerekmedencés szállás, nehogy a nagy hullámzástól ijedjenek meg. A homokos parton órákig elszórakoznak a gyerekek, de többek szerint a kavicsos part is megfelelő, hiszen abból is lehet építeni mindenféle érdekeset. De talán kevésbé veszélyes a homok, nem kell azon aggódni, esetleg sérülést okoznak valakinek. Nem lesz egyszerű, hiszen folyamatos felügyeletre van szükség s sokmindenről le kell mondania a szülőnek, de még mindig jobb, mint itthon áhítozni a tengerre s valós szívfájdalomként megélni a nyaralás hiányát...

A sok dolog között különösen oda kell figyelni a napvédelemre és körültekintően kiválasztani a megfelelő napozószert, amit árnyékban is kell használni, bár ha kerülitek a közvetlen napfényt kb. 10-15 óráig, már sokat tettetek a gyerek bőrének egészségéért. Lehet rájuk kalapot és fehér pólót adni, ha erős a napsugárzás és nem akarnak az árnyékban maradni. Vagy olyankorra időzíteni az alvást, s máris sokkal kevesebb a probléma. S mindenképpen ajánlatos beszerezni jó minőségű napszemüveget a gyerekeknek is, hiszen az ő szemük még sokkal érzékenyebb. Van olyan is, ami felcsatolható a gyerek fejére, az elején azzal talán egyszerűbb az élet.

Most ezek jutottak hirtelen eszembe, de ha van még kérdésed, szívesen válaszolok. Ha kíváncsi vagy a konkrét tapasztalatainkra, az alábbi linken elérhetők a beszámolóim, amelyekben részletesen írok a gyerekkel kapcsolatosan felmerülő problémákról is, de a képeken az is látszik, mennyire jól érzi magát a lányunk, s ez már mindent megér! icon_smile.gif

# 457
Ginaaa79
Törzstag
Törzstag
688 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199899 Üzenet linkje2013-03-12 07:46:19  Válasz a #199892. hsz-ra Előzmény #199892

Köszi szépen, hogy írtál. Az élménybeszámolóidból olvastam már régebben:)
Majd fogok kérdezni biztos.
Ami visszatart, hogy most betegek, Görögországban, hiába vannak orvosok a nyaralóhelyeken, az azért eléggé elrontaná a nyaralás. Persze pozitívan kell hozzáállni, hogy minden rendben lesz.
Gondoltam arra is, hogy nagyszülőkkel mennénk, lenne plusz segítség, de négyesben lenne az igazi:).

# 458
Ginaaa79
Törzstag
Törzstag
688 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199902 Üzenet linkje2013-03-12 08:04:48 

írtam a repülős topikba, odatartozó kérdést
# 459
Balazsbea
Aktív fórumos
Aktív fórumos
301 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199909 Üzenet linkje2013-03-12 15:02:54  Válasz a #199902. hsz-ra Előzmény #199902

Igen, a betegségektől való félelem veheti el leginkább az ember kedvét, főleg amíg a gyerekek igazán kicsik... Úgy emlékszem, mi is ezért vártuk meg a másféléves kort, de utólag már nem hiszem, hogy gond lett volna, soha nem voltunk még betegek Görögországban, inkább az a bajunk is elmúlt, ami volt! icon_smile.gif De hallottam már olyanról, hogy a gyerek a légkonditól betegedett meg, vagy egyszerűen csak érzékenyebb a gyomra, ha nem a megszokott környezetében van. Ha itthon sem igazán betegesek, ott sem kell nagyobb gondra számítani, s azért nyáron könnyebb egészségesebbnek maradni, ha az ember betartja az alapvető higiéniai szabályokat. Ha pedig szopnak még, az már felér egy biztosítással icon_wink.gif , bár azért azt is mindenképpen kell kötni, gyerekkel semmi esetre sem érdemes kockáztatni. Így bármi egészségügyi baj történne, csak maga a betegség vagy az orvoshoz járás okozna problémát, legalább az anyagi részén nem kell aggódni.

A nagyszülők nem rossz ötlet, mert akkor szabadabbak lehetnétek a nyaralás alatt, de annak is megvan a romantikája, ha csak négyen vágtok neki a nagyvilágnak. Mi mindig önállóan utaztunk, de egy gyerekkel lényegesen egyszerűbb a dolog, két gyerekkel már átbillenhet a mérleg nyelve. A lényeg, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát, s ha ehhez segítség kell, miért is ne? icon_smile.gif

# 460
Ginaaa79
Törzstag
Törzstag
688 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199943 Üzenet linkje2013-03-13 08:30:11 

Szopi sajna nincs már. Az evészet most eléggé problémás, de majd csak belejönnek... Biztosítást amúgyis szoktunk kötni.

Azt gondolom rácsos ágy nem nagyon van sehol.....

# 461
Szirom
Törzstag
Törzstag
580 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199946 Üzenet linkje2013-03-13 09:27:10  Válasz a #199943. hsz-ra Előzmény #199943

