#1228152010-01-07 17:59:34 Válasz a #122806. hsz-ra
Én éppen tegnap fizettem be a Grand Toursnál az idei nyaralásunkat. Ez lesz a 3. utunk velük.
Az elsőnél elkeveredtek a csomagjaink(Szegeden az átszállásnál), de olyan korrekt módon intézték az ügyet, hogy tavaly és idén is őket választottuk. Mindig azt kaptuk, amiért fizettünk, és mindenki nagyon kedves és segítőkész volt az irodában és a nyaralóhelyen is.
Tényleg semmi rosszat nem tudnék mondani rájuk.
Jó lenne, ha a többi iroda is hasonlóan működne!
Sokat olvasgattam a véleményeket irodákról, szállásokról, idegenvezetőkről.
Ami az egyik utasnak tökéletesen megfelel, az a másiknak lepusztult. Itt most nem a csótányos szálláshelyekről beszélek, hanem az átlagos apartmanokról.
Az idegenvezető és az utas kapcsolata nagyban függ az utas hozzáállásától is. Ha cselédként kezelik, vagy folyton csak a hibát keresi az utas, akkor az idegenvezető is ellenségessé válik, és kerüli az utast.
Véleményemet arra alapozom, hogy találkoztam olyan utassal, aki csak fröcsögött a szállásról is, és az idegenvezetőt is szidta, mint a bokrot. Én viszont pont az ellenkező véleményt alakítottam ki az egészről. Nem vagyok igénytelen, de a pénzemért olyan szállást kaptam, amilyenre számítottam. És emberként kezeltem az idegenvezetőt, aki hónapok óta szabadnap nélkül dolgozik, próbálja mosolyogva elviselni a fáradt, vagy éppen túl kipihent hisztiző utasokat.
2009-ben korán értünk a szálláshelyünkre.
Amikor lefoglalunk egy utat, akkor azt is megtudjuk, hogy mikor foglalhatjuk el a szállásunkat, és azt is, hogy mikor kell azt elhagynunk. És azzal is tisztában van az utas, hogy ha busszal van, akkor az mikor indul vissza.
Szóval, ott ücsörgünk a szállás teraszán, én meg csak figyelem az embereket. Az egyik hazainduló panaszkodik, hogy csak este indul vissza a busz, és addig itt kell ücsörögniük, pedig a busz már megérkezett. Persze, hogy dühöng, mert kipihent, a söfőröknek meg nem jár a pihenés, holott törvény írja elő a kötelező pihenő időt. A kipihent utas nyugodtan sétálhatna, strandolhatna, de inkább csak panaszkodik.
Az újonnan érkezettek azért lázadoznak, mert fáradtak és szeretnének már a szállásukon paprikáskrumplit főzni 11-kor, holott hivatalosan csak 14 órakkor foglalhatják el a szállást, mert az előző turnus után takarítani is kell. Szegény személyzet kezét-lábát töri, hogy minél előbb végezzen, ami után azt kapják, hogy mocskos az apartman. Pedig ez még véletlenül sem igaz.
Én csak ücsörögtem csendben és nagyon sajnáltam ezeket az embereket. Vajon miért?
Mi utaztunk már az Apollonnal az idén még nem tudom mi lesz az uticél de semmi gond nem volt se az utazási irodával se a sofőrökkel se az idegenvezetőkkel.
No azért egy kivétel volt és ez 2008.-ban a Tolói idegenvezető ( Mártika). Vele sem volt nekünk személy szerint problémánk , de én még soha sem találkoztam ennyire felkészületlen nem törődöm idegenvezetővel az utazásaink során. Ha akkor ne adj isten valami komoly gondunk lett volna hát nem tudom mihez kezdtünk volna.
#1228272010-01-07 19:41:24 Válasz a #122823. hsz-ra
Természetesen ilyen idegenvezetők is léteznek. Egy ilyennel nekem is akadt dolgom, de nem panaszkodom, mert a nyaralásom csodásra sikerült a közreműködése nélkül is.
De véleményem szerint, a nyaralás alatt sem tudunk kivetközni magunkból (kivételt képeznek azok, akik teljesen kivetkőznek magukból, és nem igazán vetnek jó fényt a magyarokra). Ha itthon nyitottak vagyunk és toleránsak, akkor az a nyaralásunk alatt is így van, és jó kapcsolatot tudunk kialakítani az idegen környezetben is.
De ha itthon képesek vagyunk az élő fába is belekötni(amit persze nem veszünk észre magunkonés senkinek nem hinnénk el, ha ezt közölnék velünk), akkor a nyaralás alatt még kötözködőbbek leszünk, mert fizettünk a szolgáltatásért, és a pénzünkért osztályon felüli kiszolgálást várunk. Ezen a hozzáálláson kellene változtatni.
De természetesen, a lehúzó, átverő irodákat továbbra is szűrni kell, mert sajnos elég sok ilyen is akad. De egy ember véleménye alapján, egyikről sem alkothatunk teljes képet. Ezt csak azért írom, mert egy-egy durva, vagy csak durván eltúlzott eset kapcsán, egész háború indul egyes irodák ellen.
Volt ilyen 2 éve a Grand Toursnál is, egy elromlott busz miatt. Az utas leírta a saját szemszögéből az esetet, de nem értettem, mi háborította fel annyira. Hiszen az iroda szállást biztosított az utasoknak(és nem kellett a buszon éjszakázni, mint más irodák esetében), és hazaérve, a határon, 10000 Ft bánatpénzt adott a tulajdonos minden utasnak(amit Ő és a párja természetesen nem fogadott el), ami nem jellemző egyik irodára sem. De ez mélységesen felháborította az utast.
#1228532010-01-08 14:29:21 Válasz a #122852. hsz-ra
Köszi,pár megerősitő szóra várok,nekem fura,hogy január 31-ig,ha a TELJES részvételi dijat befizetem,kapok 10% kedvezményt.Kicsit tartok a becsődöléstől,nem szokták igy értékesiteni az utakat.Vagy tévedek?
#1228612010-01-08 15:43:28 Válasz a #122806. hsz-ra
Szia Kata,
mi párommal már kétszer utaztunk a Granddal. Valóban azt kapod tőlük, amit ígérnek. Az idegenvezetők képzettek és rátermettek, mindenben tudnak segíteni. A gyűjtőjáratok miatt valóban picit lehet csúszás, inkább csak hazaafelé, de ki lehet bírni. Nem mindig kell másik buszra átszállni (mi pl. Debrecenből mentünk, az oda úton nem, visszafelé csak egyszer kellett átszállnunk.) A szállások rendesek és a település, az apartman olyan, mint amilyen a katalógusban és a neten a képeken. (Nekem például Toloban a Stella apartman még kellemes csalódás is volt a képhez képest - élőben sokkal szebb.) Egyetlen kellemetlen élményem volt: a sofőr, mikor megérkeztünk a nyaralás helyszínére, ennyit mondott: mindenki érezze magát úgy, ahogy akarja! (Bár ez elég kétértelmű , értheted jól is... Bár 26 órás út után? Ki tudja...) A fakultatív programok is jók. Nekem egy korrekt iroda képe alakult ki a két velük eltöltött nyaralásom után. Legközelebb megint velük megyek. Ja, és ami nagyon fontos sok embernek: OLCSÓ!