Szia Bopis!
Énis kinéztem azt a szállást, meg még kettőt Paralia Astroson, de ketten lebeszéltek innen a fórumról a helyről, mert "nem nekem való"=nincs bája, így választottuk helyette a sokkal szebb helyen fekvő (és Szirom által javasolt) Tyrost.
Mi egyre inkább affelé hajlunk, hogy nem fogunk tólsokat kirándulni, hanem azokon a helyeken maradunk tovább, ahol jobban tetszik, ahol szebba vidék, a tengerpart, így még az is nyitott, hogy a tervezett 1-2 éjszaka helyett talán Elafonissoson 3-4-et is maradunk, vagy éppen Poroson.
Egy dolog érdekel (hasonlót már kérdeztem), hogy ha beállítok egy szállásra csak úgy és kiveszem, ugye egyértelműen kérdik, hogy hány napra, azt nem mondhatom, hogy nem tudom, majd meglátom, hiszen erre senki sem alapoz. Ha azt mondom talán 1-2 éjre, aztán meg 4-5-re akarom, akkor minden reggel, amikor bevillan az agyamba, hogy "de maradnék még egy napot" keresnem kell a tulajt? Nem tudom elképzelni, hogy ez hogyan működik.??
Sziro! Az ottaniak biztos tudják, hová kell légkondi, a kőház a specialitásuk Ahogy mesélted ezt, elképzeltem a környéket és nekem azonnal az ugrott be, hogy bizony Porto Kagióban este a gyerekekre pulcsit és zoknit kellett adni, amikor a nap eltűnt a hegyek mögött. Nem volt még késő, csak már úgymond árnyékban voltunk. Azért az egy nagyon kemény hely lehet időjárás szempontjából (is)...
Andi, igazából nem tudom a hosszabbítást, mi addig maradtunk, amíg kértük. Ha beszélnek nyelvet, akkor gondolom előre meg lehet velük beszélni, hogy ha esetleg menet közben úgy alakul, hogy maradnátok még, akkor arra van-e lehetőség, szabad-e még a szoba. Ha nem beszélnek nyelvet, akkor marad a kézzel-lábbal Mondjuk nekünk az elafonissosi nénivel volt olyanunk, hogy kifizettük neki a 3 napot, mondván, essünk túl rajta, ő meg elvitte az egyik útlevelet, hogy bevésse a nagykönyvbe (ha van neki olyan, de biztos van, mert kivétel nélkül mindenki kért egy útlevelet). Na és aztán nem láttuk 3 napig, vagyis egyszer a kikötőben jött szembe az unokájával és mosolyogtak kedvesen, de aztán eltűnt. És rájöttünk, hogy azt se tudjuk, hol lakik Az indulás reggelén aztán a pakolás végére megjelent, lehet, hogy a szomszéd házból nézte, hogy állunk, nem tudom, de én már kezdtem kicsit ideges lenni Vele csak akkor tudtunk volna hosszabbítani, az utolsó percben, vagy ki kellett volna nyomozni, hol találjuk meg. De például a tiroszi szállásadónk mindig az udvaron sertepertél, ő mindig kéznél volt.
Vannak olyan települések ,régiók amikre 1-1 náció rá van indulva. Elafonissos tele van Olaszokkal, a Manin sok a skandináv, Stoupa meg a Németek körében népszerű. Ezeken a helyeken vannak olyan szállások amiket nagyon nyomnak a neten. Ilyen volt a mi szállásunk Kardamyliben a Papanestoras apartman. Nagyon nyomják, még is fél ház volt júliusban.Ha akarjuk bármeddig maradhattunk volna. Csak be kellett volna kopogni a tulajhoz és szólni neki. Vojandi álltal kinézett Finikundai apartmant is nyomják ezerrel. jó a foglaltsága látszik a honlapján. De a környéken több száz kiadó apartman van aminek nincs honlapja,de ettől még tiszta ,csöndes hely és kedvezőbb árai vannak. A gyerek miatt én is mindíg előre szerettem foglalni . Triznyak bíztatott,hogy ne tegyem és igaza volt. A napi 20eurót lehet spórolni. Egyébként az igényes ,medencés szállásoknak átlagban 20-30 van olyan amelyiknek 50!!! euróval csökkent az áruk az elmúlt 1 év alatt. Én kivárnék a foglalásokkal,most kezd éledezni minden ,és ha nem lesz foglalás akkor lejjebb fognak menni az árak. Nekem ez volt a tavalyi év tapasztalata.
Elafonissoson furcsán néztek ránk,hogy tényleg nem olaszok vagyunk? Megalkudtunk az apartmanra ami 40 euró volt ,tengerre néző ,légkondi benne az árba,2éve épült csili-vili minden. Meg se kérdezték,hogy meddig szeretnénk,maradni. Ha tovább akarunk maradni az sem lett volna gond.Az ár nem volt függvénye az ott töltött napoknak.Mi voltunk az egyetlen vendég.