De igen, ha foglalsz előre, akkor általában sehol sem gond, hogy kérj kiságyat. Utazóágy nagyon sok helyen van, amit be tudnak állítani. Mi akkor voltunk először, amikor a kisebbikünk nem egész 9 hónapos volt. Ott állt a hálóban a kiságy az érkezésünkkor, még ágyneműt is kapott hozzá.
A következő évben már vándorlósok voltunk, foglalás nélkül mentünk mindenhová, és bár volt nálunk utazóágy, a legtöbb helyen megkérdezték, hogy kérünk-e. Sőt, volt ahol fölállították az övékét szó nélkül, mire előszedtük volna a kocsiból a sajátot.
Kaja: amikor a mi fiunk ilyen kicsi volt, vittünk itthonról bébiételt. Utazásnál is kényelmesebb, strandolásnál is. Étteremben persze főtt kaját evett velünk mindenhol, de nyers zöldséget és gyümölcsöt nem, mert bár arrafelé ezek nagyon finomak, a kicsik gyomra azért érzékenyebb egy-egy esetleges bacira. Később persze már ezeket is nyomta befelé. (És érdemes probiotikumot vinni magatokkal.)
Utazás: nálunk sose volt gond az autós út, pedig mi az első utazásunk kivételével nappal megyünk. Meg lehet állni, amennyit kell. Kocsival szerintem azért is jobb menni, mert akkor például befér az összecsukható babakocsi is, sőt, mi még etetőszéket is vittünk annak idején (csak abban ült meg a fenekén mindkét fiunk kiskorában icon_lol.gif )
Még valami: pelenka kint drága volt, azt is érdemes vinni, és az se foglal kicsi helyet. Már ha kell még nektek.

# 462
Titi68
Törzstag
Törzstag
835 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199950 Üzenet linkje2013-03-13 12:27:09  Válasz a #199889. hsz-ra Előzmény #199889

Szia Ginaaa79!

Azt hiszem, hogy a 'ki utazott a legkisebb ikrekkel Görögországba' versenyben igen jó esélyeim vannak a(z akkor) 9 hónapos gyerkőceinkkel. Mi akkor repülővel mentünk, de így utólag azt mondom, hogy mehettünk volna autóval is. Az általam nagyon jónak tartott észak-görögországi helyek indulástól függően elérhetőek autóval kb. 12-14 óra alatt, de a repülős verzió is legalább 6-7 óra mindent összeszámolva (út a reptérig, kocsi elhelyezése, két óra a beszállásig, repülőút, csapat összevárása az érkezésnél, transfer a szállásig). A reptéren nekem nem kis stressz volt, ahogy loholtam a két hatalmas bőrönddel, nyakamban táskákkal stb. a család után. Az autóba simán be tudod pakolni a kedvenc cuccaikat, megszokott ételeket, játékokat stb. Gyerektől függően lehet játszani, mesét nézni, zenét hallgatni. Kora esti indulással mire felébrednek kint is vagytok. Nekünk van egy nagyobb gyermekünk is, ezért egyértelmű volt, hogy visszük a nagymamát, háááát mit mondjak, az előnyök és a hátrányok nagyjából kiegyenlítik egymást, de talán inkább vinném, ha lehet rá számítani, és nem egy harmadik gyerekként viselkedik. Az én javaslatom: esti indulás, nagymama hátul a gyerekek között (már csak ezért is, hogy érezze, nem vendégnek, hanem segítségnek viszitek), reggel csere, hogy a nyűgösebb időszakban anyuci legyen mellettük.
Én is mindenképpen közvetlen tengerparti apartmant választanék a helyetekben, csendes helyen, nagy, lehetőleg árnyékos udvarral (pld. az általam igen-igen kedvelt Vourvourouban vannak ilyen apartmanok), mert így az árnyékban letáborozva bármikor lehet váltani a fürdés-homokozás-játszás/pihenés a pléden szentháromság között akár 10 percenként is, a gyerekek pillanatnyi kedve szerint, és nem kell mindent kipakolni a partra, pelenkacserére, enni-innivalóért, újabb homokozócuccért bármikor be lehet menni az apartmanba.
Ekkora gyerek a beleülős úszógumiban órákig el tud lubickolni a tengerben, lehet labdázni, egyéb játékokat kitalálni, én nem hagynám ki Görögországot a helyetekben. Mi utána két évig hűtlenek lettünk a tengerhez, (nem akartunk repülővel menni, az autós verziótól pedig tartottunk) és a Balatont választottuk, de nyomába sem ért összességében!

# 463
Ginaaa79
Törzstag
Törzstag
688 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199979 Üzenet linkje2013-03-13 18:24:00 

Szirom, Titi, akkor ti 9 hós babákkal voltatok? icon_smile.gif
Köszönöm a tanácsokat.

# 464
Szirom
Törzstag
Törzstag
580 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#199994 Üzenet linkje2013-03-14 09:40:09  Válasz a #199979. hsz-ra Előzmény #199979

Ginaa, igen, igaz, hogy csak egy 9 hónapossal, nem ikrekkel icon_wink.gif A nagyobbik 4 évvel idősebb. Nem volt semmi gond.

Akkor a kicsire való tekintettel foglaltunk előre szállást. Itt: http://www.stagira.gr/site.php?&file=hotel-view.xml&id=264

Ez egyébként egy jó kis falu gyerekekkel, ez az apartman pedig különösen jól felszerelt volt, a kiságytól a kávéfőzőig, hajszárítóig minden volt. Mondjuk nem is volt olcsó, 60 körül fizettünk (azóta kinti szálláskereséssel inkább 40-50 körül szoktunk lakni).

# 465
Titi68
Törzstag
Törzstag
835 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#200004 Üzenet linkje2013-03-14 12:10:02  Válasz a #199979. hsz-ra Előzmény #199979

Mi is 9 hónapos gyerkőcökkel voltunk, ráadásul ők 6 héttel hamarabb is születtek a kelleténél! Szerintem stabilan ülő gyerekkel már érdemes elindulni. A nagyobb annak idején 11 hónapos volt, amikor először vittük, vele akkor kevesebb gond volt, mint egy évvel később! Én a legfontosabbnak azt tartanám, hogy kiválasszak egy viszonylag csendes falut, ahol nem túl zsúfolt a part, sekély és tiszta a víz, ritkán hullámzik, nincs a környéken sün és medúza lehetőleg közvetlen parton levő apartmannal.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Utazás
<   1 2 3 ... 30 31 32 ... 48 49 50   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu