Köszönöm szépen a részletes válaszokat és infókat! Elmentettem minden fontosat.
Mediterraneo írta:
Bizony, nagyon rövid lett Sztem emiatt sokan el sem olvassák
Aki a hossza miatt nem olvassa el, az magára vessen... Egy jó beszámoló nem is lehet rövid!
Mediterraneo írta:
De majd legközelebb! Ami hamasoran lesz, mert tavaly pont november közepén voltunk Athén-Ghitio-Koroni-Kalamata-Athén útvonalon és azt is megírtam már, de az jóval rövidebb lett
Hú, ezzel is nagyon felcsigáztál! Nem tudom, mitől jött meg a kedved az íráshoz, de nagyon jól írsz és örülök neki, hogy az idei után még visszamenőleg a tavalyi utatokról is írtál! (Ha van még más régebbi út, akkor arról is írhatsz ám! ) Szóval nagyon várom ezt az írásodat is, annál is inkább, mert a jövő nyárra vonatkozó örökké változó terveim most éppen a Nyugat-Peloponnészosz körül kezdenek kialakulni... Gythióig jutottunk el idén, és onnantól nyugatra folytatnák jövőre az utat felfelé a (fél)szigeten. (Utána még mennénk Közép-Görögországba is Delphi környékére, de nem csak oda, hanem más helyekre is, majd a végén Lefkadán töltenénk pár napot. Bár mióta olvastam a Kythirás beszámolódat, azon kezdtem gondolkodni, hogy hogy lehetne megoldani, hogy oda (is?) eljussunk... Ezzel csak az a gond, hogy a bérelt autóval nem lehet kompolni, ezért nehéz megoldani...) Ha fent lesz a peloponnészoszi beszámolód is, akkor majd abban a topikban kérdezek is, ha még marad kérdésem az olvasás után. Mostanában eleget olvastam már arról a részről, úgyhogy gyűlnek a kérdéseim...
Képfeltöltés: drukkolok, hogy a kicsinyítés hamar sikerüljön! A feltöltés pedig biztos menni fog, nem bonyolult, de ha elakadnál, nyugodtan kérdezz, segítek!
Athén és bárány: csak addig és úgy érdemes valamit csinálni, amíg örömet okoz Neked, szóval ha belefáradtál az írásba és nem szeretitek a bárányt, akkor hagyd a fenébe ezeket a dolgokat. A báránynak sokak szerint van valami fura íze (amit nekem még sosem sikerült felfedezni ), ezért nem szokták szeretni, ha jól tudom.
Omlett-ügyben is azt gondolom, hogy semmilyen irányban nem "kell" elmozdulnotok. Nem vagyok híve annak a mozgalomnak, amelyik leordibálja az ember haját, ha nem görög kaját eszik minden görögországi étkezésnél. Nem volt a hsz-omban még burkoltan sem ilyen célzás, bár lehet, hogy úgy tűnhetett, de nem akartam. Sztem mindenki egyen azt, ami akkor és ott jólesik, és kész. (Eszembe jut, amikor tavaly Krétán besokalltam a falusi tavernákban megevett kecske- meg bárányétkektől, és már majd megvesztem valami csokis édességért , mert hát a hegyekben a desszert fogalma nemigen létezik... Sitiában a kikötőben aztán benyomtam egy csokis palacsintát meg egy koktélt, miközben szegény pincér hiába ajánlgatta a 'traditional Cretan food'-ot... )
Egyébként főszezonban sem annyira egyszerű a "görög" reggeli, pláne nem a kisebb helyeken. Idén nem nagyon próbálkoztunk ilyesmivel, valahogy úgy jött ki a lépés, hogy általában még otthon ettünk, de tavaly Krétán emlékszem, hogy volt pár alkalom, amikor reggel több helyen is próbálkozni kellett, mire egyáltalán kávéhoz jutottunk. De pl. Makrigialosban remek reggelink volt, ott a strandon már korán lehetett kapni - pont úgy, ahogy írod - előételekből álló vegyestálat... na az pl. tökéletes reggeli volt!
Én is nagyon várom a sok fotót! Újra elolvastam a beszámolódat, immár másodszor és mivel elég sokat keresgéltem már a szigeten, többek között a te segítségeddel kezdek egész jól tájékozódni Jövőre elég komoly esélyes a hely, erősen gondolkodom benne. Viszont bár nagyon küzdöttem, nem sikerült kompárakra bukkannom. Ti megnéztétek az árakat is? Kocsi és személyjegy érdekelne, hogy nagyjából tudjunk számolni. (Azt már tudom, hogy nagyjából az a szabály, hogy 5-6 év alatt nem nagyon kell fizetni, az akkor 7 évesünk féláras lesz valszeg.) És ha már árak, mondasz étel- és szállásárakat? Csak úgy nagyságrendileg!
