Tanuljunk görögül!
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 346
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Fnenora
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
41 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#44555 Üzenet linkje2007-09-12 00:01:34 

Könnyû annak aki tud angolul. Én is megnéztem, de nem tudom mit kell csinálni, nem értem.
# 347
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#44556 Üzenet linkje2007-09-12 00:36:13  Válasz a #44555. hsz-ra Előzmény #44555

Nóra!

Majd leírom lépésrõl lépésre hova mit írj icon_wink.gif
De kell, hogy legyen gmail-es postafiókod... A többit majd mondom!

Stratos: Pont azon filóztunk a Petrosszal, hogy lenne-e értelme nyitni
egy ilyen Google csoportot???
Vagy az is elég, ha mindenki nyit gmail címet, s akkor még MSN szerûen is látjuk egymást, ha vonalban vagyunk...
Itt van magyarul is néhány dolog...
https://groups.google.hu/grphp?ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=hu&tab=wg&q=

# 348
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#44973 Üzenet linkje2007-09-16 16:46:48 

Kicsit elbizonytalanodtam most a feladatok kiosztásával...

Mert mindenkinek ajánlom, hogy menjen végig magától (mindenki egyidõben, de egymástól függetlenül) a Filoglossia anyagain...
Fõleg most, hogy az elsõ leckén (betûk, szavak megismerése, ejtése...) nagyjából túl jutottunk!

Aztán, az elkezdett minta alapján (Látjátok én hogyan kezdtem én is el... kimásolván a lecke anyagát, egyszerûen szóról szóra igyekszem - a fonetika mellékelésével - lefordítani... )

Ugyanúgy elküldhetitek a készülõ anyagaitokat nekem (én úgyis lassacskán rakosgatom csak fel) , s az eredményt követve javíthatjátok ki önmagatokat is - meg engem - hisz én is hibázok ám, rendesen!!!!

Azért a szótárazgatással sem kell leállni...
Köszi továbbra is mindennemû segítséget!

# 349
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45178 Üzenet linkje2007-09-18 10:58:29 

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ismeritek-e ezt a magyar-görög szótárt.
Állítólag ez egy hangos szótár, de nekem a munkahelyi gépemen nincs hang, így nem tudom, hogy igaz-e.

Magyar-Görög hangosszótár

Jó böngészést és tanulást! icon_wink.gif

# 350
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45179 Üzenet linkje2007-09-18 11:03:19  Válasz a #45178. hsz-ra Előzmény #45178

Na ez így nem jó, megpróbálom máshogy, remélem így jó lesz:

Lejjebb kell az 1. pontnál kiválasztani a magyar nyelvet, majd rákattintani a görög zászlóra és már ott is van a magyar-görög szótár.

# 351
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45182 Üzenet linkje2007-09-18 11:24:38 

Andra írta:
Sziasztok!

Nem tudom, hogy ismeritek-e ezt a magyar-görög szótárt.
Állítólag ez egy hangos szótár, de nekem a munkahelyi gépemen nincs hang, így nem tudom, hogy igaz-e.

Jó böngészést és tanulást! icon_wink.gif

Szia!

Én ki tudtam a melóhelyen is próbálni és mûködik icon_wink.gif
Úgy látom elég alap dolgok, de mindenképp hasznos lesz - számomra biztosan icon_smile.gif

Köszi!

# 352
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45185 Üzenet linkje2007-09-18 11:35:19 

petros!

Örülök, ha tényleg mûködik, majd otthon én is meghallgatom.
Sajnos nem sok minden van benne, tényleg csak a legfontosabb szavak is kifejezések, de kiejtés szempontjából biztos, hogy hasznos lehet.
Nekem legalábbis nagy segítség. icon_lol.gif

# 353
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45266 Üzenet linkje2007-09-19 10:32:17 

Stratos

Ha megadod a következõ szót a szótárhoz, bepróbálkozom vele icon_redface.gif

Stratos: Bocsi, de neked még szót, icon_eek.gif nem merek megadni! Maradjunk csak a betûknél icon_wink.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
abból is csak egy "kicsit" kapsz: Omikron...
https://berlin.cls.yale.edu/pi....._combo.asp

# 354
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45276 Üzenet linkje2007-09-19 11:38:41 

icon_lol.gif icon_lol.gif teljesen igazad van, a szavak értelmezése nem az erõsségem icon_cry.gif
"Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli" icon_wink.gif

# 355
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45374 Üzenet linkje2007-09-20 00:45:13  Válasz a #45276. hsz-ra Előzmény #45276

Reméltem is, hogy nem sértõdsz meg! icon_redface.gif icon_razz.gif

Mert valóban az omikron jön! (A többiek lelassúltak, de Te aztán hajtod a dolgot... ha így haladunk, nemsokára az ábécé végén leszünk! icon_arrow.gif Tehát eljutunk az omegáig is! icon_lol.gif icon_lol.gif )

Érdekes, hogy a ξύδι, (το) szót se a Mohay szótárban nem úgy írták se, az angol-görög szótár nem ismerte fel csak jótával: το ξίδι , ami ecetet jelent! (A színes képen valóban hasonlít az üditõre az üveg, és a poharak... de ha a mondatot is elolvasod (görögül-angolul), kiderül a turpisság!

https://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=%EE%DF%E4%E9&x=46&y=13

