#1506372010-08-30 12:28:30 Válasz a #150633. hsz-ra
Ja, akkor bocs, úgy emlékeztem valamiért, hogy Folegandrosra nehézkesebb eljutni, de akkor jó, ha mégsem.
Hát éppen azt írtam, hogy csak olyan szigetekre mentünk, ahová korán jött ki a menetrend. Konkrétan a Blue Star jött ki először, talán már február elején (?), ahhoz igazítottam mindent. Illetve később (kb. egy hónap múlva) lett Mykonos-Paros menetrend. Addig egy kicsit izgultam, de azért a szállást lefoglaltam oda is, lesz, ami lesz. Balazsbea meg nyugtatgatott, mert ők mentek annak idején azzal a komppal, amelyiknek a menetrendjét én vártam nagyon. De évről-évre nem szoktak változtatni az útvonalakon, úgyhogy sztem a tavalyi év alapján mindig lehet egész jól tervezni. Persze azért a változásokra nem árt nyitottnak lenni, de ha nagy gáz van, egynapi szállást ide v. oda sztem később is lehet variálni, akár még helyben is.
A későn megjelenő menetrendek miatt hogyan foglaltátok a szállásokat?
A www.booking.com oldalon lehet foglalni előre is és az utolsó pillanatban is, tehát ez nem probléma. Fizetni a helyszínen kell. Nekünk ez a verzió idén bejött
Az idei tapasztalatok alapján én már nem foglalnék előre szállást és autót sem, hanem mindent a kikötőben intéznék. Olyan kínálat van a helyszínen, hogy nem érdemes előre ezekkel foglalkozni és végül így szabadabban tudod intézni az ottani programot és nincsenek kötöttségek(Verka tudna arról beszélni, hogy mi van akkor, amikor a nagy szél miatt nem jár a komp.).
#1506422010-08-30 13:53:47 Válasz a #150639. hsz-ra
Ez csak tipp, de sztem nemigen lehetnek drágábbak (sőt én inkább azt várnám, hogy kissé olcsóbbak). Ott már arra megy a játék, hogy vagy kiadják neked, vagy üresen marad... Talán annyival vagy hátrányosabb helyzetben az előrefoglaláshoz képest, hogy ott már annyira nem lehet válogatni, azzal kell beérni, ami van.
Szerinted a kikötőben kínált szállások nem drágábbak?
Úgy tapasztaltam, hogy nem drágábbak, sőt....
Utazás előtt először megnézném a már említett oldalakon mennyiért kapnék szállást, majd ennek megfelelően kezdenék alkudozni a kikötőkben. Ha nem találok megfelelő szállást, akkor az autófoglalást megejteném, majd ezután próbálnék felhajtani szállást a szigeten (városban).
Autó foglalásnál csak Naxoson tudtam előre foglalva olcsóbb áron autóhoz jutni. A többi szigeten a helyben történő foglalás volt kifizetődőbb.
#1506582010-08-30 15:02:51 Válasz a #150656. hsz-ra
Ezek jó hírek, így kevesebb szervezést igényelne az utazás előtt, na meg rugalmasabb is lenne. Ugye ezt Naxosnál és Parosnál tapasztaltátok?
Kérdés, hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy ezt bevállajuk.
Feltételezem, hogy Folegandrosnál és Mykonosnál jobb azért előre olcsóbb szállást keresni.
#1506802010-08-30 18:35:17 Válasz a #150658. hsz-ra
Szia Szilvi!
Az általad leírt kompkeresők közül én a másodikat és harmadikat használtam, az utóbbival még az árakat is pontosan ki tudtam számolni és az úgy és annyi volt ott Pireusban a helyszínen is. Mi tavaly Folegandroson 5 éjszakát voltunk, de pihiztünk is. Szerintem 3-4 nap elég, de ott nehezen, csak gyalogosan megközelíthető strandok is vannak, ezt bele kell kalkulálni.
Szerintem, ha most megvizsgálod a kompmenetrendeket, kb. tükrözni fogja a június végi állapotokat. Lehet a terveket szövögetni, látható, hogy mely napokon mennyi hajó közlekedik. Egyébként a nagyobb hajók kevésbé
érzékenyek a szélre, mint a katamaránok, szerintem azok biztosabban mennek, de lassabbak is.
Folegandrosról itt egy oldalt, ez egy nagyon jó oldal, minden benne van a legnagyobb részletességgel.
https://www.greekhotel.com/cyclades/folegand/folegandros-beaches/home.htm Újabb "szállásturi" és egyebek hamarosan a Dodekán Kombinációs topikban!
Szia Szilvi !
Az a komp amit most látsz a nyári menetrendben az már június végén is járt. Iosra én mimimum 3-4 napot szánnék. Ahogy Folegandrosra is. Kimolos szigete is nagyon tetszett a csönd és nyugalom és nem utolsó sorban a pisi meleg tenger miatt. Jóval melegebb volt a víz mint Miloson pedig nagyon közel vannak egymáshoz. Verkával értek egyet a nyüzsis helyek mellett fontos,hogy legyen nyugisabb sziget is. Nekem Santorinire sok lenne egy hét csak azért ,hogy eljussak a kikládokra. A npok számát pedig tényleg a menetrend határozza meg.
kokszi
Ezek jó hírek, így kevesebb szervezést igényelne az utazás előtt, na meg rugalmasabb is lenne. Ugye ezt Naxosnál és Parosnál tapasztaltátok?
