#1008592009-05-22 21:26:04 Válasz a #100796. hsz-ra
Andi,
ismerem ezt az érzést, én is szoktam elkalandozni és már a jövő (vagy azutáni ) évre gondolva tervezgetni! Nem is baj, ha most teszed, mert télen úgysem lesz rá időtök Mexikó miatt!
Egyébként már lassan nem is merek semmilyen tájáról sem olvasni a Peloponnészosznak, mert eredetileg pl. ezzel az útvonallal is úgy voltam, hogy csak keresztülmegyünk rajta, hogy minél hamarabb elérjünk Monemvasiától Nafplionig, de mióta olvastam róla és végignéztem, már azon gondolkodom, hogy hogyan is tölhetnénk itt minél több időt. Nagyon tetszenek a tengerparti kis falvak errefelé!
Kokszi,
melyik az a beszámoló? Belinkelnéd? Egyébként a hír igaz. Elafonissivel szemben is ugyanolyan gyönyörű homokos part van, ott is érdemes fürdeni! Találtam is róla képeket, úgy emlékszem, hogy tettem be ide a fórumra is. (Van egy Elafonissos topik is, oda is tettem be képeket.) Sőt, még az is lehet, hogy talán még jobb is az a szemben lévő part, mert biztosan még elhagyatottabb. A szigeten azért vannak a strandoknál vadkempingezők és hétvégén állítólag a görögök is előszeretettel mennek oda át. (Ezért én igyekeztem is hétköznapra időzíteni a mi ottlétünket.)
A Molai-Elea-Asopos útvonalon mi Elafonissos felé fogunk menni, aztán majd Elafonissos után megyünk Monemvasiára, és onnan pedig a tegnap feltett képek útvonalának mentén megyünk fel kb. Nafplionig. Illetve egészen addig szerintem nem, mert most úgy gondolom, hogy Kiveriben fogunk szállást keresni. Nagyon megtetszett nekem az a falu. Már eléggé közel van Argoshoz és Nafplionhoz (de azokon a helyeken lakni nem szeretnék), kicsi, kedves, nyugis, tengerparti, olyan barátságos és békés a kikötője, olyan jót lehetne ott sétálni... reggel pedig lehetne nézni a napfelkeltét Nafplion felett. Igazából minden este ilyen helyen lenne jó megszállni, valami vízparti házban vagy apartmanban... persze a sziget belsejében ez nehezen fog menni.
Mi is teljesen hasonló programot tervezünk Elafonissoson. Még egy naplementenézést fogunk beiktani valamelyik strandon, az is nagyon szép ott!
Szia Haspók ! Szerintem tuti Peloponnészosz megszállott leszel ! Nagyon szépek a képek , ennél csak a valóság lesz szebb! Gythion után Skála itt lehet eldönteni, hogy merre tovább Monemvassia felé. Olvastam egy beszámolót a Molai ,Elea, Asopos Útvonalról hatalmas narancs,citrom ligetekkel ,én ebben a picit hosszabb útban gondolkodom .Elafonisossal szemben ,egy hatalmas homokos part van , a beszámoló szerint . Azt írja hogy majdnem olyan szép a víz mint bent a szigeten. Szerintem a Vinglafia utáni partszakaszról lehet szó! Ha helyes volt a honlap adata , akkor a személyjegy 1 az autó 8 euró a szigetre. Mi egy egész napot szeretnénk eltölteni a szigeten strandolással, este egy vacsival a csöppnyi kis kikötőben . Amin meglepődtem hogy nem találtam a szigeten drágábbnak a szállásokat mint a szárazföldön. Üdv kokszi
Nagyon szép képeket találtál a Nauplion-Monemvasia útszakaszról. Remélem mi is megcsodálhatjuk majd élőben augusztusi nyaralásunkon.
Olvastam az utóbbi hozzászólásaidat és teljesen egyetértek veled abban, hogy előre meg kell tervezni hol kb. mennyi időt akarsz eltölteni. Mivel minden ember más természetes, hogy valakit nem érdekelnek annyira a romok, míg másvalaki lehet, hogy kíváncsi rájuk. Embere válogatja.
Haspók, nagyon szép képeket tettél fel. Nagyon szép kis falvak vannak arrafelé, amik nekünk is kimaradtak. Már odajuttattatok, hogy tegnap este óta a jövő évoi peloponnészoszi utunkat tervezem pedig még Mexikó sincs készre tervezve.
A romok hajkurászása közben /ami persze szintén örök emlék / sok gyönyörű dolog mellett elmentem, és ezért késöbb mérges volta magamra.
...Akik ide készülünk, tudjuk, hogy ebből az árból akár egy trópusi nyaralás is kijönne,emiatt én nem tudok minden évben eljutni ide. Én ezt nagy kincsnek tartom, ezért rohadtul meg fogom becsülni minden percét. Egy út után évekig élek az emlékeimből.
Az utolós mondataid rám is vonatkoznak.