A dél Pelopszon itt van a legtöbb vendég,még sem volt gond. A helyszínen szerintem 20-30 euróval olcsóbban lehet bérelni hasonló szinvonalú szállást mint a neten.
A Mani picit érdekes . Rámondják egy szállásra,hogy tradícionális és ettől az ára mindjárt drágább. A dél manin szerintem nehezebb jó áron szállást találni.Picit keresgélni kell. De ebben senki nem fog akadályozni,mert sehol nem lesz egy autó ,vagy ember sem. Máshol nem lehet gond.
"Innen bejárhatnánk Epidauroszt, Mükénét, Napfliot, Spártát, Mysztraszt, Olympiát, Korintoszt. Hét elején irány Elafonissos közben megnézve Monemvassiát, talán Gythiot,"
Ha jól értem, ezt 5 napba szeretnéd belesűríteni 3 gyerekkel????
Szerintem ez nem fog menni, vagy egy nagy rohanás lesz az egész és nyűgös család. Nekem ez 1 "felnőtt" gyerekkel 2x8 napba fért bele, igaz a Mani félsziget és Methoni is benne volt.
Nem, nem jól érted. Kétszer 5 nap lenne. Először a felsoroltakat néznénk meg egy köztes szállásról az első kb.5 napban, majd Elafonissosra újabb 5 napot szánnánk útközben megnézve Monemvassiát. Így már konkrétabb?
Semmiképpen sem szeretnénk rohanni. Tavalyelőtt Olympic beachről lementünk Athénba, aztán a Korintoszi csatornához, majd a Rio-antirio hídon vissza O.b.-re. Mindez egy nap alatt, na az rohanás volt. Vagy mikor elindultunk megmászni az Olympost. Reggel 9-kor indultam és felmásztam egész a csúcsig ( fent eltévedten a nagy ködös párába!), aztán két napig alig bírtam menni az izomláztól. Most inkább kihagyunk 1-2 helyet, majd megnézzük máskor, de nem akarom, hogy a pihenés rovására menjen.
Nagyon jól kezditek a nyaralást. Delfi és környéke telitalálat. Kevés hely van a szárazföldön ami méltó társa lehet egy Pelopszos körútnak,Delfi az egyik szerintem. Látszik ,hogy nem kevés energiával raktad össze az utat. Ez egy nagyon erős program,csak az Epidauruszi színház és Nafplio hiányzik a kötelezően látni kell kategóriából. De ez akár még hazafelé is útba ejthetőek. Vagy egy későbbi nyaralás alatt is könnyebben elérhetőek,mint a többi rész. Gondolom ezért is maradt ki.
Szerintem az utad erőssége a Manira szánt több nap. A Manit szinte mindenki elintézi 1 nap alatt ,de szerintem ennél sokkal többet ér. Kíváncsi leszek majd a te véleményedre. Ha szabad még egy okoskodást,akkor a Voidokilia öböl feletti kastrót ne hagyd ki.
Szia Szirom!
Az útiterv megvan. Ios.Folegandros, Milos,Santorini. Autó és komp. De ez lehet ,hogy csak terv marad. Június végén döntünk. Ha nem jön össze akkor marad a Pelopsz,vagy a Pilio félsziget Skopelossal.
Köszi az érdeklődést!
#1288122010-03-13 18:46:15 Válasz a #128779. hsz-ra
"Kétszer 5 nap lenne. Először a felsoroltakat néznénk meg egy köztes szállásról az első kb.5 napban, "
Akkor mégis jól értettem. A felsorolás lesz sok 5 napra. (szerintem!)
Persze nem lehetetlen, de családdal, nyaralásnak---tenger...korán kelés. A távolságok nem látszanak nagynak, de a terep miatt időben sokat kell autózni. És bizony sokszor érdemes megállni és rácsodálkozni a tájra.
Nagyon jól kezditek a nyaralást. Delfi és környéke telitalálat. Kevés hely van a szárazföldön ami méltó társa lehet egy Pelopszos körútnak,Delfi az egyik szerintem. Látszik ,hogy nem kevés energiával raktad össze az utat. Ez egy nagyon erős program,csak az Epidauruszi színház és Nafplio hiányzik a kötelezően látni kell kategóriából. De ez akár még hazafelé is útba ejthetőek. Vagy egy későbbi nyaralás alatt is könnyebben elérhetőek,mint a többi rész. Gondolom ezért is maradt ki.
Szerintem az utad erőssége a Manira szánt több nap. A Manit szinte mindenki elintézi 1 nap alatt ,de szerintem ennél sokkal többet ér. Kíváncsi leszek majd a te véleményedre. Ha szabad még egy okoskodást,akkor a Voidokilia öböl feletti kastrót ne hagyd ki.
Szia:kokszi
Kedves Kokszi!