Kérdés, hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy ezt bevállajuk.
Feltételezem, hogy Folegandrosnál és Mykonosnál jobb azért előre olcsóbb szállást keresni.
Igen, Naxosnál és Parosnál.
Mérlegeljétek a dolgot. Verka leírta, hogy miért jó, ha előre foglalsz, de látva a választási lehetőséget én nem tudom elképzelni, hogy ne találjatok megfelelő áron, jó szállást.
Most szeptember elejére úgy tervezek egy utat (Lefkada-Korfu-Paxi), hogy előzetesen felmérem a lehetőségeket és néhány szállásadónak írok e mailt és megnézem a szállásfoglalással foglalkozó oldalakat is a neten. Jelenleg pl. Korfun 2 főre 15 Euró/éj áron van ajánlaton, ami elgondolkodtató, mert nem valószínű, hogy a helyszínen kapok olcsóbban szállást. Lefkadán 25 Euró/éj áron van ajánlatom (kösz Verka ) 2 főre, ami megint csak megfontolásra ad okot, mert ez már számomra a 40-50 Eurós árhoz képest elfogadható és összességében ugyanaz a véleményem az árral kapcsolatban, mint Korfu esetében. Paxi a reménytelen kategória eddig, amire valószínűleg a helyszínen próbálunk rá, ha egyáltalán összejön az út.
Idén Naxos és Paros esetében is felállítottam egy mércét és 50 Euró/éj/4 fő áron húztam egy vonalat, végül ez az ár alatti ajánlatokkal foglalkoztam csak. Szerintem te is próbálj meg valamilyen szempont szerint sorrendet felállítani és ha nem találsz így megfelelő ár-érték arányú szállást, akkor próbálj rá a helyszínen bár szerintem az árak miatt Folegandros és Mykonos nehezebb ügy, de ezekről nem tudok érdemben nyilatkozni.
Szilvi!
Ioson szerintem a várost kell először kiválasztani. A fővárosban hatalmas az éjszakai élet. Yialos és környéke egy fokkal jobb. Mylapotasban pedig csönd ,nyugalom csodálatos természet és egy gyönyörű völgy vár. Én csak Mylapotast ajánlanám. De ott is csak a völgy szállásait, a városiakat nem. Mi itt szálltunk meg,55 eur/ éjszaka áron.
Ezen az oldalon a legjobb áron szerintem a Spyridoula van .A képek önmagukért beszélnek. Nincs medencéje mi ezért nem választottuk. Ha nektek ez nem fontos akkor szerintem telitalálat. Az ára júni végén csak 35 euró.
Beszámolót majd valamikor télen lesz időm írni.
Jó tervezgetést. Ha bármi kérdés van ,akkor nagyon szívesen segítek.
kokszi
Szállásokkal kapcsolatban: Ioson a kikötőben egymást túl kiabálva várták a hajókat a szállásadók júni végén. Ha valamelyikkel elmész és mégsem tetszik a szállás akkor hiába mész vissza,már senki sincs a kikötőben. Azt sem várják meg,hogy béreljünk egy autót. Stb.Stb.
A jó áron kínált minőségi szállások már júni végén tele voltak. Kevés magyar jár ide,más nációkat pedig nem nagyon izgat,hogy 45 vagy 55 euró a szállás. előre lefoglalják. Beszéltem kint dolgozó magyarokkal,már április végétől jönnek Iosra a külföldiek.Állítólag csodálatos a sziget tavasszal. ide mindenki hetekre jön.
Folegandros ennek az ellentéte. Itt senki sem várta a kompot. A szállások üresek voltak július elején. Mi 6 napot voltunk a szállodában és mi voltunk ott legtovább. Max. 1-2 éjszakára maradtak mások.
Szerintem általános recept nincs.Minden sziget más és más egy picit.
Szerintem vannak szigetek ahol jobb előre foglalni. Rutinból már a képek és a leírás alapján ki lehet szűrni a nekünk tetsző,vagy ellenszenves dolgokat.
Mykonoson is jöttek a komphoz ajánlgatni, szóval ott is lehet erre számítani. Viszont amit Kokszi írt, azt is érdemes megfontolni. (Hogy ha nem tetszik az, ahová elvisznek, akkor az eléggé meghosszabbítja a keresést. Annyira nagy vész mondjuk akkor sincs szerintem, mert szállásotok tutira lesz, csak macerás újrakezdeni a keresést.) A LP azt ajánlja, hogy ha a kikötőben vadászol szállásra, akkor mindig ragaszkodj ahhoz, hogy pontosan mutassák meg a térképen, hogy hol is van az a szállás, mielőtt elmész velük, és egyéb ilyen okosságok rémlenek. )
De én semmiképpen nem akarlak lebeszélni a helybeni foglalásról, mert ha az ár a legfontosabb, akkor én is úgy érzem, hogy így lehet a legjobban járni! (Főleg, ha tényleg figyelembe veszed azt is, amit Jenike írt, hogy simán törölhetik a kompot, ahogy nálunk, és akkor rögtön van egy éjszakai plusz kiadásod, ha előre foglaltál... ) Én igazából csak azért szoktam előre foglalni (már amikor), mert szeretem, ha a szállás lehetőség szerint tengerre néző, de azért az sem árt, ha még a megfizethető kategóriában van, és ebből a kombinációból sztem nem sok marad eladatlanul, pláne nem főszezonban.
Legutóbb Verka szerkesztette (2010-08-30 22:39:33), összesen 1 alkalommal