"Az iedegenvezetõ szerint, aki Gramvoussán kalauzolt, a földközi tengerben élõ korallok apró darabjait a sziget két legnyugati pontjánál sodorják az áramlatok partra, és ideális a lapos homokos partrész arra, hogy ott nagyobb mennyiségben összegyûljenek. Nem tud valaki valami biztosat ezzel kapcsolatban?"
Igen, nekünk az idegenvezetõ pontosan ugyanezt mondta el, és útikönyvben s ezt olvastam: a rózsaszín homok a partoktól távól esõ, a Földközi-tengerben amúgy igen ritka piros korallok törmelékébõl származik.
Ezt el is hiszem, mert szintén csak az idén tudtam meg, hogy pl. a Csendes-óceáni szigetek hófehér homokja abszolút korall eredetû, errõl még érdekes mûsort is láttam a tévében...
Szóval én is a korallverzió mellett állok, de amúgy nekem mndegy, mibõl lett azért érdekes téma....
Mi is voltunk autóval Gramvoussa-n, ahogy azt már írtam. Elég "gázos" volt az út, mert hát 9 km-t, 13km/h-val fölfele (lefele 9 km/h-val), 45 perc alatt megtenni, az nem volt leányálom. Paráztam is eléggé, mert mint valami õsrégi bányaút, hasonló volt az, amin mi is mentünk. Nem is találkoztunk sok autóval szemben. Mondjuk így volt a jobb, mert hát alig fértünk volna el egymás mellett.
De!
Amiért Én, ha mégegyszer mennék, ismételten autóval mennék, az az, hogy a látvány semmivel sem pótolható. Errõl képet megtudsz nézni a fotóalbumban. Azt a látványt csak az látja, aki föntrõl érkezik a lagúnához, s nem hajóval. S már az sem olyan, ha fölmászik a lépcsõre.
Az az igazi, amikor már túl vagy egy pár óra vezetésen, mi Gouvesbõl mentünk, közte ez a 45 perc 3x jobban kimerít, tikkasztó meleg. Fönt, a hegytetõn tényleg semmi, csak annak a pár merész embernek a bérelt autója, akik hozzánk hasonlóan indultak el, s a kecskék, akik szivesen dörgölõdnek az autóhoz. S onnan még pár száz lépcsõ lefele!
De ahogy érsz a lépcsõhöz, s körvonalazódik ez a Csoda, az fölülmúlhatatlan.
Annyira fáradt voltam, éhes, szomjas, majd' meghaltam a melegben, alig bírtam menni. de mikor megláttam, a sírás környékezett.
Hihetetlen, gyönyörû, fölemelõ!!!!!!!!!
S ezt csak az látja, aki fölülrõl látja elõször. Ezért megéri "szenvedni" autóval.
De mindenféleképpen valami masszív autót válasszatok, ami bírja ezt a rögös utat.
Ha kedvet kaptatok hozzá, hajrá!
Mi jövõre is Krétára megyünk, de olyan helyre, ami közel van, Gramvoussa-hoz és Elafonissi-hez, hogy akár mindennap láthassam ezt a szép helyet!
Kretarol jelentkezem Stalisbol. Pokoli meleg van es minden nagyon szuper! Hal istennek mar egy kicsit lehet erezni, hogy szeptember van, mar kevesebben vannak az utcan.
Tõzsér János
Az álmok szigete, Kréta
A nagysikerû útikönyv-útleírás bõvített, aktualizált új kiadása, sok színes képpel, személyes emlékekkel.
Az EOT (Ellinikos Organismos Tourismou) 2004-ben a (A napfény szigete, Rodosz, és A lélek szigete,Kósz kötetekkel együtt) az év legjobb útikönyveként ajánlotta.
Ára: 2500 Ft
E-mail-ben rendeltem, egy héten belül megjött, máris indulok érte a postára!
Csak megerõsíteni tudom az EOT véleményét, tényleg fantasztikusan jó, és olvasmányos utikönyvek. Nekem tavaly február óta meg van mindkettõ. Krétát is a könyv alapján fogom bejárni, mint tettem azt Kószon.
További kellemes nyaralást kívánok. Menni sajnos nem tudok most Krétára, de az élménybeszámolód majd elolvasom. Készíts sok szép fotót, hogy mi is lássuk azt a sok szépet amit Te.
Tényleg mindegy a hogyan és a mibõl, de valóban csodás! Csak sajnálom, hogy nem mindenki láthatta.
Remélem, még sokáig lesznek ilyen szép korallok a Földközi-tengerben, hogy sokan élvezhessék a látványt víz alatt és víz felett egyaránt! Egyszer majd élõben is megnézem õket!
Addig is marad az otthoni látvány az üvegtálban!
A punto nem kis autó, bár sokan azt hiszik, nagyobb a beltere, utastere, mint az általad emlitett vw golf, és focusnak. Alsó közép kategória a hivatalos megnevezése az osztálynak ahol elhelyezkedik, besorolásilag.
De itt nem az a lényeg, hanem hogy nem kis p106, meg matiz kategoria, ami olcsobban is bérelhetö.
Puntom volt 2 éve Focusom van úgyhogy bátran állítom,hogy a Focus kategóriával nagyobb! De szerintem teljesen mindegy lényeg,hogy elfértél benne és jó volt az ára
Most néztem meg az albumban a képeidet,mert kiváncsi voltam,milyen a Gramvoussa ,ha kocsival közelitik meg,és fenntrõl.Gyönyörûségesek voltak a képek,és elhiszem,hogy életetek nagy élménye volt ez,én is igy voltam vele.Mi hajóval mentünk,de igy is egy csoda volt.Azóta sokat gondolkoztam rajta,hogy azért hatott ilyen elementáris erõvel,mert mi egyáltalán nem voltunk felkészülve arra,hogy mi fogad majd itt minket.Én akkor reisztráltam ezenaz oldalon,amikor hazajöttünk.Mielõtt elindultunk,az 5konti ut.ir. katalógusából kinéztem ezt a Gramvoussát,ha már ennyire dicsérik,gondoltam....meg hát tengerimádók vagyunk,nagy baj nem lehet!De nem gondoltam volna,hogy életem egyik nagy élménye lesz!Egyébként irigylem a hoteleteket!Gyönyörû volt az 1. kép is!Jó lehetett itt ébredni!Melyik ut.ir.-val voltatok?Csak a jövõre nézve...