Meséltem a férjemnek a két éttermetekről, főleg a bárányborda érdekli
Szia Szirom ! Az idei kompjegy árakat tudom neked megírni . Neapoliból az autó 45, a személy 11euró/ fő volt idén nyáron egy útra. Neapoliban a tengerparti úton van a kompjegyárusító iroda itt kérdeztem meg az árakat. Az infó mellé térkép és szigetkatalógus is járt. Azonban a 6 éves lányom után is fizetni kellett volna5,5 eurót. Én úgy vettem észre ,hogy sokszor szimpátia alapján döntik el ,hogy fizetni kell e a gyerek után. Nekünk volt úgy, hogy odafelé fizettünk ,visszafelé nem. Az irodában megkérdezték hogy mekkora az autó. Terepjárókra és nagyobb egyterű autókra magasabb az ár. A szigetről a hajnali-reggeli-délelötti órákban nem indul hajó a szárazföldre. Mi ezért választottuk inkább Elafonissost. Hiszen a nyaralás utolsó3 napját tudtuk volna a szigeten tölteni ,és ezt nem akartuk egy délutáni haza indulással kezdeni. Komp Gythióból is indul a szigetre. A nagyobb távolság miatt szerintem drágábban. Üdv:kokszi
#1216942009-11-21 18:38:05 Válasz a #121692. hsz-ra
Nagyon köszi Kokszi! Közben megtaláltam, hogy ezeket az árakat már korábban is leírtad Régebben már átolvastam a topikot, de ez valahogy nem maradt meg nekem. A kocsi kicsit drága, de azért én nagyon szeretném! (Majdnem 150 euró oda-vissza...) A gyerekjegyet meglátjuk, a kicsire biztos nem kérnek, a nagyra meg ha kérik ezt az 5,50-et, nem az a nagy tétel.
Azon gondolkodunk, hogy június utolsó 2 hetében kellene menni, mert elég sokat lehetne fogni az előszezoni árakkal, és akkor ki tudnánk gazdálkodni belőle a kompjegyet. Szerintetek elég meleg van? vagyis inkább a tenger elég meleg már, ugye? Végülis meglehetősen délen van.
Szállást mi biztosan nem foglalunk előre, az idén se tettük, és nagy vonalakban elmondható, hogy 15-20, sőt 25 euróval kevesebbet fizettünk alku után, mint ami az apartmanban ki volt írva. Személyesen könnyebb is alkudni, megvan a hangulata is, látja az ember, hogy mit vesz ki, meg hát ez is szimpátia kérdése is.
Szerintem előre nem lehet már eldönteni,hogy milyen lesz az idő. Hiszen idén nyáron július 2. hetében a dél peloponnészoszon jég hideg volt a víz ,egy tengeri viharnak köszönhetően. De hasonló vízhőmérsékletekre panaszkodtak ,a szporádokon, vagy a kikládokon nyaralók is . Szerintem szerencse kérdése az egész. A klímaváltozás a jó öreg Hellaszt is elérte. A régi általánosságok Kithyra időjárásával kapcsolatban . Itt a legmagasabb az évi átlaghőmérséklet az országban , és itt van a legtöbb szeles nap egy évben. Régen a titkos ász az mindíg szeptember eleje volt. Idén ez nem jött be. Én júniusban nem mennék. Augusztusban is van szállás 40 euróért,nem is rossz .
#1217222009-11-22 20:54:48 Válasz a #121716. hsz-ra
Érdekes, amit mondasz Kokszi, a hideg vizet mi is tapasztaltuk, de kizárólag Stoupában, a többi helyen nem. Jó lenne tudni, milyen volt a víz akkor Kythirán (mi is akkor voltunk lent).
Szia szirom! Elafonissosról látni Kithyrát. Ha abból indulunk ki ,hogy Elafonissos nagyon lassan mélyülő strandjai úszásra igen ,de már pancsolásra nem voltak elég melegek,akkor nem hiszem ,hogy Kythirán jobb lett volna a helyzet. Érdekes ,hogy északon Platamonasban melegebb volt a víz ,mint a Manin . Ebben az időszakban a Voidokilia öböl vize is jég hideg volt. Persze a mázlista Tolo pisimeleg vízzel büszkélkedhetett . Érdekes volt ,hogy a Mani keleti oldala Porto kagio ,Kotronas strandjai melegebbek voltak ,minnt a nyugati oldal strandjai. Medi beszámolójából is ez jött le . Ők is a sziget keleti partján találtak melegebb vizeket.