Egyébként a fenti linkbõl is kiolvasható, hogy borecet, és sörecet is van...
Ezért is lehetnek ilyenek a képen látható üvegek! De a görög mondatból:
Μη βάζεις πολύ ξύδι στη σαλάτα! ~ Ne tégy túl sok ecetet a salátába! -egyértelmûen kijön az ecet szó értelme. Persze, itt is jótával kéne írni az ipszilon helyett, de ezek szerint, sok ilyen szó akad, amit így is írhatnak, meg úgy is... apróságokon nem kell meglepõdni fennakadni! icon_cool.gif (De az is igaz, hogy egy-egy hangsúly jel, vagy pl.: az omikron és az omega felcsrélése, okozhat galibát! pl.: ξέρω ~ tudom/értem, nem egyenlõ a ξερό ~ száraz - melléknévvel ill. a "mancs"/ "pracli" fõnévvel!)

# 356
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45428 Üzenet linkje2007-09-20 14:34:34 

Félrebeszéltem... icon_eek.gif a többiek sem lassúltak le! Én toporgok. icon_sad.gif
Olyannak érzem magam mint egy nyolckarú polip, akinek egyenként
kellene figyelnie és ellenõriznie mind a nyolc karját (Vagy más polipok karjait?!) icon_rolleyes.gif

Nemigen gyõzöm, bocsássatok meg érte! Ehhez fõállásban kellene itt dolgoznom...

# 357
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45432 Üzenet linkje2007-09-20 15:06:20  Válasz a #45428. hsz-ra Előzmény #45428

Nem hiszem, hogy bármiért is elnézést kéne kérned, és ezt szerintem itt mindenki így gondolja. De szerintem maximalista vagy, és valójában a saját elvárásaid súlya nyomaszt ennyire. Nyugodj meg, saját tapasztalatból mondom - szintén zenész -, sosem fogod úgy érezni, hogy tökéletesen megoldottál valamit. icon_smile.gif Viszont ez visz elõre, és hogy tényleg írjak valamit, minket is. Óriási húzóerõ az, amit itt néhányan csináltok, aztán az már a többi dolga, hogy akar-e csatlakozni. Én speciel már sokat tanultam Tõletek, pedig elég korlátozott idõintervallumaim vannak. És szándékomban is áll folytatni, úgyhogy "Fel a fejjel, amíg van!", ahogy megboldogult Nagyapám mondta volt. Έλα! (De legalábbis Hajrá!)
# 358
Csilluka0807
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
1 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#46003 Üzenet linkje2007-09-28 07:55:41 

Sziasztok! Szeretnék pár mondatot kérdezni tõletek, de szeretném ha lehet, hogyha azt is leírnátok hogy, hogyan kell kiejteni!

"Örülök hogy megismertelek! Nagyon jól éreztem magam veled! Elkezdtem görögül tanulni! Szeretném ha eljönnél Magyarországra!"

Stratos: Valami ilyesmi lesz (Jorgo, remélem kijavítasz!) : - Jorgos: Nem kell semmit kijavitani!

Χάρηκα / Χαίρω πολύ που σε γνώρισα / που γνωριστήκαμε.
Πολύ καλά αισθανόμουν μαζί σου.
Άρχισα να μαθαίνω Ελληνικά.
Καλά θα ήταν, αν ερχόσουν στην Ουγγαρία.

"Hárika/Héro poli, pu sze gnorísza /pu gnorisztíkame
Poli kalá eszthanómun mazí szu / Perászame kalá
Árhisza ná mathéno Elliniká.
Kalá thá ítan án erhószun (kamjá forá) sztin Uggaría!"

Elõre is köszönöm nektek!! Puszi

Szerintem, hatásosabb lenne, ha a továbbiakban magad próbálkoznál a fordítással, és ha felteszed ide, a fiúk majd kijavítanak!

# 359
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#46404 Üzenet linkje2007-10-04 13:14:44  Válasz a #43471. hsz-ra Előzmény #43471

Na pont ezeket foglalta össze ez a doksi.
# 360
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Zsofka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
178 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#46852 Üzenet linkje2007-10-13 15:47:05 

Sziasztok!

Nekem sikerült beszereznem Görögországban egy magyar-görög, görög-magyar szótárat.
Egészen pontosan Stavrosban találtam rá a helyi könyvesboltban, egyetlen darab volt belõle, gyorsan rámartam icon_smile.gif
23 euroba került.
Tennék fel róla képet is ide a fórumba, de sajnos nem sikerül. Ha valaki vállalja, hogy felteszi, annak szívesen elküldöm e-mailben a fotót...

Stratos: Van értelme? icon_rolleyes.gif Talán, nem sok... de itt van a képe, ha ennyire kell...

inkább maga a szótár jönne jól... icon_twisted.gif
Addig is ezeket lehet itt használni (jobbra, a lenti kisablakba kell az angol, vagy a görög kifejezést bemásolni!):
https://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=%C5%EB%EB%E7%ED%E9%EA%E7
és akinek nincs hozzá a gépében angol nyelvû (Akadémiai) MoBiMouse Plus-a (a nyílra kattintva változtathatod meg a nyelvek közti váltást):
https://www.csiszi.hu/dictionary/hungarian-english/

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 23 24 25 ... 42 43 44   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu