Legjobb ételek - italok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
Hozzászóló Üzenet
# 1831
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97359 Üzenet linkje2009-05-02 11:33:39  Re:

Kakadu írta:
Görögországban annyi a réteslap

Gondoltam ezt is megcsinálod icon_wink.gif

# 1832
Cilla
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
358 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97382 Üzenet linkje2009-05-02 12:48:02 

krisztakriszta írta:
sziasztok
ha barkit erdekel barmilyen autentikus gorog recept vagy hogy csinaljak a gorogok (marmint az eteleiket) icon_lol.gif
sikitsatok es segitek
kriszat

Szia!
Én már régebben kérdezősködtem, de sajnos a nevét sem tudom az ételnek, így nem tudom keresgélni sem. Paramythiaban a vásárban kóstoltuk egyszer, édesség, nagy kerek lapos fémedényekben készült, és a magyar tejbegrízre hasonlított leginkább az íze. Áttetsző, kocsonyás állagú, érezni benne a fahéjat, mézet, a teteje mandulaszeletekkel van megszórva. Nagyon finom volt, de azóta sem láttam sehol.
Tudnál segíteni? Nagyon szeretném itthon is elkészíteni!
Köszi!

# 1833
ZA07
Aktív fórumos
Aktív fórumos
288 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97651 Üzenet linkje2009-05-04 14:31:41  Válasz a #97314. hsz-ra Előzmény #97314

Szia Kriszta!

Ha tudsz egy igazán jó muszaka receptet megoszthatnád velem.
Előre is köszi:
Anita

# 1834
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
AgniTolo
Törzstag
Törzstag
661 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98010 Üzenet linkje2009-05-06 17:38:40 

Kakadu írta:
krisztakriszta írta:
sikitsatok es segitek

Akkor én most sikítok icon_lol.gif
Létezik-e görög honban a mi általunk ismert (vagy hasonló) tehéntúró?
És ha igen milyen fedőnéven keressem???

Turot nem nagyon lehet itt kapni, es ha igen akkor az nem gorog, helyette lehet venni az "Anthotirot", es a friss, (nem erlelt) "Mizitra" sajtot, ezek vannak legkozelebb a turohoz.

# 1835
Krisztakriszta
Aktív fórumos
Aktív fórumos
340 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98069 Üzenet linkje2009-05-07 07:55:28  Válasz a #97382. hsz-ra Előzmény #97382

Szia
ket dologra tudnek gondolni az egyik az a halva megpedig az amelyiket ugy hivjak hogy politikos szoval varosi es ugy keszul hogy grizt kozepbarnara piritanak olajon majd ha jol atpirult akkor felontik forro cukorsziruppal amiben fahejrudat foztek lehet bele tenni keves mazsolat vagy mandulat addig fozik folyamatosan kevergetve amig elvalik az edeny aljatol langyosra hutik majd formaba ontik es ha kihult szeletelik .
A tetejet pedig megszorjak fahejjal es dioval vagy mandulaval.
A masik az a galaktobureko amikor is egy tejbegrizhez hasonlo kremet reteslap koze toltenek tepsiben megsutik majd cukorsziruppal megontozik es szeletekre vagva talaljak.
Ha valamielyiket felismerted irj es elkuldom a pontos receptet
kriszta

# 1836
Krisztakriszta
Aktív fórumos
Aktív fórumos
340 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98072 Üzenet linkje2009-05-07 08:02:24  Válasz a #97319. hsz-ra Előzmény #97319

szia
valoban nincs a mienkhez hasonlo turo viszont az anthotirobol barmilyen turos dolgot el lehet kesziteni
a mizitrabol van 3 fajta a sima nem erlelt ez is jo a turos etelekhez hiszen egeszen enyhen sos csak van a xinomizitra ami mar erettebb egy kicsit es kituno turos csuszahoz vagy sos turos etelekhez es van a mizitra sajt amikor a mizitra turot hagyjak erlelodni es kipreselik belole a vizet amitol is kemeny sajt allaga lesz ezt reszelik a tesztafelekre makaronikhoz illetve hasznaljak a sajtos besamel keszitesehez