Üdv: kokszi
#1217792009-11-25 19:24:22 Válasz a #121777. hsz-ra
Tudom Kokszi, mi is láttuk Kythirát, mikor mentünk Elafonissosra De mi ott nem találtuk hidegnek a vizet. Most ez már igazából nem a Kythira-topikba tartozik, de talán megbocsátják a többiek, rövidre fogom, naszóval mi úgy aludtunk sorban, hogy Tirosz, Elafonissos, Porto Kagio, majd Stoupa, és igen, ő utóbbi a nyugati parton brutál hideg volt.
#1217962009-11-26 23:51:52 Válasz a #121483. hsz-ra
Szia Verka,
Köszi a dícséretet és a bíztatást.
A tavalyi peloponnészoszi utunk leírása már régen elkészült a család számára. Csak egy kicsit meg kell vágnom . Talán Koroni érdekes lesz a számodra. A részleteket majd a megfelelő topikban kitárgyaljuk
#1217972009-11-26 23:56:20 Válasz a #121689. hsz-ra
Szia szirom,
Örülök, hogy elolvastad a beszámolóm
Kompárakat sajnos nem tudok. A menetrendet lefotóztuk, de az sem sokat segít, úgy értettük, hogy a menetrend kéthetenként változik. És hát jövőre az ár is más lesz.
#1217982009-11-27 00:06:37 Válasz a #121777. hsz-ra
Beszállnék a víz hőmérséklettel kapcsolatos eszmefuttatásba pár gondolattal:
- Igaza van Kokszinak, már a szeptember sem biztos dolog.
- Kithira ugyan délre van, de szerintem ez még semmit nem jelent, szeptemberben ugyanis a víz már hideg volt. Ennek oka: erős keleti szél fújt, óriási hullámokkal, ez lehűtötte a partmenti vizeket is. Úszni lehetett, pancsoni nemigen. Két alkalommal volt pancsolás, mindkét alkalommal védett öbölben és erős napsütés mellett, de azért a víz akkor sem volt langymeleg.
- Kithirán gyorsan mélyül a tenger (Diakofti kivételével). Ráaádsul sok az alattomos szikla. És a strandok többsége kavicsos, a vízben is kavicsos, köves, sőt hínáros helyenként. Szóval ennek a szigetnek a strandjai úszásra valók, pancsolásra nem annyira.
Tudom Kokszi, mi is láttuk Kythirát, mikor mentünk Elafonissosra De mi ott nem találtuk hidegnek a vizet.
Mi meg Elafonissost láttuk, főleg amikor visszaúton elrepültünk felette. És a sok hidegvizes, gyorsan mélyülő, kavicsos strand után fájó szívvel állapítottuk meg, hogy ott sekély, homokos strandok vannak (legalábbis a türkiz színű víz alapján erre következtettünk). Mondta is párom, hogy micsoda remek hely ez fürödni és oda is el kell látogatni...
#1218182009-11-27 20:05:52 Válasz a #121799. hsz-ra
Sziasztok!
Június legvégén voltunk Elafonissoson, a víz valóban sekély és káprázatos a színe, de hideg volt. Mi eddig mindig júniusban nyaraltunk és bejött minden téren, most a víz viszont hideg volt ott. Kythirát mi is láttuk Elafonissosról, de már nem fért bele, hogy megnézzük, pedig a fényképeitek alapján nagyon szép sziget. Az optimális nyaralási időpont kérdése szinte megválaszolhatatlan. Ennek is, annak is, van előnye és hátránya. Mi a júniusnál maradunk. Indokaink: olcsóbb árak, hosszabb nappalok, kevés túrista, tuti időjárás.
Üdv: Babar
Hát Medi, kicsit lelomboztál azért ezzel, hogy nem jók a strandok annyira Kythirán. Nekünk azért a fiúknak kéne valami jó part. Ami képeket én láttam a neten, azok alapján nem aggódtam, de ha te mondod, aki nemrég volt ott, akkor meggondolandó. Legalábbis várom az albumodat
Kokszi, Babar, akkor szerencsénk lehetett az elafonissosi vízzel, mert nekünk langymeleg volt, pancsis, komolyan. Nem tudnám most hirtelen pontosan megmondani, mikor voltunk ott, asszem július 4-én indultunk, úgyhogy valszeg még 10-e előtt.