A sok turistával az a gond, hogy átformálják az idők során a helybéli népet is. Most itt nemakrok elkezdeni erről írni, mert már off. De a görög vendégszeretet egyre veszít magasságából és én az utóbbi években az ilyen, kevésbé látogatott szigeteken kaptam meg azt az igazi szívélyes fogadtatást, amit a "beturistásodott" helyken már nem lehet. Ezért is kincs egy ilyen sziget.
#1084272009-07-08 10:15:04 Válasz a #108424. hsz-ra
Előre is bocs, ha egy kicsit OFF leszek, de ez nagyon idekívánkozik :
Engem a legpozitívabb "csalódás" vendégszeretet terén éppen Mykonoson, a legkozmopolitább szigeten ért, soha ilyen figyelmesek és eredendően kedvesek nem voltak velünk sehol, tényleg olyan volt az egész, mintha a mesében lennénk! Már akkor feltűnt a figyelmesség és segítőkészség, amikor a szállást leleveleztem, de a fogadtatás még azt is felülmúlta, s nemcsak a kis szálloda vezetősége részéről tapasztaltuk ezt, hanem az ott dolgozók is őszintén kedvesek voltak, nemcsak a pénzünket akarták, mert például még ingyen napágyat is hoztak a lányunknak, s tényleg lesték minden kívánságunkat. Minden vacsora után kaptunk ajándék desszertet, a recepciós pedig egy igazi Hippolit volt, s nemcsak megjátszotta! Szóval mindenhol vannak rendes emberek, s sokszor szerencse dolga, kit milyen élmény ér. S én csak csodálni tudom a görögöket, hogy ekkora turistaáradat után is tudnak még őszintén kedvesek lenni, még akkor is, ha nem mindenki.
#1084302009-07-08 10:21:16 Válasz a #108415. hsz-ra
Idézet:
Jó, hogy ezt kinyomoztad, köszi.
Valamelyik honlapon olvastam régebben, hogy sokan kibérelnek csónakot vagy csónakost és azzal lehet elmenni még ezeknél is kevésbé látogatott helyekre. Ha ott lesztek, és valahol véletlenül ilyet látsz reklámozni, akkor feljegyeznéd nekem?
Köszi
Andi
Persze. Ha lehetőségem lesz rá ki is próbálom. A kajakbérlésben is látok még fantáziát...
sajnos egyre ritkább az ilyen, de még akad elég, csak meg kell találni. Pl. Miloson. Bár babrék erről sem sokat írtak, hogy milyenek az ottani emberek.
#1084632009-07-08 13:08:21 Válasz a #108363. hsz-ra
Szia Andi!
Azért nem voltak a partokon sokan, mert előszezon volt még Miloson, és sok Kiklád szigeten június még előszezeon. És a víz egyáltalán nem volt hideg, nagyon kellemes volt, ha melegebb lett volna, akkor már nem tudtunk volna lehűlni a vízben. Mi azért megyünk mindig júniusban nyaralni, mert nem szeretjük a tömeget!!!!!
Ja és hogy kényelmesek vagyunk, ez egyáltalán nem igaz. Voltak olyan helyek, ahol azt hittem, hogy lezuhanunk, és vége mindennek. Minden helyre elgyalogoltunk sziklákon keresztül, ezeken a helyeken valóban nem volt senki rajtunk kívül, mert senki nem vállalta be az 1 órás gyalogutakat. Mivel szinte minden strandra eljutottunk így gyalogosan, ezért úgy döntöttünk, hogy nem megyünk el a hajóútra, mert a fényképek sokkal szebbek, ha föntről van fotózva, mint a víz felől. Sajnos Folegandroson befizettünk egy ilyen útra, de óriási csalódás volt. Sokkal szebb volt minden fentről, mint a hajóról. Lentről a hajóról pl Folegandroson Katergó egy semmitmondó kis strand volt, fentről viszont álomszép. És mi ilyen látványra vágyunk.
Egyedül Kleftikóra nem jutottunk el, de azért a 3 szikláért nem akartunk már 50 eurót kiadni, mert így kis túllőttük a kertet.
Szóval csak azt akartam röviden írni, hogy szerintem kevés ember van, aki ezt végigcsinálta amit mi. Néha úgy éreztem, hogy már nincs erőm visszafelé menni, annyi sziklán kellett visszamászni. De a látványért megérte lemászni mindenhová.
Augusztusban már biztosan többen lesznek a szigeten, és a partokon is.
A három sziget közül, ahol több időt töltöttetek, melyik tetszett nektek a legjobban?
Ki lehet-e mondani valamelyikre, hogy szebb mint a másik kettő, érdemesebb megnézni?
#1084712009-07-08 13:21:07 Válasz a #108466. hsz-ra
Szia Szilvi!