# 1837
Krisztakriszta
Aktív fórumos
Aktív fórumos
340 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98214 Üzenet linkje2009-05-08 07:10:16  Válasz a #97357. hsz-ra Előzmény #97357

szia
a gorogok edes retese tulajdonkeppen a baklava es a galaktobureko na meg keszitenek egy edes retesfelet sutotokbol dioval es szegfuszeggel de ahhoz egy hazilag keszult vastagabb retestesztaszeruseget hasznalnak

# 1838
Krisztakriszta
Aktív fórumos
Aktív fórumos
340 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98215 Üzenet linkje2009-05-08 07:12:41 

kis kiigazitas a turokerdeshez
a mizitrafelek nem tehentejbol hanem juh es vagy kecsketejbol keszulnek
udv
kriszta

# 1839
Krisztakriszta
Aktív fórumos
Aktív fórumos
340 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98216 Üzenet linkje2009-05-08 07:14:09  Válasz a #97651. hsz-ra Előzmény #97651

szia
nem felejtettelek el csak a mouszakarecept kicsit hosszabb de a hetvegen elkuldom tutkora
udv
kriszta

# 1840
ZA07
Aktív fórumos
Aktív fórumos
288 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98220 Üzenet linkje2009-05-08 08:03:08  Válasz a #98216. hsz-ra Előzmény #98216

Szia Kriszta!

Előre is köszönöm. Várom már nagyon

Üdv: Anita

# 1841
Cilla
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
358 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98365 Üzenet linkje2009-05-09 15:30:06  Re:

krisztakriszta írta:
Szia
ket dologra tudnek gondolni az egyik az a halva megpedig az amelyiket ugy hivjak hogy politikos szoval varosi es ugy keszul hogy grizt kozepbarnara piritanak olajon majd ha jol atpirult akkor felontik forro cukorsziruppal amiben fahejrudat foztek lehet bele tenni keves mazsolat vagy mandulat addig fozik folyamatosan kevergetve amig elvalik az edeny aljatol langyosra hutik majd formaba ontik es ha kihult szeletelik .
A tetejet pedig megszorjak fahejjal es dioval vagy mandulaval.
A masik az a galaktobureko amikor is egy tejbegrizhez hasonlo kremet reteslap koze toltenek tepsiben megsutik majd cukorsziruppal megontozik es szeletekre vagva talaljak.
Ha valamielyiket felismerted irj es elkuldom a pontos receptet
kriszta

Szia!
Biztos hogy az első az, kb. így képzeltem el az elkészítését, csak mézzel gondoltam, légyszíves ha ráérsz ennek küld el a receptjét!
De a második is nagyon izgalmasnak tűnik! icon_redface.gif icon_biggrin.gif
köszi szépen
cilla

# 1842
Krisztakriszta
Aktív fórumos
Aktív fórumos
340 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98632 Üzenet linkje2009-05-11 20:17:38  Válasz a #98220. hsz-ra Előzmény #98220

Szoval itt az en tuti muszakareceptem
karikara vagott krumplit suss meg olajban ha kimeletesebben akarod kesziteni akkor susd meg sutoben keves olajjal tepsiben ugyanugy karikara vagva es tedd felre hulni
ha meg kimeletesebben akarod akkor fozz meg krumplit hejaban hagyd kihulni es szeleteld fel
a padlizsant vagd karikara sozd meg egy kicsit es varj amig elkezd izzadni ( 20 -30 )perc papirtorlovel itasd le a levet amit enged majd csinald ezt meg a masik oldalaval is annak mar csak 10 perc kell kb.

