#1029752009-06-03 12:59:16 Válasz a #102974. hsz-ra
Igazad van, én is hónapok óta tervezgetek, és nagyon hasznosnak tartom a leírt tapasztalatokat. Például innen tudom, hogyha kapok belépéskor kártyát, töltsem ki, mert kifelé, vagy visszafelé befelé kérhetik. De lehetnek itt olyanok, akik még nem, vagy csak mondjuk egyszer voltak ezen az úton, tapasztalatlanok, azok lehet, hogy ezen kezdenek el görcsölni, és a nyaralásuk alatt is idegeskednek, hogy mi lesz visszafelé. Erre írtam, hogy lazán kell venni, mindig hazajut az ember.
És még egy javaslat. Aki autóval utazik, az mindenképpen tartalékoljon az útiköltségen kívül 1-2 száz eurót a hazaútra, és a bankkártya sem árt. Bármi történhet, ami miatt pár napra ott ragadhat. Nekem a szüleim robbantak le szerbiába úgy, hogy szállodába kellett menniük, autómentő kellett.
Egyébként szerintem én nem vontam kétségbe a leírt negatív híreket, velem is történt már párszor probléma (kb. 16-szor mentem ebbe az irányba), csak eltörpül a nyaralás pozitív élménye mellett.
A blogomba bemasoltam a gorog nagykovetseg irasat,ott vannak telefonszamok mik hivhatoak ha problema van utkozben,ha a gepjarmuvel van baj,a kovetsegek telefonszamai,hazaiak,es a kintiek.hasznos lehet.
Helló Degu!
Nemtudnád ide másolni a fent említett teló számokat?
Köszi.
Valóban jó felkészülni előre a váratlan eseményekre. (de azért a negatív dolgoknak nem szabad senkit eltántorítani).Természetesen minket is érdekelnek a már hazaérkezettek útközbeni tapasztalatai.(autópályadíjak, határátkelők,rendőrök tekintetében) Ezért is jó a fórum, hogy elolvashassuk, amit segítőkész fórumozóink megosztanak velünk. Legyen ez negatív v. pozítiv tapasztalat.
Továbbra is várjuk a híreket mindenkitől.
Előre is köszi.
Mikor utoljára görögben voltunk (tavaly előtt) a Macedon határőr nagyon kedvesen ellenőrizte az utiokmányokat, majd utunkra engedett. AEzt követően jött a vámellenőrzés ami annyiból állt, hogy a vámos a magyar rendszámra nézett és intett, hogy mehetünk. Mind oda és mind vissza az utiokmányok ellenőrzése európai szinvonalú volt az összes határon. A vámellenőrzés során egyszer nyitatták ki a csomagtartót. Na találjátok ki hol?
Hát persze visszafelé a magyar-szerb határon a magyar vámos. Igaz ez is csak formalitás volt. Belenézett, majd jó utat kívánt.
Igazat adok annak aki azt mondja, hogy a nyaralással foglalkozzunk, és ne legyünk be sz..va. Tényleg igaz az, hogy a jó dolgok (ha nincs probléma) azt természetesnek vesszük, míg ha a legcsekélyebb balhé van, akkor rögtön úgy vesszük mintha az mindenkivel megtörtént volna, és az minden napos dolog lenne. Már korábbi hozzászólásomban írtam, hogy másfél évtizede járunk Görögországba, mindig autóval. Eddig egyszer a román rendőr büntetett meg azért, mert nem volt bekötve a biztonságiöv. Többször megállítottak már szerb, macedon rendőrök de mindig kimagyaráztam magam. És tulajdonképpen egyes esetekben igazuk is lett volna, ha megbüntetnek, rendszerint gyorshajtás miatt. Na itt nem kell jelentős gyorshajtásra gondolni. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy a 80 km/h az inkább 79 és nem 81. Egyébként igaz az, ha eréjesebb az ember velük akkor engedékenyebbek. Csak nem kell pofátlannak lenni.
Én kétszer voltam eddig görögországban autóval, mindkétszer Bulgária felé vettük az irányt tavaly útlevél problémák miatt 3 éve pedig volt egy utasunk akinek vízumot kellett volna fizetni macedóniában. A két alkalom alatt egyszer találkoztunk rendőrökkel de azok sem velünk foglalkoztak. Az út minősége a szerb határtól szófiáig és szófiai körgyűrűn nem a legjobb de aki nem a németországi autópályákhoz van szokva hanem járt már egy-kétszer a "balkánon" annak szerintem ez nem nagy újdonság, szófiától délre már jobbak voltak az utak. A határon tavaly már nem kértek mosatási díjat hanem csak vmi útdíjat fizettünk azthiszem 4-5 euro volt. Az út hossza időben és km-ben is ténylegesen hosszabb, mint azt már előttem is írták (fárasztobb is).
Láttam vki írta a románia-bulgária-görögország útvonalat kompozással, tavaly sikerült kipróbálnom, hát mit mondjak nem ajánlom senkinek.
1 nap alatt értem le Paraliara nagyon húzós volt ebből 3-4 óra szunyóka és vagy 10 óra romániában (300km).
Szóval ha valaki ezen töri a fejét szerintem gyorsan verje ki belőle!
Idén Tolora megyünk szintén autóval de valószínűleg a "járt utat járatlanért el ne hagyj" elv alapján megint bulgáriának fogunk menni, mert már úgy "megszoktuk" és nem kell szívozni sem a kedves macedón rendőrökkel és határőrökkel.
Ezzel a hozzászólásommal nem azt akartam mondani hogy mindenki bulgária felé utazzon mert az olyan tuti.
Véleményem szerint a szerb, román, bulgár és macedón hatóságok egy kategóriába tartoznak, ha megakarnak úgyis megszívatnak.
Üdv.: Sanya
Szia Sanya
Olvastam töbször mentél Bulgária felé.
Én az idén Stavrosba megyek szerinted érdemes Bulgária fele menni?
Vagy mennyek Macedoniának
Km vagy idöbe melyikel járok jobbam.
#1030622009-06-03 23:00:51 Válasz a #103048. hsz-ra
Szia Renault!
Olyan sokszor azért nem jártam görögországban mindössze kétszer eddig, idén megyek harmadjára.
A Google útvonaltervezőjébe beírva Bulgária felé rövidebb az út 40-50km-el de időben szerintem erre rosszabbul jársz mint Macedónia felé, valamint a bulgár utak minősége silányabb mint a macedón utaké (bár macedóniában nem jártam még csak olvastam róla itt a topikban).
Még játszom a gondolattal én is hogy idén Macedónia felé tartsak, véglegesen még nem döntöttem el.
Azt hogy merre vedd az útirányt neked kell eldöntened, ajánlom hogy kövesd nyomon a topikot sok hasznos infóhoz fogsz hozzájutni az indulásig.
Játszom a gondolattal hogy idén macedónia felé veszem az irányt.
A kérdésem az lenne, hogy utazott-e már valaki úgy macedónián át hogy az autójában más állampolgárságú utas utazott?
Eddig szerbiában és bulgáriában nem volt problémám csak jobban megnézték az útleveleket.
Ha van valakinek ilyen tapasztalata kérem írja le.
#1031642009-06-04 16:27:48 Válasz a #103063. hsz-ra
Szia!
Én tavaly még szlovák állampolgárként utaztam Görögországba! Semmi gondom nem volt a határokon! Miután hazaérkeztünk akkor kaptam meg a magyar állampolgárságot, így idén már magyar utasként utazom!
Üdv: Ildikó