Az összerakás érdeme nem egyedül az enyém, nagyon sokat segített H.apci fórumos társunk, ő igazi profi, eddig még minden tanácsa bejött nekünk.
Mivel Epidauruszt, Nafpliót, Tolót és környékét már 2-szer láttuk, így nem tervezzük ezek megnézését egyhamar. Bár Delfiben is voltunk, de ennek már 12 éve és szeretnénk újra megnézni. Korinthosszal ugyanígy vagyok, már 3-szor láttam, de abból sosem elég.
Így inkább Dél-Peloponészoszra koncentrálunk az idén. Annál is inkább, mert ezt az utat már 1996-ban beterveztem, de akkor sajnos, csak Korinthoszig jutottunk le. Azóta minden évben gondoltam rá, de ide kell a 3 hét, ezért csak most került rá sor.
Kastrot nem találtam a térképünkön, de majd a neten megnézem.
Ha van esetleg még tanácsod, nyugodtan írj, lesz rá időnk, hogy mindent megnézzünk:)
Köszi: Sziro
#1288222010-03-13 22:22:41 Válasz a #128802. hsz-ra
Kokszi, nagyon jó kis terv, én is bírnám Csak gondolom a komp rendesen megdobja a költségeket sajnos.
Azért ha a Peloponnészosz jönne be idén is, gondolom, az se nagyon bánnátok
Még akartam írni a többieknek, hogy mi tavaly végül úgy döntöttünk, hogy nem egy helyen táborozunk le és onnan csillagtúrázunk, hanem 2-3 naponta költözünk, az útitervnek megfelelően. És így mi végül sokkal kevesebbet autóztunk, mintha mindig vissza kellett volna menni a szállásra, oda-vissza nemigen tettünk meg egy utat sem. Kevesebb volt a kilométer, az utazással töltött idő és a benzinköltség is, és izgalmas, mozgalmas, mégsem fárasztó utazás lett a végeredmény. Nekünk ez nagyon bejött.
#1288232010-03-13 22:23:42 Válasz a #128821. hsz-ra
Na, ne szerénykedj! Egyedül találtad ki, csak kicsit bátortalan voltál, én meg csupán bíztattalak... Arra azért vigyázz, hogy az ördög a részletekben rejlik! Nem féltelek, de ha kell, akkor - ha tudok - szívesen segítek. Jó, ha itt is érdeklődsz a profiktól, mert több szem többet lát...
Az útiterv megvan. Ios.Folegandros, Milos,Santorini. Autó és komp. De ez lehet ,hogy csak terv marad. Június végén döntünk. Ha nem jön össze akkor marad a Pelopsz,vagy a Pilio félsziget Skopelossal.
Szia!
A terv nagyon jó! Mi is hasonlóban gondolkodunk. Autóval, komppal a Santorini, Ios, Naxos útitervet választottuk ki, de végleges döntés csak június elején lesz.
Másik lehetőségként nekünk a Peloponneszosz keleti részének felderítése maradt. 2006-ban néhány napot már voltunk a Pelponneszosz észak keleti részén (Korinthosz, Epidaurosz, Hydra, Nafplion,), de rohanás volt az egész, ezért azóta is a tervek között szerepel ez a rész.
jenike
Sziasztok!
Annyira imádom a félszigetet,hogy kevés hozzá fogható úti cél van számomra Görögországban. Egy sziget kombi méltó vetélytárs lenne csak mire minden része összeáll a főszezonban már egy igen komoly összeg jön ki.
1992-ben egy 1500-as Zsigulival bejártuk a félszigetet és azóta hajkurászom azt az érzést amit akkor kaptam a Peloponnészosztól. Azóta sok minden változott. Akkor még pl. Naofplioban augusztus közepén senki nem volt. Nyoma sem volt a tengerparti bárparádénak.
De még mindig megvannak azok a részek amik nem sokat változtak. Ilyen számomra a Mani. Nagyon nagy élmény volt nekivágni az ösvénynek és felmenni egy a hegyoldalban álló régen elhagyott toronyházba. Old Kardamyliből túrázni a Tajgetosz belseje felé. Vagy feljutni a Voidokilia öböl feletti paliokastroba.
Ezzel csak azt szeretném mondani,hogy gyönyörű a Pelopsz és akinek van rá ideje ,az ne csak a romokat részesítse előnyben. Sokan csalódtak már /velem egyetemben/ Olympiában,vagy Mykénében. Túl sokat képzeltem ezekről a helyekről még itthon a térkép és könyvek előtt ülve. De olyat ,hogy valakinek ne tetszett volna a Palamidi ,ahogy ott lebeg Nafplio felett ,még nem nagyon olvastam.
Szerintem ezért jó Sziro programja. Megvan benne az egyensúly.
Gondolat indításnak érdemes megnézni a voidokilia.com oldalt .
Sziro! Itt megtalálod az általam hibásan csak kastroként említett várat. A teljes neve Paliokastro.