Mind 4 sziget teljesen más, Miloson töltöttük a legtöbb időt, fájó szívvel búcsúztunk tőle. Gyönyörű strandjai vannak, kedvesek az emberek. Kimolos egy picurka sziget, ahová 1 nap bőven elegendő. Folegandros varázsolt el minket a leginkább. Itt mintha megállt volna az idő, teljesen el voltunk ájulva a szigettől. Mivel nincs sok túrista, ezért az utakat se nagyon építették ki, csak gyalogosan lehet elérni a legtöbb strandot. Elafonissos pedig teljesen más sziget. Sok a túrista, de a Simos beach egyedülálló a színe miatt. Ez a sziget annyira pici, hogy fél nap alatt bejártuk. A színek itt káprázatosak, de itt más nem nagyon van. Elafonissos városkában lehet este sétálgatni, de itt más hely nincsen. Talán nekem Folegandros nőtt leginkább a szívemhez, de Milos is gyönyörű. Erre a két szigetre érdemes több napot szánni, Kimolosra és Elafonissosra elég 1-2 nap.
Üdv: babar
#1084722009-07-08 13:24:43 Válasz a #108339. hsz-ra
Szia Verka!
Igen Elafonnisos egy kicsit nagy kerülő volt. Vissza kellett kompolnunk Pireusba, és onnan le kellett mennünk kocsival Viglafiába a Peloponészosz csücskébe kb 400 km. Onnan 15 perces komp, és ott vagy a szigeten.
#1084742009-07-08 13:27:37 Válasz a #108346. hsz-ra
Szia Bea!
A Meltemi az egész szigeten fúj, talán valóban a Chivadolimni öbölben nem volt napközben olyan erős. Mi előszezonban voltunk ezért lehetett kevés ember a parton, főszezonban biztos, hogy többen vannak, de mivel ez egy óriási part, rengeteg ember elfér anélkül, hogy zavarnák egymást.
Szia Babar!
Köszönöm a bő válaszod. Bocsánat, ha kicsit felpiszkáltalak azzal, hogy "kényelmesek" lettetek volna, de olyan nehezen lehet belőled harapófogóval kihúzni pár szót, hogy pont ez volt a célom, hogy kicsit kikelj magadból és leírj mindent. Szóval nem piszkálkodás volt, csak eszköz a cél érdekében.
Nagyon nagy szerencsétek volt, hogy mindig tükörsima vizet fotózhattatok, annak egész más színei vannak, és is így szeretem, de ha meltémi van, akkor nehéz ehhez ideális időpontot találni, a szerencsén múlik csak.
Csodálatosak a fentről készített fotók, nem ellene beszéltem, hanem éppen hogy dícsértem, csak akkor ti a strandra le sem mentetek fürdeni, hanem csak fotóztátok? Ez lett volna az eredeti kérdésem.
a víz nekünk az eddigi szeptembernél korábbi utazásainkon (számunkra) szinte kibírhatatlan jéghideg volt. Lehet, hogy más a tűrőképességünk, az is lehet, hogy arra sekélyebb vizek vannak és jobban melegednek, mint amerre mi jártunk. Egy fürdésre kellemes felüdülés, de 2-3 órát egyfolytában a fejeddel is benne lenni, az más. Mi sem öt perc múlva fázunk benne, hanem fél óra múlva. Fürdeni szuper, de snorklizni hideg.
Üdv
Andi
#1084842009-07-08 14:21:32 Válasz a #108481. hsz-ra
Szia Andi!
Sajnos azért írunk csak ritkán, mert egyszerűen nincs időnk netezni.
Minden strandra legyalogoltunk, csak természetesen előtte fentről mindről készítettünk képeket. Ki sem bírtuk volna 1 órás gyalogút után, hogy ne csobbanjunk egyet. Általában minden strandon ott maradtunk 1-2 órát strandolni. És kipihenni a hegymászás fáradalmait.
Mióta hazajöttünk, még a beszámolót sem volt időnk megfogalmazni, de talán most hétvégén majd belefér valahogy az időnkbe.
Szia Babar!
Persze, megértem, hogy kevés az időtök, csak amikor az ember be van zsongva, akkor csak nyelné a sok információt és hát türelmetlen a fajtám is.
Kimolosra at autótokat is átkompoltátok? A google earthből úgy tűnik, nem nagyon vannakott járható utak.
Ha Miloson bérelek autót, azt átengedik vajon vinni a komppal? Vagy érdemesebb arra a napra kis robogót bérelni?
#1084902009-07-08 15:06:52 Válasz a #108485. hsz-ra
Mi átvittük az autót, és sok más Miloson bérelt autó is kompolt velünk. Szerintem itt nem csinálnak belőle gondot, nyugodtan át lehet vinni Kimolosra a kocsit.