Jó érzés újra itthon lenni és magyarul beszélni mindenkivel, de sajnálom, hogy nem mehetek vissza. Elvileg februárig tart a görög szemeszter, csak nekem hamarabb be kellett fejeznem, mert az itthoni vizsgaidõszakonis át kell esnem, utána pedig nem ártana szakdolit írni. Pedig örülnék, ha január elején visszarepülhetnék még egy kis idõre.
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyen teszem-e fel a kérdésemet, de nem találtam alkalmasabbat.
Délután hány órától mondanak a görögök kaliszperát a kalimera helyett? Délután ötkor már kijavítottak, hogy rosszul mondtam. Idõhöz van egyáltalán kötve?
sziasztok.
minket úgy "tanítottak", hogy kora délutántól van kaliszpera. szóval ebéd-körül még simán mondták a kalimerát. szerintem a délutáni szieszta lehet a "napszakválasztó".
a görög emberekrõl egy rövid történet: idén Thassoson voltunk, most éjjel értünk haza. szüleinknél picit idõsebb korú házaspárnál szálltunk meg egy kis stúdióban. nagyon kedvesek voltak a háziak, mindig volt egy-két kedves szavuk, és segítõkészek voltak. egyik este, meglepetésünkre meghívtak minket magukhoz egy kis esti "festára". azt hittük, hogy az apartmanok lakóinak kedveskednek, de amikor este megjelentünk, láttuk, hogy szinte csak görögök vannak az asztal körül. kiderült, hogy a házigazda feleségének, Ploumitsának ünnepelték a névnapját. a görögöknél a névnap az igazán nagy ünnep, a születésnapot nem tartják, vagy csak szûk családi körben. volt nagy lakoma, báránnyal, hallal, kagylóval, tortával, na meg persze az elmaradhatatlan házi ouzo-különlegesség, a cipouro (jól írom?). felejthetetlen este volt, kézzel-lábbal és néhány eltanult szóval-mondattal értettük meg egymást, de nagyon jól éreztük magunkat. tegnap reggel, az elutazásunkkor puszival és öleléssel köszöntünk el egymástól, majdnem el is sírtam magam, úgy elérzékenyültem.