Én tegnap érkeztem meg Sartiból. Gondoltam leírom a tapasztalatokat, mivel én is minden infót a fórumokról gyûjtöttem az utazásomhoz.
Pécsrõl indultam 09.22-én, péntek éjfélkor. Udvarnál mentem át Horvátországba, majd Batina-Bezdan határátkelõnél Szerbiába. Ezután Sombor-Sivac-Vrbas-E75/M22-Novi Sad-Belgrád-Nis-Kumanovo-Skopje-Thessaloniki-Sarti volt az útvonal.
Autpályadíjak a következõk Szerbiában:
-Subotica-Novi Sad 400 DIN
-Novi Sad-Beograd 400 DIN
-Beorgad-Nis 1050 DIN
-Nis-Kocani 240 DIN
Macedóniában szerintem fölösleges pénzt váltani, két helyen kell fizetni a teljes szakaszon, én 1 € adtam kapunként, szóval oda-vissza 4 €-ból megúsztam.
Görögországban nem kellett fizetnem sehol az autópálya használatáért.
Tankolni csak nagy kutaknál érdemes, már csak a WC miatt is.
Szerbiában kb. ugyanannyi a benzin, mint itthon, Macedóniában nem tankoltam, Görögországban viszont meglepõen olcsó az üzemanyag.
A legdrágább kútnál is 1,1 €/l volt, de az átlag 0,94-1 €/l körül mozgott.
Ha valakinek még befér 1-2 benzines kanna a csomagtartóba, érdemes vinni...
Rendõrök vannak és dolgoznak is, szerencsére engem csak két helyen állítottak meg, de amikor látták, hogy külföldi vagyok és utazásból megyek haza/utazok külföldre, rögtön intettek és elengedtek.
Ami viszont elég idegesítõ volt, hogy nagyon sok helyen javítják az utakat és van, hogy autópályán is 120-ról 60-ra korlátozzák a sebességet, akár 5-10 km-en keresztül is.
Az idõ aránylag jó volt, 23-27 fok van napközben, estére azért már szépen lehûl, érdemes hosszú öltözéket vinni.
Ha valaki arra számít, hogy sokkal olcsóbb minden az utószezonban - sajnos el kell, hogy keserítsem - ugyanannyiba kerül minden. Ha viszont valami drágábbat szeretnénk venni, pl. ékszer,óra, van, hogy 15-20%-kal olcsóbb, mint fõszezonban.
Ha valami kérdésetek van, szívesen válaszolok, remélem tudtam segíteni az infókkal.
Volt a tv-ben valami bazinagy hidat épitenek vagy talán kész is görögországban talán valami szigethez. Sajnos nem tudtam figyelni hogy mi is az ,mert feltartottak épp akkor. De valami monumentális épitkezésröl beszéltek.
MI is ez a hid??? honnét hová??? Érdekelne nagyon. ha tudtok valamit rola.
Nem láttam a mûsort, így nem tudom, hogy konkrétan milyen hídról volt szó, de lehetséges, hogy a Rió-Antírió hídról, ami a Peloponniszoszt köti össze a szárazfölddel. Nézd meg itt a hellasz.hu-n a "Leírások" rovatot, ott találsz képeket és egy nagyon részletes ismertetõt a hídról. Remélem erre gondoltál.
Sziasztok! Ma hallottam, hogy megszûnt a vízummentesség Szerbiában. Ezután hogy lehet majd autóval a legegyszerûbben eljutni Görögországba?
Vízumot kell kérni, vagy maradnak a kerülõutak?
Amit leírnak, nem tûnik túl bonyolultnak, de ki tudja maga az ügyintézés, amíg vízumot kérünk, majd mennyi idõ, mennyi utánajárás!
Én már rég csináltam ilyet, nem tudom. De majd kiderül a gyakorlatban, nem igaz?