Az elsőhöz meg annyit, hogy a mauritiusi utazásunk olcsóbb volt, mint a három hetes peloponnészoszi körutazás. Tulajdonképpen életem eddigi legdrágább nyaralása volt az.
#1007162009-05-21 22:49:53 Válasz a #100673. hsz-ra
Ma a Monemvasia-Nafplio közötti útvonalról olvasgattam néhány szabad percemben, arra biztos megyünk majd, és többek között az alábi falvakon fogunk keresztülmenni. Nagyon jókat írt a könyv róluk. Biztos meg-megállunk majd szétnézni, addig is pedig néhány fotó a Panoramióról.
#1007092009-05-21 22:26:33 Válasz a #100526. hsz-ra
Szia Andi!
Elafonissoson ahogy olvastam, leginkább a kikötőnél, a "városban" lehet szállást találni, majd mi is ott fogunk próbálkozni. A legjobb persze valami hangulatos vízparti házikó lenne, de úgy tudom, hogy a strandokon max. vadkempingezni szoktak.
#1007062009-05-21 22:14:21 Válasz a #100673. hsz-ra
Szia Kokszi!
Nem véletlenül írtam, hogy Spártában kb. 2 óra hosszát leszünk , ennyi idővel a Mánin nem sokat lehetne kezdeni! Szerintem legalábbis értelmetlen dolog lenne Gythio után egy órányit autózni lefelé a félszigeten, aztán meg egyórányit vissza. Persze az autóból kifelé nézve is látnánk valamit a tájból, de az nekem nem az igazi.
Én inkább úgy szeretem, hogy csak annyi dolgot nézzünk meg egy nyaralás alatt, amennyit kényelmesen, ráérősen, alaposan meg tudunk nézni. Legyen idő sétálni, lézengeni, nézelődni, ücsörögni. Ne kelljen idő előtt továbbrohanni, ne legyen bennünk hiányérzet, ne érezzük azt, hogy elszakított minket a látványtól az a kényszer, hogy máris tovább kell menni. Amit emiatt a kényelmes tempó miatt nem látunk, azt nem látjuk. Ha nagyon érdekel, akkor majd megnézzük jövőre. Ha pedig jövőre mégis máshová mennénk, akkor az azt jelenti, hogy van valami más, ami mégiscsak jobban érdekelt!
A világ minden érdekességét úgysem tudom egy élet alatt sem megnézni, úgyhogy - szerintem - nem érdemes azon izgulni, hogy most ez vagy az kimarad. Az elsődleges mégiscsak az, hogy jól érezzük magunkat ott, ahol vagyunk, nem pedig az, hogy minden négyzetcentimétert felfedezzünk, ami párszáz km-es elérhető közelségben van. (Bár az igaz, hogy ennek néha nagyon-nagyon nehéz ellenállni, de én ezért szoktam már előre itthon szelektálni, most pl. azt, hogy a Máni bizony kimarad. Ha nem készülök rá, hanem reménykedem benne, hogy talán belefér, akkor a helyszínen csak csalódás lesz belőle, ha mégsem. Márpedig ha racionálisan belegondolok, akkor már most látszik, hogy a Máni és a tőle keletre eső helyek közül egyik sem fér be már idén.)
Persze tudom, hogy a tavalyi nyaralásunk meg az idei terveink alapján talán úgy tűnhet, mintha zsúfolt programjaink lennénk és folyton egyik helyről a másikra a szaladnánk, de a valóságban egyáltalán nem érezzük ilyennek ezeket az utakat. Egy nap alatt talán még kevesebb helyre is jutunk el, mint mások, csak annyi a különbség, hogy nekünk nincsenek egész napos strandolós programjaink. (Ráadásul idén szerintem sokat jelent majd az, hogy mindig helyben keresünk szállást, nem kell esténként visszaautózni ugyanoda, ahonnan reggel elindultunk. Ez akár több óra nyereség is lehet egy napban.)
Az pedig, hogy ennyire aprólékosan és előre "kicentizve" tervezek, szintén nem azért van, hogy egy napba minél többet zsúfoljak, hanem azért, hogy ne a helyszínen döbbenjünk rá arra, hogy ez vagy az már mégsem fér bele az időbe, és ott majd már ne kelljen ilyesmivel foglalkozni, hanem minden értékes percet ki tudjunk használni arra, hogy gondtalanul élvezzük azt, hogy ott vagyunk.
Egy szó, mint száz, a Mánit majd egy másik alkalommal nézzük meg, amikor nyugodtan, kapkodás nélkül el tudunk ott tölteni annyi időt, amennyi jólesik. Hiszen valamikor biztosan visszatérünk majd a Peloponnészosz nyugati oldalára! Azon a részen is nagyon sok érdekes dolog van és gyönyörű tájak, és ahogy írtok az egész Peloponnészoszról, valószínűleg én is úgy fogok onnan visszajönni, hogy már alig fogom várni azt az időt, amikor újra visszamehetünk!