ha ez kesz akkor ismet van 3 variacio attol fuggoen hogy mennyire nehezre vagy konnyure akarod kesziteni
az elso hogy martsd lisztbe a padlizsanszeleteket es susd ki es itasd le az olajat papirtorlovel
a masodik hogy siman susd meg olajban
a harmadik hogy susd meg tepsiben sutoben ahogy a krumplit egeszen keves olajjal megkenve(vagy kenoecsettel vagy olajos kezzel )

ha ez is megvan akkor johet a szosz
hagymat es fokhagymat dinsztelj meg olajon vagy vajon add hozza a daralthust (eredetileg marhabol keszul )piritsd egyutt egy kicsit sozd borsozd dobj bele egy baberlevelet vagy ha szereted akkor friss bazsalikommal is nagyon finom majd adjal hozza aprora vagott paradicsomot ( a konzerv is jo )ha erosebb paradicsomos izt szeretnel akkor adhatsz hozza egy ket kanal paradicsompuret is majd fozd keszre

besamel
vajon pirits lisztet sozd borsozd (feherborssal mert a feketetol ronda szurke lesz)ha szereted reszelj bele szerecsendiot ontsd fel hideg tejjel es fozd kozepsurure majd huzd le a tuzrol es keverj bele 1-2 tojast es reszelt sajtot izles szerint

vajazz ki egy sutoformat es retegezd bele a hozzavalokat lehet ugy hogy krumpli padlizsan daralthus besamel
de lehet ugy is hogy krumpli daralthus padlizsan daralthus besamel es van aki a retegek koze is szor egy kis sajtot ez itt mizitrasajt de lehet parmezan vagy barmilyen aromas kemenysajt amit szeretsz

majd susd 180fokon amig szep barna lesz a teteje es mielott folvagog varj egy 20 percet kulonben szetcsuszhat

amint lathatod ez eleg nehez etel foleg ha az eredeti recept szerint mindent kisutve teszel bele ezert irtam le a konnyebb valtozatot is ugyanolyan finom de nem lesznek tole gyomorbantalmaink....
jo etvegyat es jo sutest

# 1843
Krisztakriszta
Aktív fórumos
Aktív fórumos
340 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98633 Üzenet linkje2009-05-11 20:22:47 

na most latom hogy nem irtam mennyisegeket bocsi ma amr rohanomm kell de holnap potolom icon_redface.gif
# 1844
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98761 Üzenet linkje2009-05-12 15:15:13  Válasz a #98632. hsz-ra Előzmény #98632

Szia Kriszta!!!

Kérdezném hogy a besamelbe csak a tojásnak a sárgáját kell belekeverni??
Mert én úgy tudnám ezt csak elképzelni,de lehet hogy tévedek..

Üdv:Robi

# 1845
Krisztakriszta
Aktív fórumos
Aktív fórumos
340 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#98845 Üzenet linkje2009-05-13 09:19:11  Válasz a #98761. hsz-ra Előzmény #98761

Szia
az eredeti besamelben egyaltalan nincs tojas viszont a gorogok tesznek bele hogy jobb legyen a tartasa ami azt jelenti hogy mikozben sul nem folyik bele az etelbe hanem retegeszeruen a tetejen marad
tojas nelkul ahhoz hogy ez igy legyen tul surure( kemenyre) kell fozni es akkor lisztizu lesz es gumiszeru
tehetsz bele csak sargajat is akkor szebb lesz a szine viszont ahhoz hogy tartson fel liter kesz besamaelhez kell legalabb 4 tojas sargaja kell es fennall az a veszely hogy turos allagura sul meg ha viszont ket egesz tojast teszel hozza akkor kremszeru marad
a trukk az hogy amikor a besamel kesz van akkor varj ket harom percet hogy ne legyen bugyogo forro viszont keverd tovabb hogy ne borosodjon meg es akkor keverd bele a tojasokat egyenkent (habverovel a legtutibb)
majd a sajtot es keverd amig teljesen homogen masszat nem kapsz
aztan gyorsan ra a kaja tetejere majd zutty a sutobe ami ne legyen forrora elomelegitve hanem kozepmelegre igy susd 20 percet majd ekkor emeld a homersekletet forrora es susd meg 15 20 percet vagy amig megbarnul a teteje
en kezdo szakacs koromban eleg sokszor keszitettem besamelben uszo folyos allagu rakott eteleket innen a tapasztalat icon_eek.gif

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 122 123 124 ... 139 140 141   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu